Daugės finansuojamų vietų besirenkantiesiems IT specialybes

  • Teksto dydis:

Valstybės finansuojamų informacinių technologijų (IT) srities studijų vietų skaičius šiemet, palyginti su pernai, didinamas 50 procentų.

Tam trečiadienį pritarė Vyriausybė, patvirtinusi valstybės finansavimą 2016 metų pirmakursių studijoms aukštosiose mokyklose pagal studijų sritis.

Kaip pažymi apie sprendimą pranešanti Vyriausybė, priėmimui į aukštąsias mokyklas šiemet, kaip ir pernai, numatoma per 8 mln. eurų. Palyginti su praėjusiais metais, 5 proc. mažinamas vietų skaičius kitose studijų srityse, nurodo Švietimo ir mokslo ministerija.

Darbdaviai prašė dar labiau – 300 proc. – didinti valstybės finansuojamų vietų skaičių IT krypties studijoms, tačiau švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė teigia, kad „dar nesame pasirengę iš karto tris kartus padidinti IT studijų vietų skaičių, tam prieštarauja ir aukštosios mokyklos, todėl tai vyks palaipsniui“. Ministrė žada, kad šis didinimas tėra pradžia.

Universitetų rektorių konferencijos prezidentas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius Alfonsas Daniūnas yra sakęs, kad ir 50 proc. padidinus finansuojamų informatikos studijų vietų nukentės studijų kokybė.

Šiemet taip pat tikimasi per tikslinį finansavimą pritraukti studentų į reikalingų pedagoginių specialybių vietas. 2016 metais iš pedagoginėms studijoms preliminariai numatomų 320 vietų apie 120 vietų planuojama skirti tiksliniu būdu. Tikslinės vietos pedagoginėms studijoms bus skiriamas savivaldybėms konkrečiai pagrindus mokytojų poreikį šalies mokyklose, nurodo ministerija.

Priėmimui į universitetus šiemet numatyta 5,137 mln. eurų, į kolegijas – 2,904 mln. eurų. Daugiausiai lėšų tenka technologijos mokslų studijoms: universitetuose – 29,8 proc., kolegijose – 42,4 procento. Biomedicinos mokslams universitetuose atiteks 15,1 proc., o kolegijose – 23,2 proc., fiziniams mokslams atitinkamai – 21,5 proc. ir 5,1 procento.

Nors abiturientų skaičius, palyginti su 2015 metais, mažės apie 9,44 proc., bendras studijų vietų skaičius mažės 2,2 procento. Numatoma, kad valstybės finansavimą gaus 14,3 tūkst. pirmakursių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių