Dvigubos pilietybės įteisinimui pritaria daugiau kaip pusė lietuvių

  • Teksto dydis:

Dvigubos pilietybės įteisinimui Lietuvoje pritaria daugiau kaip pusė šalies gyventojų, rodo ketvirtadienį paskelbti apklausos rezultatai.

Dvigubos pilietybės įteisinimui Lietuvoje pritaria daugiau kaip pusė šalies gyventojų, rodo ketvirtadienį paskelbti apklausos rezultatai.

Į klausimą „Ar Jūs pritariate dvigubos pilietybės įteisinimui Lietuvoje?“, teigiamai atsakė 57 proc. respondentų, 29 proc. buvo prieš, kiti nuomonės neturėjo.

Naujienų portalo delfi.lt užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ apklausą atliko gruodžio 12-22 dienomis. Tyrime dalyvavo 1002 respondentai nuo 18 iki 75 metų.

Šiuo metu dviguba pilietybė leidžiama tik tiems piliečiams, kurie išvyko iš Lietuvos okupacijos laikotarpiu, ir jų palikuonims, tačiau nėra suteikiama išvykusiems po nepriklausomybės atkūrimo.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad plačiau leisti dvigubą pilietybę galima tik pakeitus Konstituciją, o tam reikalingas referendumas. Jame Konstitucijos pataisa būtų priimta, už ją balsavus daugiau kaip pusei visų rinkėjų.

Politikai svarsto galimybę referendumą surengti 2016 metais kartu su Seimo rinkimais, tačiau kol kas nenuspręsta, koks klausimas būtų pateiktas.

Liberalizavimo šalininkai teigia, kad dvigubą pilietybę būtina įteisinti, siekiant išlaikyti emigrantų ryšius su Lietuva ir atsižvelgiant į globalizacijos tendencijas.

Kritikai sako, kad piliečiai gali būti ištikimi tik vienai valstybei ir baiminasi, kad užsienio pilietybių gali siekti tautinės mažumos, o tuo gali pasinaudoti Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių