Greitosios medicinos pagalbos ekipažai vėl varžysis Palangoje

  • Teksto dydis:

Šiųmetės Lietuvos greitosios medicinos pagalbos žaidynės rengiamos jau dvyliktą kartą. Antrus metus iš eilės šis įspūdingas reginys smalsuoliams bei ypač reikalingas renginys medikams vyks Palangoje gegužės 17-19 d. Iš viso žaidynėse ketina dalyvauti 24 komandos iš Lietuvos ir 5 užsienio medikų komandos iš Estijos, Kazachstano , Ukrainos. Dalyvių skaičius šiemet taip pat įspūdingas – didžiausio Lietuvos kurorto gatvėse išvysime apie 250 dalyvių.

Reginys, kurio kitur nepamatysi

Kai pernai, paprastai tylai ir ramiai gyvenančio, kurorto gatvėse vienu metu užgaudė daugiau nei trisdešimties Greitosios medicinos pagalbos (GMP) automobilių sirenos, nežinantiems apie medikų žaidynes ne juokais pasidarė neramu. O tie, kurie iš anksto žinojo apie įspūdingą renginį (2017 m. jis pirmąkart vyko Palangoje), traukė filmavimo kameras, nes tokio vaizdo nei žodžiais, nei pavieniais foto kadrais perteikti neįmanoma. Norintys pamatyti šį išskirtinį paradą, šiemet į Palangą turėtų atskubėti gegužės 18 d. (penktadienį). Šventinė GMP automobilių vilkstinė kurorto gatvėmis riedės nuo 9.30 iki 10 val.

Žinoma, GMP automobilių paradas, kai signalizuojantys medikų ekipažų automobilių garsai susijungia į vieną šiurpuliukais per odą nubėgantį, ausis veriantį gausmą, tėra tik menka GMP žaidynių, kurios trunka tris dienas, dalis.

Užduotys atspindi pasaulio aktualijas

Ne mažiau įspūdingos smalsuoliams yra ir medikų atliekamos užduotys, kai viešose vietose imituojamų nelaimių aukoms GMP ekipažai teikia pagalbą. Paprastai jos vykdomos įvairiose miesto erdvėse, viešose vietose. Tad praeiviai neturėtų nustebti – greitosios pagalbos pratybos vyks dvi dienas (ketvirtadienį ir penktadienį). Komandines užduotis medikų ekipažai atliks gegužės 17 d. nuo 13 iki 17 val., gegužės 18 d. – 11.30-18.30 val.

Tiesa, patys žaidynių dalyviai į šį renginį žiūri visiškai kitaip: šie GMP ekipažų susitikimai jiems yra puiki proga atkreipti visuomenės dėmesį į greitosios pagalbos medikams rūpimus klausimus. Kasmet rengiamose žaidynėse akcentuojama tai, kas tuo metu pasaulyje yra aktualiausia – žaidynių užduotys parengiamos pagal dažniausiai pasitaikančias GMP iškvietimų priežastis, Lietuvos ir pasaulio įvykius. Teisėjai, kurie yra tarptautinių organizacijų sertifikuoti instruktoriai, edukologai, rengdami užduotis siekia atkreipti dėmesį į įrodymais pagrįstas skubiosios medicinos pagalbos naujienas, kartu priminti apie retesnes, bet praktikoje galinčias pasitaikyti būkles, kai taisyklingi pirmieji veiksmai glaudžiai susiję su sėkminga gelbėjimo operacijos baigtimi.

Nauda visuomenei

GMP žaidynių organizatoriai jau pastebėjo, kad daugiausiai visuomenės dėmesio sulaukia masinės nelaimės užduotis. Mat ji ne tik vizualiai įspūdinga, o ir reikalauja visų žaidynių dalyvių susitelkimo bendram darbui. Masinių susišaudymų, sprogimų Europoje ir JAV patirtis liudija, kad greitosios medicinos pagalbos tarnyba turi keisti savo įprastinę taktiką ir protokolus, kad pavyktų sumažinti aukų skaičių. Masinės nelaimės užduotis žaidynių dalyvius verčia pagalvoti ne tik apie turimus įgūdžius, bet ir priemones, reikalingas nekasdienių sužalojimų atveju. Štai kodėl jau nebe pirmus metus masinės užduotys yra siejamos su teroristų išpuoliais, masiniais sprogdinimais.

Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos valdybos pirmininko Nerijaus Mikelionio teigimu, didelė tikimybė, kad, įvykus tokiai nelaimei, pirmieji atvyks greitosios medicinos pagalbos ekipažai, kuriems reikės turėti strategiją, kaip organizuoti darbą ir suteikti pagalbą daugybei sunkius sužalojimus patyrusių asmenų. Tad GMP žaidynės yra svarbios ne tik profesinės kvalifikacijos tobulinimo prasme, o ir tarnauja kaip puikūs bendravimo ir bendradarbiavimo skatinimo mokymai.

Šiemet, dvyliktųjų GMP žaidynių metu, masinės nelaimės imituota  užduotis bus vykdoma paplūdimio teritorijoje prie Palangos tilto.

Tuo pačiu N.Mikelionis primena, kad tokie renginiai yra aktualūs ir visuomenei, kuriai labai svarbu suvokti, jog su garso sirenomis bei įjungtais švyturėliais lekiantį automobilį būtina praleisti – juk medikai skuba teikti pagalbos nukentėjusiajam, kuriuo kitą kartą galite būti jūs ar jūsų artimasis.

Pajūrio medikai – „kietas riešutėlis“

Iki šiol GMP žaidynėse geriausiai sekėsi Vakarų Lietuvos komandoms: jie ne kartą yra tapę nugalėtojais ar prizininkais. Pavyzdžiui, Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos komanda pirmąją vietą laimėjo net penkis kartus, o Gargždų medikai nenugalimi buvo dvejose žaidynėse. Pernai taip pat Palangoje surengtose GMP žaidynėse klaipėdiečiai ir vėl triumfavo – didžiųjų greitosios medicinos pagalbos įstaigų kategorijoje nugalėjo Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties komanda, mažųjų – Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikos Greitosios medicinos pagalbos skyriaus komanda. Svečių grupėje varžėsi penki ekipažai, tarp kurių stipriausi buvo Kazachstano atstovai iš Almatos greitosios medicinos pagalbos stoties.

Kasmet vykstančias žaidynes organizuoja Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, Lietuvos skubiosios medicinos draugija, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Ekstremaliosios medicinos katedra, Skubiosios medicinos klinika ir Krizių tyrimo centras. Šių metų renginį, kaip ir pernai, globoja Palangos miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių