D.Medvedevas dujų sektoriaus reformą pavadino Lietuvos reikalu

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad penktadienį su juo susitikęs Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas dujų sektoriaus reformą, kuriai priešinosi „Gazprom“, pavadino Lietuvos reikalu, kuris nebėra diskusijų objektas.

Interviu BNS Vyriausybės vadovas sakė kėlęs klausimą dėl dujų kainų Lietuvai sumažinimo, o Rusijos pusė savo ruožtu išsakė norą plačiau aptarti dujų tranzito į Karaliaučiaus kraštą per Lietuvą klausimus.

Savo ruožtu „Gazprom“ pareiškė, kad tikisi vasarą susitarti su Lietuva dėl Trečiojo energetikos paketo taikymo.

„Labai buvau nustebęs, kada ponas D.Medvedevas pradėjo kalbėti apie energetiką, tai jis pradėjo kalbėti nuo Trečio energetikos paketo, kad žino ir susipažinęs, kad Lietuva priėmė patį radikaliausią sprendimą ir pripažino, kad tai yra Lietuvos apsisprendimo teisė ir jis šito klausimo nebekvestionuoja ir jis jau nebeliko diskusijos objektas“, - telefonu iš Sankt Peterburgo sakė premjeras.

Anot Lietuvos premjero, Rusija iškėlė klausimą dėl dujų tranzito per Lietuvą į Karaliaučiaus kraštą. Apie tai, anot A.Butkevičiaus, kalbėjo Rusijos dujų milžino „Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris.

„Aš supratau kai kurių iš kitų dar anksčiau žmonių nuotaikų, ypač kai vyko pokalbis su “Gazprom„ vadovu ponu A.Mileriu, buvo kažkur buvo tokia informacija sklandanti, kad gali vos ne būti sustabdytas tranzitas per Lietuvą į Karaliaučiaus sritį dujų transportavimui“, - sakė A.Butkevičius.

„Mes į detales nesileidom, tai jau ne mūsų lygio diskusija, bet tai turėtų būti ekspertų lygyje įtrauktas klausimas diskusijoje ir priimant sprendimus“, - teigė premjeras.

Anot A.Butkevičiaus, jis savo ruožtu paragino sumažinti dujų kainą Lietuvai. Šiuo metu „Gazprom“ yra vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai.

„Taip, kaip jie iškėlė klausimą dėl tranzito dujų, taip mes iškėlėme klausimą tame susipažinimo su ponu A.Mileriu susitikime, kad mus domina dujų kainų sumažinimas žmonėms“, - sakė premjeras.

Ministro pirmininko teigimu, „buvo pasakyta, kad ne šitos salės aplinkoje turi būti šitas klausimas svarstomas ir susitariama“.

„Atvyks kitą savaitę ekspertai ir prasidės dialogas“, - sakė A.Butkevičius.

BNS paklaustas, ar į derybas ketinama įtraukti Europos Sąjungos (ES) atstovus, premjeras atsakė, kad „kol kas prasidės dvišaliai pokalbiai ir tai bus Energetikos ministerijos lygyje“.

Anot A.Butkevičiaus, tarptautiniame arbitraže pateiktas Lietuvos ieškinys „Gazprom“ nebuvo aptartas: „Ne, teisiniai klausimai nebuvo paliesti ir apie tai nebuvo kalbama“.

„Gazprom“ penktadienio vakarą išplatintame pranešime teigiama, kad per A.Butkevičiaus susitikimą su „Gazprom“ vadovu Alekseju Mileriu „šalys sutarė pradėti konsultacijas, kad iki 2013 metų liepos 31 dienos būtų pasiekti susitarimai dėl viso pluošto klausimų“.

Pastaraisiais metais Rusija griežtai kritikavo Lietuvos dujų sektoriaus reformą. Įgyvendindama vadinamąjį Trečiąjį energetikos paketą, Lietuva iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti „Lietuvos dujų“ veiklas.

Vienintelis Lietuvos dujų tiekėjas „Gazprom“ valdo 37,1 proc. šios įmonės akcijų. Įgyvendinus reformą, magistraliniai dujotiekiai atitektų nuo „Lietuvos dujų“ atskiriamai naujai įmonei.

Pasak premjero A.Butkevičiaus, susitikime su D.Medvedevu Karaliaučiaus atominės elektrinės klausimas neiškilo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gediminas

gediminas portretas
Kaliningradas dujas gaus iš dujotiekio, kuris eina Baltijos dugnu, po to prasidės spaudimas dėl tranzito nutraukimo per Lietuvą

Nežiniukas

Nežiniukas portretas
D.Medvedevas dujų sektoriaus reformą pavadino Lietuvos reikalu, o dujų kaina Rusijos reikalu.

Juras

Juras portretas
Štai taip. Nenusileidome, atskirėme dujų prekybą nuo transportavimo, padavėm dėl dujų kainų neteisingo nustatymo Lietuvai arbitražui, be to pasklido kalbos, kad gali būti peržiūrėtas tranzitas Kaliningrado sričiai, - ir dujų sektoriaus reforma - lietuvių reikalas. O jei bent kiek nusileisi - bus jau ne Lietuvos reikalas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių