J. Jarutis siūlo mažųjų orlaivių netraktuoti kaip nekilnojamojo turto

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Jarutis siūlo pripažinti, kad mažieji orlaiviai – visi, kurių maksimali kilimo masė mažesnė nei didžiausio Lietuvoje eksploatuojamo vienmotorio orlaivio An-2 (5670 kg), būtų teisiškai traktuojami kaip aviacijos ir aviacijos sporto inventorius.

Siekiant sureguliuoti aktualius civilinės aviacijos klausimus jis įregistravo Civilinio  kodekso pataisas.

J. Jarutis siūlo supaprastinti aviacinio inventoriaus valdymo reglamentavimą, atsisakant kodekso nuostatos, kad visi orlaiviai yra laikomi nekilnojamuoju turtu.

„Dabartinis reglamentavimas, kai visi orlaiviai, kaip ir visi jūriniai laivai, yra laikomi nekilnojamuoju turtu, labai apsunkina orlaivių eksploatavimą. Dauguma orlaivių – sklandytuvai, ultralengvieji lėktuvai, akrobatiniai lėktuvai – galintys vežti 1-2, retais atvejais – daugiau keleivių ir iš esmės yra mokymo priemonės arba sporto inventorius, o ne nekilnojamasis turtas. Visgi orlaiviams taikant tas pačias procedūras kaip ir nekilnojamajam turtui, per daug apsunkinama jų registracija bei naudojimas“, – sako J. Jarutis.

Anot parlamentaro, praktikoje orlaivių, ypač lengvųjų, paprastai sveriančių 200-500 kg, traktavimas kaip nekilnojamojo turto atrodo keistai ir sukelia daug sunkumų administruojant šį turtą.

Beje, panašią problemą sprendė teismas, kuris padarė išvadą, kad nėra pagrįsta nekilnojamuoju turtu laikyti visus laivus. Anot J. Jaručio, minėtoje byloje nekilnojamojo turto kategorijoje priskiriami tik didieji – jūriniai laivai.

Civilinio kodekso pakeitimo projektą parengęs Seimo narys J. Jarutis jo nuostatas derino su Lietuvos aeroklubu.

Šiuo metu galiojantis Civilinis kodeksas numato, kad visi orlaiviai yra laikomi nekilnojamuoju turtu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bobule

Bobule portretas
Nu duodat ponai,,mano būdelė turtas,o lektu vas tik įrankis!!!!!!!! Nusipenizejot

Kiek

Kiek  portretas
Tau ozi sumokejo uz tokio istatymo prastumima.

Tylėt šunauja nes gausite nuo policajų lazdų

Tylėt šunauja nes gausite nuo policajų lazdų portretas
Žydas ožys bledsbergis įteisino lietuvoje kad žemė yr kilnojamas turtas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių