Jaunas šeimas skatins įsikurti ne didmiesčiuose

Šiuo metu valstybės subsidijomis būstams daugiausia naudojasi jaunos šeimos iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos. Tam, kad jaunos šeimos kurtųsi ne didmiesčiuose ir taip gerintų regionų ekonomiką bei demografinę padėtį, Vyriausybėje siūloma pakreipti paramos pirmajam būstui srautus.

Tai siūlantį įstatymo projektą užregistravo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Įstatymu siekiama paskatinti jaunas šeimas kurtis regionuose, kad taip prisidėtų prie jų atsigavimo, stiprinimo, socialinių ir ekonominių skirtumų tarp regionų mažinimo, teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Dėl to parama būtų suteikiama tiems, kurie pirmąjį būstą nori įsigyti ten, kur nekilnojamojo turto ploto vieneto normatyvinė vertė yra ne mažiau kaip 60 proc. mažesnė nei didžiausia būsto daugiabučiuose pastatuose 1 kvadratinio metro normatyvinė vertė. Taigi parama nebūtų teikiama tiems, kurie nori kurtis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose. Į įstatymo reguliavimo aprėptį dar patektų Palanga, Trakai bei Druskininkai.

Projekto rengėjai taip pat tikisi, kad parama pirmajam būstui padės mažinti jaunų šeimų emigraciją ir gerinti demografinę padėtį.

„Lietuvoje kasmet vis mažėja vaikų skaičius, ir Lietuvos piliečiai vis dažniau šeimas kuria ir vaikų susilaukia užsienio valstybėse, o viena iš to priežasčių yra nepakankamos finansinės galimybės apsirūpinti nuosavu būstu“, - teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Parama būtų suteikia nevertinant šeimų gaunamų pajamų ir turimo turto, tačiau nė vienas šeimos narys negali būti turėjęs nuosavo būsto.

Jaunoms šeimoms, neauginančioms vaikų ar auginančioms vieną ar du vaikus, būtų suteikiama 15 proc. subsidija būsto kredito pirmajam būstui įsigyti. Auginančioms tris ar daugiau vaikų - 20 proc.

Siūloma nustatyti, kad būsto kredito suma, nuo kurios jaunoms šeimoms suteikiama 15 ar 20 proc. subsidija, negali būti didesnė kaip 87 tūkstančiai eurų, arba šios sumos ekvivalentas kita valiuta.

Jauna šeima laikomi susituokę moteris ir vyras, kai kiekvienas iš sutuoktinių yra jaunesni nei 35 metų, arba motina ar tėvas iki 35 metų, vieni auginantys vaiką (įvaikį).

SADM skaičiavimais, Lietuvoje gyvena apie 100 tūkst. 600 jaunų šeimų.

Įstatymo nuostatoms įgyvendinti 2018 m. iš valstybės biudžeto planuojama skirti 2 mln. eurų, iš kurių 1,996 mln. eurų bus panaudota subsidijoms mokėti. Finansinę paskatą pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms šiemet planuojama suteikti 135 jaunoms šeimoms. 2019 m. planuojama skirti 8,76 mln. eurų, iš kurių 8,735 mln. eurų - subsidijoms mokėti 590 jaunų šeimų, o 2020 m. - 8,15 mln. eurų, iš kurių 8,107 mln. eurų - 548 jaunoms šeimoms.

Jeigu Seimas ir Prezidentė pritars įstatymo projektui, jis įsigalios nuo šių metų liepos 1 d.

Pagal šiuo metu paramos būstui įsigyti (taip pat ir jaunoms šeimoms) teikimą reglamentuojančius įstatymus, parama būstui įsigyti teikiama valstybės iš dalies kompensuojamų būsto kreditų gavėjams teikiant subsidijas šio kredito daliai apmokėti. Parama teikiama įvertinus turimą turtą, gaunamas pajamas ir kitus su asmens ir šeimos socialine padėtimi susijusius veiksnius.

Jaunoms šeimoms, auginančioms vieną ar daugiau vaikų ir gavusioms valstybės iš dalies kompensuojamą būto kreditą, apmokama 10 proc. suteikto valstybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito (ar šio kredito likučio) sumos, kuri, esant prašymui, gali būti panaudota šio kredito pradiniam įnašui padengti. Valstybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito suma dviejų ar daugiau asmenų šeimai negali būti didesnė kaip 87 tūkst. eurų.

SADM duomenimis, 2015 m. valstybės iš dalies kompensuojami būsto kreditai buvo suteikti 220 asmenų ir šeimų, o 2016 m. šiuos kreditus gavo 520 asmenų ir šeimų. 2016 m. subsidijos valstybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito daliai padengti skirtos 460 asmenų ir šeimų, iš jų 325 skirtos jaunoms šeimoms. Daugiausia asmenų ir šeimų, kuriems 2016 m. buvo suteikta subsidija valstybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito daliai padengti, buvo Vilniaus (15,9 proc.), Kauno (12,2 proc.) ir Klaipėdos (11,5 proc.) miestų savivaldybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kodel musu ponai nevazioja i kaima?.esko durnju, kaip visada

...

... portretas
Geriausia jaunas šeimas įkurdinti kalėjimuose: gyvenimo lygis europinis, nemokamas išlaikymas. maitinimas, šildymas, elektra, europinio lygio gydymas, jokių PSD, ir dar mokymas totaliai nemokamas, dėstytojai patys ateina.

palaukit

palaukit  portretas
kas isarde kolukius kas isvoge gyvulius fermas traktorius tu vaikai lai vaziuoja i kaima ir vel atstato tada mes gzisime ukininkauti nieko sau jie isvoge omes statysim pasibaige tie laikai kai musu tevus uz nosi vedziojo PONAI KURIE DAR GYVI JUMS SAZINE NEGRIAUZIA
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių