I. Šimonytė: atšaukti judėjimo ribojimų tarp savivaldybių kol kas neplanuojama

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako, kad apie judėjimo tarp savivaldybių atlaisvinimą šiuo metu intensyviai nediskutuojama.

„Kol kas apie judėjimo atlaisvinimą labai intensyviai nediskutuojame ir tam yra kelios priežastys: tiek ir bendra epidemiologinė situacija, kuri vis dar nėra tobula, ir tai, kad bandome su atskiromis savivaldybėmis, kuriose epidemiologinė situacija yra gerokai geresnė negu Lietuvos vidurkis ir gerėja, (susitarti – ELTA) dėl galimo atskiro režimo, kad tų savivaldybių viduje atlaisvinimų galėtų būti padaryta ir daugiau negu nacionaliniu mastu. Žinoma, mainais savivaldybėms įsipareigojant situaciją atidžiai kontroliuoti, testuoti, izoliuoti, nustatyti židinius ir taikyti kitas kontrolės priemones“, – spaudos konferencijoje sakė I. Šimonytė.

Kol kas apie judėjimo atlaisvinimą labai intensyviai nediskutuojame ir tam yra kelios priežastys.

„Kol kas sprendimai tuo klausimu nėra priimti, diskusijos vyksta. Jei pavyks tą schemą sudėlioti, tokiu atveju judėjimo apribojimų laisvinimas dargi reikštų ir papildomą riziką. (...) Principas turėtų išlikti kol kas bendras ir apie suvaržymų sumažinimą judėti turbūt mes jau kalbėsime kažkokiame vėlesniame etape“, – sakė premjerė.

I. Šimonytė nurodė, kad kelios savivaldybės pagal epidemiologinę situaciją šiuo metu yra scenarijuje B. 

„Kalbant apie savivaldybes, tai turbūt pagrindinis kelių savivaldybių skirtumas nuo visų likusių yra toks, kad tos kelios savivaldybės yra scenarijuje B pagal susirgimų skaičių, tai yra apie maždaug 100 atvejų 100 tūkst. žmonių per pastarąsias 14 dienų. Kada Lietuvos vidurkis yra 400, o dalis Lietuvos yra tarp 400–500, tai akivaizdu, kad nacionalinio karantino priemonės toje konkrečioje vietoje gali atrodyti šiek tiek ir per griežtos“, – teigė premjerė.

Jos teigimu, reikėtų užtikrinti tam tikrus administracinius sprendimus, kad padėtis tose savivaldybėse būtų kontroliuojama.

Premjerės Ingridos Šimonytės patarėja sveikatos klausimais Živilė Gudlevičienė BNS tvirtino, kad dėl karantino švelninimo savivaldybėse planuojama spręsti anksčiausiai trečiadienį.

„Toks artimiausias pasvarstymas, galvojama, kad galėtų būti sprendimas svarstomas Vyriausybės posėdyje trečiadienį“, – tvirtino ji.

Pasak patarėjos, karantino atlaisvinimo planus ketvirtadienį ekspertų taryba prie Vyriausybės aptarė su savivaldybėmis, kalbėtasi ir apie galimus scenarijus dėl vadinamųjų „žaliųjų“ savivaldybių, kai dviejų savaičių užsikrėtimų skaičius 100 tūkst. gyventojų nesiektų 25.

Šis rodiklis atitinka A scenarijų, kuomet nelieka beveik jokių draudimų, išskyrus tam tikrus ribojimus dėl atvykstančių ir išvykstančių iš Lietuvos bei lankytojų srautų valdymą viešose įstaigose ir masiniuose renginiuose.

„Kas yra žalioji zona arba „A“ scenarijus, tai iš esmės nėra ribojimų. Taip, viskas galėtų veikti, bet noriu pasakyti, kad ir merai atsargiau žiūri. Kiekviena savivaldybė, galbūt, galėtų priimti ir savo sprendimus, kas gali pas juos veikti ir kas dar turi būti po padidinamuoju stiklu“, – sakė ji.

Sausio pabaigoje sutarta dėl keturių galimų scenarijų rodiklių nacionaliniu mastu. D scenarijus įsigalioja ir griežčiausi ribojimai įvedami, kai sergamumas 14 dienų viršija 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų. C scenarijus taikomas šiam rodikliui viršijant 100 atvejų, B scenarijus – pasiekus 25–100 atvejų, laisviausias, A scenarijus – pasiekus mažiau nei 25 atvejus.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje sergamumas COVID-19 100 tūkst. gyventojų siekia 382 atvejus, teigiamų tyrimų dalis siekia beveik 9 procentus.

Karantinas Lietuvoje yra pratęstas iki vasario 28 dienos, taip pat galioja judėjimo tarp savivaldybių ribojimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu i

nu i portretas
nx

Anonimas

Anonimas portretas
O isvykti ir oarvykti ikita sali tai gali tai kaiip tai suprasti

Z

Z portretas
Ta Simonyte kaip atrodo,taip ir masto,juk tas apribojimas nieko neduoda,kam reikia tas vazineja po savivaldybes be jokiu problemu,tai yra tik policijos atitraukimas nuo tiesioginiu pareigu ir lesu svaistymas.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių