A. Galvonaitė: lietuviškos vasaros nebesiskiria nuo turkiškų

Lietuviams niekur važiuoti nereikia – mūsų vasaros nebesiskiria nuo turkiškų, LRT RADIJUI sako klimatologė Audronė Galvonaitė. Beje, priduria ji, nors liepos 10-oji – „miegančių brolių“ diena, pastaraisiais metais broliai tą dieną vis „pramiega“.

– Nors sinoptikai vis žada lietų, bet jo taip ir nesulaukiame. Kodėl?

– Šiemet birželis buvo margas. Iš pradžių lijo, o vėliau buvo sausa. Arba penkias dienas būdavo labai karšta, ir staiga temperatūra nukrisdavo 10 °C. Tokie bangavimai kartojosi visą birželį. Daugelis poilsiautojų nepatenkinti tokiomis orų permainomis, nes dėl staiga pakilusio vėjo atvėsdavo jūros vanduo.

Paskutiniais metais birželį paprastai būdavo gana vėsu, o šiemet, kaip jau minėjau, orai labai permainingi. Liepą vidutinė aukščiausia temperatūra prognozuojama rytinėje šalies dalyje – apie 19 °C. Tai išties nemažai, juk naktį temperatūra žemesnė, todėl dienos turėtų būti karštos.

Vidurio Lietuvoje prognozuojama kiek žemesnė temperatūra, o vėsiausia bus pajūryje. Vidutinė liepos temperatūra Lietuvoje siekia 17,9 °C. Tačiau tiksliai pasakyti, kokie orai liepą mūsų lauks, nėra paprasta.

– Vis daugiau lietuvių nevyksta ilsėtis į šiltus kraštus ir atostogauja savo šalyje.

– Visada sakiau, kad niekur važiuoti nereikia. Lietuviškos vasaros nebesiskiria nuo turkiškų. Kartais netgi naktys būna tropinės, temperatūra nenukrinta žemiau 20 °C. Tokios naktys išties vargina (ypač pajūryje), sunku išsimiegoti. Beje, liepa – ne tik šilčiausias, bet ir lietingiausias mėnuo.

– Ar šiemet liepą turėtų dažnai lyti?

– Liepos 10-oji – „miegančių brolių“ diena [senovėje buvo tikima, kad jei visą šią dieną lyja, lis dar septynias dienas ar net savaites – LRT.lt]. Tačiau pastaraisiais metais broliai kažkodėl „pramiega“ liepos 10-ąją. Noriu tikėti, kad bent šį savaitgalį galėsime bent šiek tiek atsikvėpti.

– Kokie orai prognozuojami artimiausiomis dienomis?

– Artimiausiomis dienomis turėtų būti karšta: apie 28 °C pietiniuose ir rytiniuose rajonuose, Panevėžyje ir Šiauliuose – maždaug 26 °C, pajūryje – apie 24 °C. Sekmadienį bus šiek tiek vėsiau. Kitos savaitės pradžioje prognozuojami 21–23 °C. Vėsiausia bus ketvirtadienį. Liepos 6-ąją turėtų būti 20–23 °C, kai kur – apie 18 °C.

– Kokie orai buvo birželio 30-ąją ankstesniais metais?

– 1997 m. Šilutėje užfiksuotas 32,9 °C karštis, bet tą dieną karšta buvo visoje Lietuvoje.  O 1998 m. birželio 30-osios naktį žemiausia užfiksuota temperatūra Lietuvoje – tik 1,6 °C. Beje, 2005 m. buvo apie 6 °C.

Informacija pateikta remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kažkas turi nuraminti poilsiautojus

kažkas turi nuraminti poilsiautojus portretas
jei jie nepatenkinti, tokiu temperatūrų bangavimu :)

tadas

tadas portretas
nusisneka moterele. kaip atsibodo visi sitie kasperovskiai ir vangos...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių