D. Jauniškis sako galintis atsakyti į Seimo narių klausimus dėl VSD darbo

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis sako esantis pasiruošęs atsakyti į Seimo narių klausimus, jei šie nuspręstų aiškintis žvalgybos darbo aplinkybes prezidento rinkimų metu.

„Mes esame pasiruošę atsakyti į visus klausimus“, – ketvirtadienį Prezidentūroje pristatydamas grėsmių ataskaitą sakė žvalgybos vadovas.

Paskata svarstyti parlamentinį tyrimą tapo žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“, kurioje pateikiamas aukštas pareigas VSD užėmusio pareigūno liudijimas, jog jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis lapus su daug pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“.

Nieko naujo aš nepasakyčiau, jei toks tyrimas ir būtų.

Nors VSD Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateikė raštą, kad buvo tikrintos visų kandidatų į prezidentus komandos ir rinkiminiai štabai, žurnalistai savo knygoje cituoja minėtą pranešėją, kuris tvirtina, jog tikrintas tik G. Nausėdos štabas ir galimi rėmėjai.

Pranešėjas taip pat knygai liudijo, jog VSD direktoriaus pavaduotojas R. Bridikis patvirtino, kad sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas G. Nausėda tai neigia.

„Nieko naujo aš nepasakyčiau, jei toks tyrimas ir būtų“, – ketvirtadienį sakė D. Jauniškis.

Pasak jo, situaciją aiškinosi Specialiųjų tyrimų tarnyba, Generalinė prokuratūra, tačiau nieko nusikalstamo neįžvelgė.

Žvalgybos institucijos susiduria su darbuotojų pritraukimo problemomis

Šalies žvalgybos institucijos susiduria su problemomis pritraukdamos naujus darbuotojus, sako VSD vadovas D. Jauniškis.

„Aš manau, jog ne tik VSD, bet ir visos kitos institucijos, aš turiu omeny, ir kriminalinės žvalgybos subjektus, ir kitas institucijas, jos susiduria su tam tikromis, iš tikrųjų, rekrūtavimo problemomis“, – žurnalistams Prezidentūroje ketvirtadienį sakė civilinės žvalgybos vadovas.

Na, buvo keletas atvejų po visų šitų skandalų, atsisakymų, bet mes kol kas ryškesnių tendencijų nestebime.

Jis sako pastebintis, jog „mažėja jaunų žmonių noras ateiti į institucijas, dirbančias ir saugančias valstybės nacionalinį saugumą“.

„Tai yra nelabai gera tendencija“, – kalbėjo VSD vadovas.

Paklaustas, ar tam įtakos galėjo turėti neseniai pasirodžiusi žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knyga, kurioje anksčiau aukštas pareigas ėjęs departamento pareigūnas atskleidžia, jo vertinimu, neteisėtus žodinius vadovybės nurodymus tikrinti įvairius asmenis, D. Jauniškis sakė tokių tendencijų nepastebintis.

„Na, buvo keletas atvejų po visų šitų skandalų, atsisakymų, bet mes kol kas ryškesnių tendencijų nestebime“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių