Kardinolo S. Tamkevičiaus ingresas į titulinę bažnyčią Romoje

  • Teksto dydis:

Kardinolas Sigitas Tamkevičius, Kauno arkivyskupas emeritas, sekmadienį iškilmingai įžengė į Šv. Angelės Meriči parapijos bažnyčią Romoje, praneša Vatikano radijas.

Kiekvienam naujam kardinolui yra paskiriama bažnyčia Romos vyskupijoje. Tai reiškia, kad kardinolas tapo Romos vyskupijos dvasininkijos dalimi. Viena iš jo užduočių yra padėti Romos vyskupui, kuris yra ir visuotinės Bažnyčios ganytojas. Kardinolus sąlyginai galima pavadinti „popiežiaus taryba“ arba „Bažnyčios senatu“.

Kardinolų atsiradimas yra susijęs su pirmųjų amžių istorija. Yra žinoma, kad jau šv. Anakletui, trečiajam popiežiui, I amžiaus antroje pusėje krikščionių bendruomenės valdymo reikaluose talkino 25 kunigai, bendruomenių vyresnieji. Iš jų kilo kardinolų kunigų titulas, kuris suteiktas ir Sigitui Tamkevičiui. Rūpinantis vargšais Romos miestas buvo padalintas į septynias teritorijas, už jas buvo atsakingi septyni diakonai. Iš jų kilo kardinolų diakonų titulas. Aplink Romos miestą buvo įsteigtos septynios vyskupijos, kurių ganytojai taip pat padėdavo popiežiui, dalyvaudavo liturginėse iškilmėse. Iš jų kilo kardinolų vyskupų titulas. Amžiams bėgant kito kardinolų skaičius ir funkcijos, susiformavo tradicijos ir taisyklės. Pavyzdžiui, kardinolais diakonais skiriami tie ganytojai, kurie darbuojasi Šventojo Sosto institucijose.

Popiežiui paskyrus kardinolui titulinę bažnyčią, yra surengiamas iškilmingas ir simbolinis įžengimas į ją. Tai – susitikimas su parapijos bendruomene.

Prie įėjimo į bažnyčią kardinolą pasitinka parapijos klebonas, kiti kunigai ir tikintieji. Kardinolas pabučiuoja klebono laikomą Nukryžiuotąjį, šventintu vandeniu apšlaksto tikinčiuosius, įžengia į bažnyčią ir pagarbina Švenčiausiąjį Sakramentą, zakristijoje pasirengia šv. Mišioms. Prieš jas parapijos klebonas perskaito popiežiškąją bulę, kuria titulinė bažnyčia buvo paskirta naujajam kardinolui. Klebonas ištaria trumpą sveikinimą. Po šv. Mišių popiežiaus ceremonierius perskaito aktą, kuriuo juridiškai patvirtinamas įžengimo ir parapijos priklausymo kardinolui faktas. Šis aktas yra pasirašomas.

Kardinolo S. Tamkevičiaus titulinė bažnyčia, kaip sakoma Vatikano radijo pranešime, yra Romos Nomentano kvartale, į šiaurės rytus nuo Romos centro. Nors čia yra ir Romos imperijos laikus ar viduramžius menančių statinių ar sienų, dabartinis kvartalas pradėjo formuotis 19 amžiaus antroje pusėje ir 20 amžiuje. Plečiantis miestui, augant sielovadiniams poreikiams, buvo statomos naujos bažnyčios.

Šv. Angelės Meriči (Sant'Angela Merici) bažnyčios statybos užbaigtos 1955 metais. Tai raudonų plytų statinys, kurio pagrindinei erdvei architektai suteikė aštuonkampio formą. Tai labai sena krikščioniškos architektūros tradicija, kuri simbolizuoja Kristaus Prisikėlimą auštant „aštuntajai dienai“, kaip rašė ketvirtojo amžiaus autorius šv. Ambraziejus. Aštuoneto simbolis išreiškia amžinąjį gyvenimą. Ant bažnyčios fasado regimas tuometinio popiežiaus Pauliaus VI herbas. 1963 metais bažnyčia tapo parapine, o tituline – 2014 metais. Pirmuoju parapijos tituliniu kardinolu tapo ispanų arkivyskupas Fernando Sebastiánas Aguilaras, kuris mirė lygiai prieš metus, 2019 sausio 24-ąją.

Parapijos interneto svetainėje nurodoma, kad bažnyčioje ar parapijiniame centre veikia Caritas skyrius, renkasi 20 amžiaus pabaigoje Brazilijoje gimusios „Šalom“ bendruomenės, „Naujosios Jeruzalės“ charizmatinės bendruomenės, Mažųjų Jėzaus ir Marijos brolių ir seserų, neokatechumenų nariai, seserys eucharistietės ir uršulietės, veikia skautų kuopa ir futbolo mokykla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
JOKIOS pagarbos šiai atėjūnų religijai, MŪSŲ Tikėjimą naikinusiai ugnimi ir krauju... nustojom garbint raudonąją žvaigždę, laikas nustot lankstytis ir kankinimo simboliui - kryžiui, per daug jis kruvinas.

Da

Da  portretas
pagal senovės įstatymus šitus rašytojus kurie vos sugeba parašyti nesąmones būtų išganyti į eretikus ir uždėtu veto dar su micke kepurę kuria neštu į ugnies laužo kruva už išniekinima, savo tikybos nesuprantu kur tos eretikus augino ir kokio lygio buvo tėvai, nesmerkiu ju juk žiūrint į tos išsigymelius baisiau ir būti negali, po mirtiniam gyvenime degs kaip utelės, kas prieš tikyba ir neseka šv , dievo pėdomis lieka niekas, ir žodžio neturi reikšti, ir rašyti blogi skleisti, juk tokio lygio šetonai sulaukia savo gyvenimo keli, blogi, ir blogi gauna su kaupu, nielesk dievo žodžio be reikalo, kaip radom palikime spresti tik tiems kurie mus nuteis, dievo žodžiai yra tyla , ramybė kentėjimas ir nešimas savo križiaus tempk savo kryžiu iki gyvenimo pabaigos, nežinome kokia bus paskutinė mūsų valanda, prieš mirti atėinant, prašyti ar nereiks pas visa gali, atleisk, man už blogi darant, bastą, gyvenimas oi koks yra trumpas o mirtis oi nežinomybė, ilga iki subirėjimo iki dulkiu pavydalo, tampa,

citata iš Evangelijos

citata iš Evangelijos  portretas
"Neikite, vaikeliai, pas tuos kunigus, kurie meldžiasi į antrojo dievo imidžinę dvasią, skelbk, kad kas kalbės Sveika, Marija rožines maldas, bus greit skandinami didžiųjų agonijų tarpsniuose. Amen+++++++ Bijokite, vaikeliai, tų kunigų, kurių ižde dominuoja ne jėzuitiškoji dvasia. Amen+++++++ Guikite lauk tas vienuoles, kurių dievas nebeturi vardo, jos malšina save turimu seksu kunigijos luome. Amen+++++++ Nesijunkite, vaikeliai, į pastoracines vietas, visų konfesijų dėsnis sudaužo Jėzaus dvasią, įsikūrusią žmoguje. Amen+++++++ Apverkite senolių palikimą, jie tikėjo manuoju vadavimu, atmesdami Mano Sūnaus Atpirkėjo dogminę diatezę- gelbėjimą. Amen+++++++"
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių