Įrašyti tautybę pase pageidauja kas antras Lietuvos pilietis

  • Teksto dydis:

Šių metų pradžioje atsiradus galimybei pasuose įrašyti tautybę, to pageidavo daugiau nei pusė gaunančiųjų naujus dokumentus, daugiau kaip 90 proc. iš jų - lietuviai.

Šių metų pradžioje atsiradus galimybei pasuose įrašyti tautybę, to pageidavo daugiau nei pusė gaunančiųjų naujus dokumentus, daugiau kaip 90 proc. iš jų - lietuviai.

Asmens dokumentų išrašymo centro duomenimis, nuo metų pradžios iki gruodžio 22-osios išduota beveik 216 tūkst. Lietuvos piliečio pasų, įrašyti juose tautybę pageidavo 118 tūkst. piliečių.

Lietuvių tautybę įrašyti prašė 110,6 tūkst. piliečių, lenkų tautybę nurodyti prašė 3,3 tūkst. asmenų. Įrašų pasuose apie tautybę taip pat pageidavo 2,7 tūkst. rusų, apie 550 baltarusų, apie 350 ukrainiečių, per 100 vokiečių.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdyba per metus yra išdavusi 14,5 tūkst. pasų. Anot valdybos laikinosios vadovės Editos Prilepskienės, apie 150 prašymų pateikė mažesnių tautinių mažumų atstovai: ukrainiečiai, gruzinai, uzbekai.

„Beje, pati pirma „klientė“ šiemet buvo ukrainiečių kilmės moteris, kuri norėjo pabrėžti savo tautiškumą“, - sakė pareigūnė.

Anot jos, įrašyti tautybę pase gali būti atsisakoma tik dėl formalių dalykų, pavyzdžiui, dėl to, kad asmens pasas dar galioja ir nėra priežasčių jį keisti. Vien dėlto, kad naujame dokumente būtų įrašyta tautybė, pasas nekeičiamas.

„Jei žmogaus tėvai yra skirtingų tautybių, tarkime, tėvas - rusas, mama - lietuvė, jis gali pasirinkti arba mamos, arba tėvo tautybę, kitos pasirinkti jis negali (...). Yra sudaryta galimybė Lietuvos piliečiams turėti ir senelio tautybę, jei ji yra kita nei tėvų, bet visi šie klausimai sprendžiami Civilinės metrikacijos skyriaus įstaigoje“, - sakė E.Prilepskienė.

Ji patikino, kad nebuvo nė vieno atvejo, kai būtų prašoma įtraukti neegzistuojančią tautybę, ar, tarkime, tautybę pageidautų įrašyti žemaitis.

„Žmonės visų pirma nori taip įrodyti, patvirtinti savo tautiškumą, priklausymą Lietuvai, valstybei, gerbti ją, didžiuotis ją - primiausia yra patriotiškumas“, - sakė pareigūnė, paklausta, kokius motyvus įrašyti pilietybę nurodo dauguma besikreipiančiųjų.

Galimybė pase įrašyti tautybę, jei to raštu prašo pats pilietis, suteikia šių metų pradžioje įsigaliojusios Paso įstatymo nuostatos. Iki tol pase buvo įrašomi šie duomenys: vardas (vardai), pavardė, lytis, gimimo data, valstybės, kur asmuo gimė, pavadinimas, asmens kodas ir pilietybė.


Šiame straipsnyje: pasastautybėlietuviai

NAUJAUSI KOMENTARAI

tikra tiesa

tikra tiesa portretas
mūsų 12 ir visi norime

mūsų daug

mūsų daug portretas
ir visi įsirašėme ir įsirašysime savo pilietybę, nes esame lietuviai, Lietuvos piliečiai.

mizantropas

mizantropas portretas
tiems, kurie nenori. Tikri lietuviai nori ir įsirašys savo pilietybę, o tie, kurie nenori gali nesirašyti, niekas gi jų neverčia. Manau, kad tai nėra lietuviai, tai kokie nors ruskiai ar kitokie prisiglaudėliai Lietuvoje. Argi kas nors dėl to pergyvena? Niekas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių