Apie L. Pernavo atėjimą į STT vadovus: vyksta demokratijai pavojingi procesai?

  • Teksto dydis:

Vyksta demokratijai pavojingi procesai. Taip Seimo opozicija vertina Lino Pernavo galimą atėjimą į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovus. Opozicija sako, kad svarbiausios teisėsaugos institucijos telkiamos siauroje kolegų iš policijos bendruomenėje. Paaiškėjo, kad L. Pernavas ir į savo pavaduotojus STT kviečiasi buvusį kolegą iš policijos. L. Pernavas jau yra atsidūręs ir etikos sargų akiratyje. Apie tai – LNK reportaže.

Prieš tris savaites L. Pernavas į Seimą atvyko „Bolt“ automobiliu. Tada ten lankėsi dar tik siekdamas prisistatyti kaip kandidatas vadovauti STT. Tačiau pripažino – yra važiavęs ir tarnybiniu STT automobiliu, nors STT dar nevadovauja.

„Taip, naudojausi, nes buvau susitikime su kolegomis“, – neneigė jis.

STT komentavo, kad po susitikimo L. Pernavui reikėjo į tą pačią pusę, kur važiavo ir STT agentai: „Po susitikimo jis buvo pakeliui tiesiog pavežtas.“

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) gavo skundą ir sprendžia, ar pradėti tyrimą.

„Dėl naudojimosi automobiliu, kuomet ponas Linas buvo kandidatas į STT vadovo pareigas. Praeitą savaitę komisija priėmė sprendimą susirinkti daugiau informacijos. Gavę papildomos informacijos komisija spręs, ar pradėti, ar nepradėti tyrimo“, – patvirtino VTEK pirmininkas Gediminas Sakalauskas.

Seimas jau pritarė L. Pernavo kandidatūrai į STT vadovo poziciją. Trūksta tik galutinio prezidento parašo. Seime iš pradžių buvo klausimų, ar gerai, kad dar vienai tarnybai vadovaus policijos sistemos žmogus.

 

 

„Jeigu kviečiasi iš tos pačios sistemos žmones, tai tada formuojasi tam tikras labai siauras požiūris ir kai kada net gi paprastų detalių nepamatai“, – savo nuomonę išreiškė Algirdas Butkevičius.

Dabar opozicijai klausimų dar daugiau, nes L. Pernavas ir į savo pavaduotojus STT kviečiasi buvusį policijos Imuniteto valdybos viršininką Elaną Jablonską.

„Taip, galiu patvirtinti, kad iš L. Pernavo esu gavęs siūlymą dėl galimybės formuoti komandą. Atsakymo ar sutikimo dar nėra, dar vyksta pokalbiai, diskusijos“, – tikino E. Jablonskas.

„Čia vieša paslaptis. Tiktai gaila, kad Seimo pritartas, bet dar nepaskirtas STT vadovas Seimo frakcijose šitą informaciją neigė visą laiką“, – komentavo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

E. Jablonskas dabar – politikas, „laisvietės“ Evelinos Dobrovolskos pasirinktas teisingumo viceministras.

„Jeigu į tą kompaniją dar ateis politikas, tai apie kokį mes STT depolitizavimą galime kalbėti? Tai bus visiškai politinė institucija“, – teigė S. Skvernelis.

STT vadovo pavaduotoją turės skirti prezidentas Gitanas Nausėda. Yra klausiančių, ar viceministrui E. Jablonskui grįžtant į teisėsaugą neturėtų galioti paties G. Nausėdos iškeltas „politinis atšalimas“.

„Apskritai, ydinga yra praktika iš politikos eiti vėl į institucinę tarnybą“, – įžvalgomis dalijosi „Vardan Lietuvos“ pirmininkas.

„Žinot, politinis atšalimas išvis tokia sąvoka pas mus valstybėje, kuria žongliruoja kas nori, kaip nori“, – pasisakė ir Seimo narys Andrius Mazuronis.

Vienas iš buvusių ministrų – vidaus reikalų – Eimutis Misiūnas, politiškai vėsta jau trečius metus. Apskundė Lietuvą Žmogaus teisių teismui, nes po prezidento nurodymo „politiškai atšalti“, vis dar negali grįžti į teisėjo pareigas.

„Visiškas teisinis susidorojimas. Žiūrint, sakykime, teisininko akimis, tas pats būtų siūlyti įteisinti teisinio susidorojimo sąvoką, kad štai prezidentui ar kitiems politikams leiskime per kadenciją susidoroti su keliais neįtikusiais asmenimis“, – piktinosi jis.

Viceministras E. Jablonskas sako, ar jam reikėtų „politiškai atšalti“ spręsti turi į STT kviečiantis L. Pernavas, kuris komentuoja taip: „Man svarbiausia yra asmens kompetencija bei jo / jos dalykinės ir asmeninės savybės.“

Iš tos pačios policinės sistemos atėjusiam S. Skverneliui neatrodo normalu, kad dabar jau trims esminėms teisėsaugos institucijoms, vykdančioms kriminalinę žvalgybą, – policijai, FNTT ir STT – vadovauja ilgamečiais karjeros ryšiais policijoje susiję žmonės.

„Mes galime kelti įvairias prielaidais. Artėja rinkimai įvairūs. Institucijos, kurios vykdo kriminalinę žvalgybą, politizuojamos“, – sako jis.

Tačiau VTEK pirmininkas mano, kad tokie ryšiai savaime nieko blogo nereiškia.

„Jeigu sūnų pasirinktų pavaduotoju, tada rūpėtų šitas klausimas, bet čia kalbame apie kolegiškus santykius. Kitas dalykas – Lietuva, sutikime su tuo, yra maža valstybė, tai kolegiški santykiai visus sieja“, – sakė G. Sakalauskas.


Šiame straipsnyje: Linas PernavasSTTLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidas

Vidas portretas
Aukštas ir Gražus pasirinko mažylį nykštuką, taip norėdamas parodyti savo išskirtinumą. Deja, A&G prašovė eilinį kartą. Pasirinko vidutinybę ir garbėtrošką, tikrai, kaip kažkas rašė - su Napoleono sindromu.

Buvies Lietuvis

Buvies Lietuvis  portretas
Gal pagaliau pasirodi kas yra AUTORITETAS IR PAGARBA???

Taip, vyksta

Taip, vyksta portretas
Kodėl niekas neprisiima atsakomybės už tą žmogų? Stumia kažkas į postus, o kas tyla, neaišku. Tai į demokratinę valstybę čia nepanašu tikrai. Senai tapo klanų ir valdiškų įstaigų valstybė Lietuva, su visais kitais. Žiauru, baisu, defuosi daiktus, ieškau darbo užsienyje. Nemiela tokioj šalį gyventi.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių