G.Kirkilas savo vadovautos Vyriausybės klaidų neįžvelgia

Premjero kadenciją baigiantis Gediminas Kirkilas bent kiek didesnių savo vadovaujamos 14-osios Vyriausybės klaidų neįžvelgia ir kritikuoja paskirtojo Premjero Andriaus Kubiliaus parengtą antikrizinį planą.

Anot G.Kirkilo, rengiant šį planą buvo konsultuojamasi ne su visuomene, o su bankininkais. Laikinasis Premjeras taip pat nemato reikalo Lietuvai skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo ir pranašauja kairiųjų sėkmę Prezidento rinkimuose, praneša nacionalinis transliuotojas.

Spaudos konferencijoje pirmadienį vienu iš veiksmų, kurių nepakartotų, jis įvardijo tik kai kurių pareigūnų netinkamą pasirinkimą, tačiau nė vienos pavardės nepaminėjo.
Tie esą netinkami pareigūnai vertinami tik pagal subjektyvią nuomonę ir savo užimamose pareigose dirba ir dabar.

„Manau, visos aistros nurims, bus dar įvairių vertinimų, bet mūsų Vyriausybė palieka plius 21 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), įgyvendino visus socialinius įsipareigojimus, kurie buvo nubrėžti jos programoje, o kai kuriuos ir viršijo, pavyzdžiui, vidutinės pensijos dydžio. Augo išmokos sveikatos, socialiniam sektoriui, daugiau nei 20 proc. atlyginimai švietimui“, – vardijo nuopelnus G.Kirkilas.

Prie svarbiausių nuopelnų jis priskiria ir priimtus energetikos sprendimus. Anot jo, Vyriausybė nenusileido Europos Komisijai dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo ir tikisi, jog Lietuva gaus didesnius taršos leidimus, taip pat galbūt šaliai bus pasiūlyta alternatyva – Baltijos jungčių planas.

Vis dėlto 2010-2013 metus laikinasis Premjeras įvardijo kaip labai sudėtingą energetiniu požiūriu laikotarpį, nes Ignalinos AE bus uždaryta, o naujos elektros jungtys dar nepastatytos.

„Manau, kad „Leo LT“ suburta iš pačių pajėgiausių specialistų ir yra pajėgi projektą vykdyti“, – teigė jis apie nacionalinio investuotojo vadovų pasirinkimą ir naujos atominės elektrinės statybą.

Į klausimą, ar „Leo LT“, kaip planuojama, per artimiausius metus sugebės surinkti beveik 7 mln. litų iš elektros tarifų naujai atominei statyti ir dar daugiau nei 10 mlrd. litų pasiskolinti, G. Kirkilas tiesiogiai neatsakė.

Jis priminė, kad atominė elektrinė gamina pačią pigiausią elektrą ir kad kaupti lėšas jos statybai reikėjo pradėti daug anksčiau. Esą dabar privatus investuotojas savo dalį jau įnešė ir įneš dar tiek, kiek pagal jo dalį reikės.

Naujai Vyriausybei energetikos srityje jis siūlė iš EK išsiderėti daugiau lėšų daugiabučių, mokyklų ir kitų visuomeninių pastatų renovacijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių