KAM: kas septintas kibernetinių pratybų dalyvis neatpažino sukčių žinutės

  • Teksto dydis:

Kas septintas kibernetinio saugumo pratybose „Kibernetinis skydas PhishEx 2023“ dalyvavusių įmonių darbuotojas neatpažino sukčių žinutės, penktadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Apibendrinus visų dalyvavusių organizacijų rezultatus nustatyta, kad imitacinio laiško nepažino ir žalingus veiksmus atliko 14 proc. darbuotojų. Praėjusiais metais tokių darbuotojų buvo 13 proc.“, – nurodė ministerija.

Iš anksto neskelbtas pratybas gegužės 22–26 dienomis organizavo Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC), jų metu buvo ugdomas personalo atsparumas duomenų viliojimo (angl. phishing) kibernetinėms atakoms.

„Šių ir praėjusių metų rezultatai yra labai panašūs, tačiau tenka pastebėti, kad vienas iš pratybų scenarijų, buvo gana tikroviškai imituojantis pranešimą apie baudą už kelių taisyklių pažeidimą, kurį buvo sunkiau atpažinti, todėl tame laiške buvusią nuorodą paspaudė net 27 proc. ir iš jų duomenis suvedė 16 proc. laiškų gavėjų“, – pranešime cituojamas NKSC direktorius Liudas Ališauskas.

Anot jo, pratybų rezultatai rodo, kad organizacijos turi daugiau dėmesio skirti darbuotojų kibernetinio atsparumo ugdymui ir švietimui.

„(...) Ypatingą dėmesį skiriant darbuotojų gebėjimų atpažinti apgaulingus laiškus ar žinutes ir tinkamai informuoti atsakingus asmenis organizacijose“, – sakė jis.

Iš viso pratybose „Kibernetinis skydas PhishEx 2023“ dalyvavo daugiau kaip 100 organizacijų, kurios yra Lietuvos ypatingos svarbos informacinės infrastruktūros ir valstybinių informacinių išteklių valdytojai ir (ar) tvarkytojai.

Šių organizacijų darbuotojams iš viso buvo išsiųsta daugiau kaip 52 tūkst. elektroninių laiškų. Pirmas dvi dienas imitacinių laiškų versijų išsiųsta daugiau, vėliau jų skaičius buvo sumažintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai plet kokia mūsų skaitmeninė apsauga

tai plet kokia mūsų skaitmeninė apsauga portretas
su visa pagarba dirbantiems tą darbą, algas kelkit, patriotizmą ugdykit
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių