Kariuomenės analitikai: Kremliaus propagandos taikiklyje – NATO ir JAV

  • Teksto dydis:

Kariuomenės analitikai nuo rugsėjo stebi mažėjantį Lietuvai priešiškos informacijos srautą, gruodį šių kanalų dėmesio centre išliko Lietuvos parama Ukrainai,  NATO – Rusijos konfrontacijai.

Kaip penktadienį informavo kariuomenė, propagandos, priešiškos informacijos srautas mažėjo nuo rugsėjo. Gruodį buvo fiksuoti 327 unikalūs neigiamos informacinės veiklos bruožų turintys atvejai, lapkritį tokių atvejų fiksuota kiek daugiau – 335.

Pasak analitikų, gruodį gynybos sektoriui skirtas didžiausias propagandinių kanalų dėmesys, nors bendras atvejų, kuriuose aptariama ši sritis, skaičius pastarąjį mėnesį ir mažėjo.

„Karo Ukrainoje tema skleista negatyvi informacija NATO, Lietuvos–Ukrainos santykių, NATO ir Lietuvos kariuomenės paramos teikimo Ukrainai, Ukrainos karių apmokymo kontekstuose. Lietuvos gynybos ir saugumo politika priešiškoje žiniasklaidoje gruodžio mėnesį sulaukė Kremliaus propagandos dėmesio dėl mūsų šalies karinių pajėgumų stiprinimo, ginkluotės, technikos įsigijimų, tokių kaip HIMARS, Swithblade 600, Caesar Mark II ir kitų“, – skelbia kariuomenė.

Pasak jos, būta žinučių, esą, užbaigus karą Ukrainoje, bus pradėtas karas su Rusija Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

Gruodis – labai ryškus anti – NATO mėnuo, anti – JAV, mėnuo ir dėl Ukrainos prezidento Volodymiro Zelenskio vizito į JAV.

Taip pat pastebima, kad gruodį itin išryškėjo NATO – Rusijos konfrontacijos aštrinimas priešiškoje žiniasklaidoje, gana aukštas dėmesys skirtas ir Lietuvos – Rusijos santykių temai.

„Informacinis spaudimas buvo nukreiptas taip pat tiek į JAV, tiek į Vakarus apskritai. Skleisti jau pusmetį naudoti priešiški naratyvai, kad NATO ruošiasi pulti Rusiją, Baltarusiją ir Kaliningrado sritį, neva, NATO kelia grėsmę tarptautinei taikai ir stabilumui pasaulyje, be to, savo veiksmais ir sprendimais NATO nuolat provokuoja tiek Rusiją, tiek Baltarusiją“, – tvirtinama pranešime.

Taip pat analitikai nurodo, jog Rusijos propagandos kanalai toliau naudojo „agresyvaus NATO“ klišę, kuris neva yra nukreiptas prieš Rusiją.

„Gruodis – labai ryškus anti – NATO mėnuo, anti – JAV, mėnuo ir dėl Ukrainos prezidento Volodymiro Zelenskio vizito į JAV“, – teigia Lietuvos kariuomenės atstovai.

Kalbant apie Lietuvos – Rusijos santykius, kryptingai, daugiausia komunikuojant Rusijos ir Baltarusijos vidinėms auditorijoms, buvo kurtas neigiamas Lietuvos kaip rusofobiškos, agresyvios ir provokuojančios valstybės įvaizdis.

„Tai sietina su Lietuvos politine ir karine parama Ukrainai, diplomatiniu aktyvumu tarptautinėje arenoje, siekiant sankcijų Rusijai“, – sakoma pranešime.

Taip pat pastebima, kad Maskvos ir Minsko naratyvą palaikantys šaltiniai toliau siekė neigiamai nuteikinėti Baltarusijos visuomenę prieš Lietuvą, diskredituoti Baltarusijos demokratines jėgas, reziduojančias ir veikiančias Lietuvoje.

Analitikai vertina, kad gruodžio mėnesio neigiamos informacinės veiklos atvejams daugiausia įtakos turėjo Europos Sąjungos Karinio komiteto pirmininko generolo Roberto Briegerio (Roberto Brygerio) oficialus vizitas Lietuvoje, krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko apsilankymas JAV, susitikimas su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu (Loidu Ostinu), sutarties dėl HIMARS įsigijimo pasirašymas.

Taip pat – krašto apsaugos ministro vizitas Prancūzijoje ir patvirtintas dvišalis susitarimas su Prancūzijos gynybos ministru Sebastienu Lecornu dėl prisijungimo prie „Caesar Mark II“ vystymo programos, Europos Sąjungos Tarybos nutarimas dėl 9-ojo sankcijų paketo Rusijai skyrimo bei Ukrainos Prezidento Volodymiro Zelenskio vizitas į JAV.

„Priešiška informacija buvo skleidžiama tikslingai, siekiant sukelti Lietuvos piliečių nepasitikėjimą šalies politinės ir karinės vadovybės sprendimais, menkinti Lietuvos narystės NATO ir ES reikšmę, skatinti nepasitenkinimą savo valstybe, manipuliuoti istoriniais faktais, plėtoti tikrovės neatitinkančią, vienašališką faktų interpretaciją“, – teigiama kariuomenės analizėje.


Šiame straipsnyje: kariuomenėanalitikaipropaganda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Popiežius

Popiežius  portretas
Rusijos jau nėra . Liko kruva lavonu . Ilgai laukta pabaiga jau greitai . Ir putino troliai , ir lietuvos raudonos blakės , jau vargsta be reikalo , jusu melas jau neišgelbės apsišikusios deržAVOS . JI JAU NEEGZISTUOJA . Tai tik trumpo laiko klausymas . Užjaučiu ta lagerį , jie dar nesuvokia kas ju laukia ateinančius 30 metu . Pasaka .....

J

J portretas
Reakcija turi būti tik reikia skirti nusisnekejima ir realybe sneketojai atidirbineje už pinigus kuriuos jiems moka o taip tai čia yra priesmirtines kalbos

Realu

Realu portretas
Kaip gali laimeti Kara neizenges i prieso teritorija,tik amzinai gintis .Geros ir veiksmingos sankcijos putleristanui ,tai karas senai butu pasibaiges,bet putlerio gamtos istekliai neleidzia tokiu priimti .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių