A. Bilotaitė: nerimą kelia tai, kad dėl COVID-19 išsityrė nedidelė dalis grįžtančiųjų į darbus

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad nerimą kelia tai, jog tik nedidelė dalis pirmadienį į darbus grįžtančių žmonių išsityrė dėl koronaviruso.

„Kaip žinoma, šiandien atsidaro grožio paslaugos ir mažos parduotuvės, bet labai didelį nerimą kelia tai, kad iš 10 tūkst. šios srities specialistų testavosi tik 2 tūkst. asmenų, ir paprastai yra taip, kad apie 2 proc. atlikusių testą žmonių yra nustatomas COVID-19 virusas, tad turime labai aiškų prašymą pirmiausia šiems asmenims, kurie pradeda savo darbus, būti atsakingais ir pilietiškais“, – spaudos konferencijoje pirmadienį po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdžio sakė A. Bilotaitė.

„Tikrai nesinorėtų, kad po dviejų savaičių mes turėtume tokius atvejus, kad žmonės, kurie apsilankė ar turėjo kažkokias grožio paslaugas, būtų reanimacijoje“, – pridūrė ministrė.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sakė, kad dėl testavimo apimčių dar planuojama kalbėtis su savivaldybėmis, o įpareigojimas testuotis, ministro manymu, nepasiteisintų.

„Tiktai praėjusią savaitę priėmėme sprendimus, dar ruošiamės susitikti ir bendrauti su savivaldos administracijomis, Lietuvos savivaldybių asociacija ir tartis kartu, kokiomis priemonėmis galima padidinti testavimą. Tokie dalykai kaip prievarta ar kažkokie priverstiniai dalykai, aš tikrai abejoju, ar taptų sėkmės įrankiu“, – sakė A. Dulkys.

Pasak A. Dulkio, taip pat reikėtų suprasti, kad didelės testavimo apimtys, kurios buvo gruodžio mėnesį, buvo pasiektos didelėmis pastangomis ir perkrautomis laboratorijomis.

„Nebūtinai turėtume lygiuotis į karščiausias dienas, kada turėjome perkrovą, bet ką turime daryti – tiek su duomenų analitikais, tiek su savivalda ruošiamės diskutuoti ir aptarti, kad mums svarbu pasiekti tokias testavimo apimtis, kad visi kartu galėtume priimti sprendimus ir žinoti, kad mums buvo naudingi duomenys ir kad jie atspindi realią situaciją, o ne tiesiog yra geri, nes jų mažai“, – sakė A. Dulkys.

Nuo pirmadienio Vyriausybės sprendimu veiklą gali atnaujinti nedidelės, atskirą įėjimą iš lauko turinčios parduotuvės, grožio salonai ir kirpyklos, leidžiama lauko prekyba.

Veiklą leidžiama vykdyti parduotuvėms, kioskams ir paviljonams (išskyrus kioskus ir paviljonus, esančius turgavietėse), vykdantiems veiklą patalpose, kurių bendras prekybos plotas neviršija 300 kv. metrų ir turintiems tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės klientai.

Nustatyta, kad turės būti užtikrinamas ne mažiau kaip 20 kv. metrų prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo.

Nuo pirmadienio leidžiama teikti individualias paslaugas, kurių metu yra ilgesnis nei 15 minučių kontaktas tik tarp vieno paslaugos teikėjo ir vieno paslaugos gavėjo (grožio, masažų, individualių mokymų paslaugas).

Siekiant išvengti viruso plitimo, premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau ragino į darbą grįžtančių darbuotojų nemokamai išsitirti dėl COVID-19, o atsidarysiančių prekybos ir paslaugų vietų klientų – gerai apsvarstyti būtinybę pasinaudoti šiomis paslaugomis, nes epidemiologinė situacija, anot premjerės, šalyje vis dar išlieka rimta, o rekomendacija vengti nebūtinų kontaktų išlieka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paf

Paf portretas
Jei tik karves ganyt ir buliams pimpi tampyt

T

T portretas
Tave reike patikrint sėdi nesavo rogėse pasimk patarėja mimeda jus vieno lygio

H

H portretas
Gal ateis i prota ir nesitikrins tada nebus ka prirašinėt
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių