Į Konstitucinį Teismą pakartotinai teikiama teisėjo A. Norkūno kandidatūra

  • Teksto dydis:

Laikinoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkė Sigita Rudėnaitė į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus vėl teikia LAT teisėjo Algio Norkūno kandidatūrą.

Balandį Seimas buvo atmetęs šią kandidatūrą.

Pasak S. Rudėnaitės, jos teikiamo kandidato į Konstitucinio Teismo teisėjus svariausias ir išskirtinis privalumas – ilgametis kasacinio teismo teisėjo darbas, reikšmingas indėlis į kasacinės praktikos civilinėse bylose formavimą, taigi ir į vienodo teisės aiškinimo ir taikymo mūsų valstybėje užtikrinimą.

„Toks užtikrinimas neįmanomas be gilaus ir visapusiško Konstitucijos išmanymo, kasdienio Konstitucijos, esančios atskirų teisės šakų pagrindu, taikymo“, – rašoma S. Rudėnaitės teikime Seimo pirmininkei.

Anot LAT pranešimo, A. Norkūnas, 28 metus dirbantis teisėjo darbą, vertinamas kaip plačios erudicijos, aukštos profesinės kvalifikacijos ir nepriekaištingos reputacijos teisininkas.

Jis 2006–2008 metais ėjo Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotojo pareigas, 2010–2016 metais vadovavo Teisėjų etikos ir drausmės komisijai, 2016–2020 metais buvo Teisėjų tarybos narys.

„Tęsdami prasminga tradicija tapusią praktiką Konstitucinio Teismo teisėjais skirti ir kasacinio teismo teisėjus, neabejojame, kad aukščiausią teisėjo kvalifikaciją civilinės teisės srityje turinčio Algio Norkūno paskyrimas Konstitucinio Teismo teisėju ženkliai prisidėtų prie šio teismo veiklos veiksmingumo puoselėjant aukščiausias demokratines vertybes, tam plėtojant sisteminį požiūrį į teisę, platų ir įvairiapusį matymą aiškinant Konstituciją“, – tvirtina S. Rudėnaitė.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę Seimui antrą kartą pateikė  advokatės Giedrės Lastauskienės kandidatūrą į KT teisėjas.

Savo kandidato kol kas nėra pasiūliusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Seimas balandį atmetė visus tris kandidatus į KT teisėjus. Tuometinis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis į šias pareigas siūlė buvusią KT kanclerę Ingridą Danėlienę, G. Nausėda – advokatę G. Lastauskienę, laikinoji Lietuvos Aukščiausioji Teismo pirmininkė Sigita Rudėnaitė – šio teismo teisėją A. Norkūną.

Tuomet kaip pagrindinis priekaištas kandidatams minėta, jog jie nėra konstitucinės teisės specialistai.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.

Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo bei teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus kadencija baigėsi kovo 19 dieną. Jie eina pareigas, kol bus paskirti nauji teisėjai.

KT teisėjus skiria ir atleidžia Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių