Kariuomenė: plinta dezinformacija, kad karinės pratybos skirtos kariams į Ukrainą ruošti

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenė įspėja apie internete platinamą dezinformaciją, kad tarptautinės karinės pratybos „Geležinis vilkas 2023-1“ skirtos ruošti karius ir medikus karui Ukrainoje.

Kaip penktadienį informavo kariuomenė, dezinformacija pradėta platinti gegužės 22 dieną, kai tinklalapyje „The Duran“ buvo publikuotas straipsnis anglų kalba „Kas vyksta prisidengus karinėmis pratybomis Lietuvoje“. Straipsnyje svarstyta, kad Lietuva, prisidengdama pratybomis, ruošia savo karius ir gydytojus dalyvavimui karinėse operacijose užsienyje.

„Jis (straipsnio autorius – BNS) darė prielaidą, kad Lietuvos kontingentas ruošiasi dalyvauti operacijoje Ukrainos teritorijoje ir rašė, kad Lietuvos piliečiams siunčiami kvietimai elektroniniu paštu tarnauti medikais, bei būti pasiruošus tarnybai užsienyje. Taip pat straipsnyje nurodoma, kad lenkų, rusų ar ukrainiečių kalbų mokėjimas medikams būtų privalumas“, – rašoma pranešime.

Dezinformaciją apie tai platino ir puslapis anglų kalba „Daily Kos“ bei rusų kalbos svetainė „Karinė-politinė apžvalga“.

„Jame jau teigiama, kad Lietuva prisidengdama šiais mokymais ruošia savo karius tiesioginiams kariniams veiksmams Ukrainoje, o Lietuvos medikus – priimti daug sužeistų lietuvių iš mūšio lauko“, – nurodoma pranešime.

Jame jau teigiama, kad Lietuva prisidengdama šiais mokymais ruošia savo karius tiesioginiams kariniams veiksmams Ukrainoje, o Lietuvos medikus – priimti daug sužeistų lietuvių iš mūšio lauko.

Ta pati informacija vėliau buvo publikuota ir lietuviškuose tinklalapiuose „Ldiena“ bei „20min“.

Anot pranešimo, dezinformacinės žinutės yra papildytos suklastotu Sveikatos apsaugos ministerijos raštu, kuriame patalpintas mėgėjiškai redaguotas skelbimas, kviečiantis tarnybai karo medikų gretose Lenkijoje ir Liubline. Suklastoto rašto kokybė buvo prasta, jis vos įskaitomas, taip pat ant rašto gavėjų nėra adresatų.

„Tokį neegzistuojantį raštą „Dėl darbo pasiūlymų sveikatos priežiūros specialistams“, neva, pasirašiusi Sveikatos apsaugos viceministrė šių metų gegužės 15 dieną“, – rašo kariuomenė.

Anot kariuomenės karo medicinos atstovų, panašūs darbo skelbimų tekstai, bet be kai kurių dabar suklastotų detalių, iš tiesų buvo skelbiami 2022 metais Lietuvos Vyriausybės svetainėje,

„Jais siekėme pritraukti karo medikų į Lietuvos kariuomenę. Galimai iš šios svetainės piktavaliai nukopijavo tekstus ir juos modifikavę sukūrė dezinformacines žinutes“, – teigiama kariuomenės atstovai.

Pasak pranešimo, Lietuvos kariuomenės Karo medicinos tarnyba niekada neieškojo paramediko tarnybai Liubline, Lenkijoje ar kitose užsienio šalyse, tai pat skelbimuose nebuvo nurodoma reikalavimų mokėti užsienio kalbas.

Anot kariuomenės, abejonių turėtų sukelti ir tai, kad dalyvauti tarptautinėje misijoje kaip karo medicinos tarnybos specialistai kviečiami Lietuvos ir kitų valstybių piliečiai, kurie gyvena Lietuvoje, nors Lietuvos kariuomenėje gali tarnauti tik šios šalies piliečiai.

Lietuvos kariuomenė priminė, kad klaidinanti informacija dažnai platinama tikslingai, siekiant sukelti Lietuvos piliečių nepasitikėjimą šalies politinės ir karinės vadovybės sprendimais, menkinti Lietuvos narystės NATO ir ES reikšmę, skatinti nepasitenkinimą savo valstybe, manipuliuoti istoriniais faktais, plėtoti tikrovės neatitinkančią, vienašališką faktų interpretaciją.

Tarptautinėse karinėse pratybose „Geležinis vilkas 2023-1“ dalyvavo apie 3500 karių ir 600 karinės technikos vienetų iš Lietuvos bei vienuolikos kitų NATO valstybių – Belgijos, Čekijos, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Kroatijos, Lenkijos, Liuksemburgo, Nyderlandų, Norvegijos, Portugalijos ir Vokietijos.

Pratybų metų Lietuvoje buvo dislokuota NATO priešakinių pajėgų kovinė grupė ir Lietuvos kariuomenės Vaidoto pėstininkų batalionas „pajėgos prieš pajėgas“ metodu treniravosi tinkamai atlikti puolimo ir gynybos operacijas.


Šiame straipsnyje: kariuomenėįspėjimasdezinformacijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių