KAM: naujam gelbėjimo laivui skirtos ES lėšos gali būti prarastos

Bendrovei Vakarų Baltijos laivų statykla laimėjus ginčą dėl beveik 40 mln. eurų vertės Lietuvos kariuomenės skelbto jūrinio gelbėjimo laivo pirkimo konkurso ir teismui nurodžius kariuomenei iš naujo vertinti konkurso dalyvių pasiūlymus, Krašto apsaugos ministerija (KAM) teigia apgailestaujanti, kad laivui skirtos europinės lėšos gali būti prarastos.

„Apgailestaujame, kad dėl teisminio proceso iškilo grėsmė, kad nebus panaudotos numatytos europinės lėšos, skirtos laivui įsigyti“, – BNS nurodė KAM. 

KAM šiemet sausį teigė, jog praradus ES finansavimą, bus svarstoma dėl žalos atlyginimo iš Vakarų Baltijos laivų statyklos.

Be to, ministerija teigia dar svarstanti, kaip toliau bus tęsiamas konkursas ir ar skųsti teismo sprendimą. 

Apeliacinis teismas trečiadienį panaikino kariuomenės pernai lapkričio 19 dienos sprendimą pripažinti konkurso laimėtoju Suomijos laivų statybos įmonės „Uudenkaupungin Työvene“ ir laivų elektros įrangos bendrovės „Telesilta“ (ji priklauso „Harju Elekter Group“) konsorciumą.

Teismas taip pat panaikino sausio pradžioje Vakarų Baltijos laivų statyklos prašymu pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones – tai reiškia, kad konkursas gali būti atnaujintas.

„Ministerija nagrinėja Apeliacinio teismo sprendimo motyvus. Juos išnagrinėjus, bus priimami tolimesni sprendimai dėl viešojo pirkimo procedūrų tęsimo ir galimo skundimo Aukščiausiajam teismui“, – atsakyme BNS rašo KAM. 

Lietuvos kariuomenė anksčiau tikėjosi, kad maždaug 39,6 mln. eurų vertės sutartis dėl naujo laivo pirkimo bus pasirašyta 2019-2020 metais, o patį laivą ketino įsigyti 2022-2023-aisiais.

Laivą planuota įsigyti iš ES 2014-2020 metų struktūrinės paramos lėšų, ji turi būti įsisavinta iki 2022 metų pabaigos. 

Pasak KAM, naujas laivas reikalingas, nes dabar šiems tikslams naudojamas laivas „Šakiai“ ir jo įranga yra pasenę bei nebeleidžia efektyviai vykdyti užduočių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budelis

Budelis portretas
Kada bus teisiami valstybes griovejai?!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių