Baltarusija prašo pagalbos tiriant „pliušinių meškiukų“ skrydį

Baltarusijos oficialiosios žinybos pranešė, jog kreipėsi į Lietuvą ir Švediją prašydamos suteikti teisinę pagalbą tiriant galimą valstybinės sienos pažeidimą, kuomet liepos 4 dieną švedų pilotuojamas lengvasis lėktuvas kirto Lietuvos - Baltarusijos sieną.

Kaip skelbia Baltarusijos naujienų portalas belaPAN, Baltarusijos KGB informacijos ir viešųjų ryšių centro vadovas Aleksandras Antonovičius teigė, jog tokį kreipimąsi Lietuvai ir Švedijai išsiuntė Baltarusijos Generalinė prokuratūra.Anot A.Antonovičiaus, Baltarusijos teisėsaugos kreipimęsi nurodoma, jog nesankcionuoto skrydžio metu buvo pažeistos ne tik Baltarusijos, bet „ir Švedijos, Lietuvos ir NATO bloko oro erdvės taisyklės“.

Be to, kaip nurodo Baltarusijos KGB atstovas, „siekdama objektyvaus tyrimo“, Baltarusijos pusė reikalauja į Minską atvykti skrydį organizavusius ir jame dalyvavusius švedus.Baltarusijos KGB tinklapyje nurodoma, jog dėl Švedijos atstovų neteisėto valstybinės sienos kirtimo yra iškelta baudžiamoji byla.

Anot Baltarusijos KGB, dėl bendrininkavimo vykdant minėtą nusikalstamą veiką sulaikyti du Baltarusijos piliečiai, kuriems pareikšti įtarimai."Siekiant objektyvaus baudžiamosios bylos tyrimo ir Baltarusijos - Lietuvos oro erdvės pažeidimų visų aplinkybių išaiškinimo, Švedijos atstovams, kurie dalyvavo organizuojant ir vykdant neteisėtą valstybinės sienos kirtimą, siūloma atvykti į Minską ir dalyvauti atliekant tiriamuosius veiksmus tapus įtariamaisiais, tame tarpe - ir dalyvauti akistatose.

Remiantis rezultatais bus atitinkamai priimti galutiniai procesiniai sprendimai dėl Baltarusijos piliečių, figūruojančių minėtoje byloje", - rašoma Baltarusijos KGB pranešime.

Liepos 4 dieną iš Lietuvos į Baltarusiją nedideliu lėktuvu įskridę švedų aktyvistai išmėtė tūkstantį meškiukų šalies teritorijoje. Jie teigė taip norėję atkreipti dėmesį į žodžio laisvės ribojimus.Iš pradžių Baltarusijos oficialiosios tarnybos kategoriškai paneigė buvus tokį skrydį.

Tačiau po incidento praėjus kiek mažiau nei mėnesiui, autoritariškai šalį valdantis prezidentas Aleksandras Lukašenka atleido oro pajėgų ir pasienio apsaugos vadus.Švedija trečiadienį pranešė, kad iš Baltarusijos buvo išsiųsti visi jos diplomatai, praėjus penkioms dienoms po to, kai Minskas išsiuntė Švedijos ambasadorių - Stokholmo nuomone, dėl šio diplomato požiūrio į žmogaus teisių padėtį autoritarinio lyderio valdomoje šalyje.

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka „dabar išmeta visus Švedijos diplomatus ir Baltarusijos. Jo žmogaus teisių baimė pasiekė naujas aukštumas“, - Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas rašo žinutėje, paskelbtoje socialiniame tinkle „Twitter“, kurią taip pat patvirtino URM.

Baltarusijos žiniasklaida trečiadienį pranešė, jog Minskas atšaukė savo ambasadorių Švedijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ANTIKORUPCINE

ANTIKORUPCINE portretas
TEKS IR ŽEMAITIJAI ATŠAUKTI AMBASADORIŲ .....IŠ MINSKO KOL BALTARUSIJOS VADAS NEAPKALTINO PLIUŠINIAIS MEŠKIUKAIS.... ...............STOP... KOMPLEKSINEI KORUPCIJAI !!! ................................................. PRANEŠAME LIETUVOS TAUTAI , kad Antikorupcinės Konstitucinės Partijos tikslai yra kovoti prieš valstybinę, politinę ir teisėtvarkos korupciją: padedant Generalinei prokuratūrai , LR STT, LR FNTT , OPERATYVIAI ATSKLEISTI FINANSINIUS NUSIKALTIMUS, t.y. tuos pareigūnus kurie MUS APVOGĖ ir NUSKURDINO. Garbūs Lietuvos piliečiai ir sąžiningieji verslininkai ! ............................................................... PRAŠOME OPERATYVIAI PRANEŠTI APIE ES , ir LT PINIGŲ PLOVIMĄ. To ko nepadarė ”susigyvenusios „ vietinės prokuratūros, policija STT, FNTT, mes tai padarysime, jei Jūs be emocijų, galite pateikti 60 % įrodymus, faktus ir aplinkybes sekančiai apie: № 1. Pinigų plovimą per FIKTYVIUS PROJEKTUS! № 2. Per TYČINIUS BANKROTUS! № 3. Per Savivaldybes. Savivaldybių administracijas, kurios tvirtina UŽAUKŠTINTĄ projekto KAINĄ. № 4. LR Atominės elektrinės, ir LR Dujų terminalo statybos, įtartinas finansines sferas № 5. LR politinių partijų, Ministrų kabinetų korumpuotas atsidėkojimo sferas. ............................................. ANTIKORUPCINĖS KONSTITUCINĖS PARTIJOS, Partijos ir Prezidiumo pirmininkas, Žemaitijos prezidentas ..............................

Jonas

Jonas portretas
Apsisike prokuriuoriuksciai vel griudami puls laizyti subines ! Reikia pabarstyti koridorius, kad nesusizeistu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių