Buvęs FNTT vadovo pavaduotojas laimėjo teismą

Teismas paskelbė, kad buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojas Vytautas Giržadas turi būti grąžintas į darbą ir jam išmokėta daugiatūkstantinė kompensacija. Tačiau šis teismo sprendimas negalutinis ir greičiausiai bus apskųstas.

Išnagrinėjo skundą

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) vakar paskelbė sprendimą V.Giržado byloje dėl jo atleidimo iš pareigų.

Rugsėjo pradžioje VAAT baigė nagrinėti administracinę bylą pagal V.Giržado skundą dėl atleidimo iš tarnybos ir neturtinės žalos atlyginimo.

Buvusio FNTT direktoriaus pavaduotojo prašymas patenkintas iš dalies. Teismo sprendimu jis turi būti grąžintas į buvusią darbo vietą. Jam taip pat priteisiamas 6,3 tūkst. litų vidutinis atlyginimas už kiekvieną mėnesį, kai jis buvo atleistas iš pareigų. Be to, V.Giržadui priteista 20 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.

Teismo kolegija nusprendė, kad V.Giržadas poligrafu buvo tirtas nepagrįstai. Taip pat pripažinta, kad poligrafo tyrimo rezultatai nebuvo tinkami naudoti kaip pagrindinis nepasitikėjimo valstybės pareigūnu motyvas.

VAAT kolegijos manymu, V.Giržadui turėtų būti grąžinta teisė dirbti su įslaptinta informacija.

Gali būti skundžiamas

"Su advokatais aptarsime, kaip sprendimas turėtų būti vykdomas. Teisiškai reikėtų įvertinti. Pasakyti, ar sėdama į kėdę, ar ne, – dar anksti", – sakė V.Giržadas. Jis tvirtino, kad grįžtų dirbti į FNTT.

p>"Be abejo, esu patenkintas sprendimu, bet jis nėra galutinis. Yra galimybė jį apskųsti. Manau, kad atsakovai tai ir darys", – pridūrė V.Giržadas.

Per 14 dienų VAAT paskelbtas nuosprendis gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Sprendime nesakoma, kad V.Giržadas į pareigas privalo būti grąžintas skubiai ar nedelsiant. Tai pastebėjo ir bylą laimėjęs V.Giržadas.

Patvirtino, kad tebėra įtariamasis

V.Giržadas vakar patvirtino, kad iki šiol yra įtariamasis byloje dėl informacijos apie bankrutavusį banką ''Snoras" nutekinimo.

Buvęs vidaus reikalų ministras liberalcentristas Raimundas Palaitis Vitalijų Gailių iš FNTT vadovo ir V.Giržadą iš šios tarnybos direktoriaus pavaduotojo pareigų atleido šių metų vasario 15 d., tai motyvuodamas Valstybės saugumo departamento medžiaga.

Dėl šio sprendimo konservatorių kritikos sulaukęs R.Palaitis vėliau pats pasitraukė iš pareigų.

Birželio 29 d. VAAT kaip nepagrįstą atmetė V.Giržado skundą kitoje byloje – jis ginčijo buvusio vidaus reikalų ministro įsakymą dėl leidimo dirbti su slapta informacija panaikinimo ir dėl pakartotinio patikrinimo. Skundas buvo atmestas tuo pagrindu, kad vasario 14 d. pareiškėjo skundžiamą aktą ministras pripažino netekusiu galios, todėl teismas pripažino, >>>>>>kad neliko ginčo dalyko.>>>>>>

VAAT taip pat nagrinėja buvusio FNTT direktoriaus V.Gailiaus skundą dėl atleidimo iš tarnybos.

Šiuo metu FNTT vadovauja konkursą laimėjęs Kęstutis Jucevičius, kuris Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos yra pripažintas supainiojęs interesus.


Premjeras ploja katučių

Premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad V.Giržadą į FNTT grąžinti nusprendęs teismas bent iš dalies ištaisė tuomečio vidaus reikalų ministro R.Palaičio klaidą. "Skubotą ir nepagrįstą FNTT vadovų atleidimą iš pareigų visada laikiau ministro R.Palaičio klaida, kurią raginau ištaisyti. Pagaliau teismas bent dalinai šią klaidą ištaisė", – sakė A.Kubilius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nekomentuoja teismo sprendimo. Anksčiau ji yra sakiusi, kad R.Palaitis, FNTT vadovams panaikindamas leidimus dirbti su slapta informacija, pasielgė įstatymų nustatyta tvarka.

Dabartinis vidaus reikalų ministras Artūras Melianas savo poziciją žada išsakyti šiandien.

R.Palaitis pareiškė esąs tikras, kad ministerija skųs teismo sprendimą: "Esu įsitikinęs, kad elgiausi teisėtai ir teisingai. Prie tokio sprendimo dirbau ne tik aš, dirbo ir ministerijos, ir Valstybės saugumo departamento kolektyvas."



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių