Gyventojų nuomonė apie tarėjus teismuose – nevienareikšmiška

  • Teksto dydis:

Po šalį sudrebinusio teisėjų korupcijos skandalo vis garsiau užsimenama apie visuomenės atstovų dalyvavimą teismų darbe. Gyventojų apklausos duomenys rodo, kad tarėjų atsiradimo teismuose nepalaiko nė pusė respondentų, rašo portalas delfi.lt.

Portalo užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ balandį atliktos apklausos duomenys rodo, kad tarėjų atsiradimui teismuose pritaria 44 proc. apklausos dalyvių.

Į klausimą „Ar pritartumėte, kad teismuose kai kurias bylas kartu su teisėjais nagrinėtų ir sprendimus priimtų tarėjai – „žmonės iš gatvės?“, 36 proc. apklaustųjų atsakė neigiamai. 19 proc. nurodė nežinantys atsakymo arba neturintys nuomonės šiuo klausimu.

Reprezentatyvi apklausa vyko balandžio 20-29 dienomis, tyrimo metu buvo apklausti 1009 respondentai.

Vyriausybė jau pritarė Seimo narių parengtoms Konstitucijos pataisoms, kurios Lietuvos teismų sistemoje įteisintų tarėjų institutą. Priėmus šią pataisą iš visuomenės atstovų atrinkti tarėjai galės dalyvauti nagrinėjant bylas pirmos instancijos teismuose ir kartu su teisėjais priims sprendimus.

Siekiant tinkamai pasirengti tarėjų instituto veikimui, numatoma, kad siūlomi Konstitucijos pakeitimai įsigaliotų 2021 metų sausio 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tyrimai nepagrįsti, mes, regiono gyventojai laukiame ir nesulaukiame, kad greičiau atsirastu teismuose nepriklausomi tarėjai, nes teismuose situacija tragiška - teisingumo nė iš tolo nėra. Kas turtingas, tas ir laimi bylas.

...

... portretas
Visa nelaimė kad pas mus teismai pasiskelbė esą VIRŠ Konstitucijos (kas šiaip kaip ir suprantama - Konstituciją teisininkai ir rašė). Jie juk NĖRA nuo dievo, jie NET nėra Tautos renkami, bet jie SAU prisiskyrė dieviškas galias, jie ESĄ neteisiami; pas mus NET MŪSŲ išrinkto Prezidento galios yra apribotos, jo dekretai įgyja galią TIK ministro pasirašyti; teisėjai VIENASMENIŠKAI teisia Valstybės vardu ir - niekuomet nekalti! Taip kad - reikia kliedėt ne apie tarėjus (tai TIK dėmesio nukreipimo manevras), reikia REIKALAUT teisėjų asmeninės atsakomybės (ir tam pirmiausia reikia pareikalaut papildomo (teismo pirmininko?) parašo po bet kuriuo teisėjų sprendimu), o jau paskui - TE tie abu pasirašę tampa ASMENIŠKAI už tai atsakingi... taip, tektų teisėjams pradėt draustis savo civilinę atsakomybę, bet - bent jau nereiktų Valstybei už jų broką mokėt. (o dabar teismų KORUPCIJA dar padidės, įteisinus asmeninį konstitucinį skundą - teisingumas nutols, BET - advokatai pradės dalintis IR su KT).

Pilietis

Pilietis portretas
Žinoma kad reikia tarėjų - prisiekusiūjų, daugumoje eropos šalių juk jie yra, o mūsų korumpuotiem klanam tas nepatinka!!!....o apie "spinter tyrimus" žinau kaip jie apklausas gyv .vykdo!!!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių