Alytuje bus paskelbti Tautodailės metai ir apdovanoti geriausi kūrėjai

  • Teksto dydis:

Sekmadienį Alytaus kultūros centre vyks iškilmingas Tautodailės metų paskelbimas ir liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatų apdovanojimo ceremonija.

Šiųmetėje baigiamojoje konkursinėje „Aukso vainiko“ parodoje pristatyti 28 kūrėjų – geriausių savo apskričių meistrų – vertingiausi vaizdinės liaudies dailės, skulptūros, tapybos, grafikos ir taikomųjų dailės šakų bei kryždirbystės kūriniai.

Pirmųjų vietų laimėtojai – po vieną vaizdinės, taikomosios dailės ir kryždirbystės atstovą – bus apdovanoti simboliniais aukso vainikais kaip geriausi 2019 metų liaudies meistrai, pranešė Lietuvos nacionalinis kultūros centras.

Konkursinė liaudies meno paroda „Aukso vainikas“ vyks penkioliktąjį kartą.

2020-uosius Seimas yra paskelbęs Tautodailės metais. Taip siekiama visuomenę paskatinti domėtis tautodailės raida, jos šakomis, suvokti tradicinės dailės ir amatų kultūrinę ir meninę vertę.

Ta proga šiemet visoje Lietuvoje bus rengiamos konferencijos, įvairios parodos ir konkursai, vykdomos viešinimo ir leidybinės veiklos, edukaciniai bei kiti projektai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Adelė

Adelė portretas
Esu tautodailininkė, sertifikuota meistrė, viską įgijau teisėtai, sąžiningai, labai daug matau gerų pokyčių: labai palankus amatams tautinio paveldo įstatymas, padedantis išsaugoti ir puoselėti amatus. Žinoma, visur yra visokių žmonių ir patirčių, bet negalime teigti, kad Lietuvoje yra "juodas reikalas" Į Vilniaus Kaziuko mugę suvažiuoja pirkėjai iš viso pasaulio - pati ten dalyvauju ir sutinku įvairių žmonių, mūsų amatininkų mugės yra labai geros. Aplankykute "Skamba, skamba kanklės", "Dainų švenčių", Baltramiejaus , Hanza Kaunas muges - tai tikri paveldiniai amatai, Jeigu diskusijos dalyviai mato, kad blogai, pasiūlykite kaip ištaisyti padėtį, gal mes kažko nežinome?

Lietuvoje

Lietuvoje portretas
tikrai liūdna su tautodaile. Galima sakyti kad ji jau išnykus. Dar atsiranda vienas - kitas tikrasis meistras bet jaunų, gabių ir ateinančios kartos nagingųjų jau neįmanoma rasti. Aš rimtai kaltinu Lietuvos tautodailės sąjungą, kultūros ministeriją ir visas su Paveldu, tautine kultūra surištas institucijas sąmoningu tautodailės naikinimu ir jos išsigimimo, pavirtimo niekine, skatinimu. Ką aiškiai ir gerai išdėstė čia pirmam komentare internautas Antanas..Gaila kad šis, esminis Tautos savasties išlikimo klausimas niekam nerūpi, o šios srities nusikaltėliai visai nebaudžiami.

Antanas

Antanas portretas
Žaviuosi pasididžiavimo vertais tikrais meistrais, savamoksliais, ypač tai, kurių amžius yra brandus. Man ir daugeliui - graudu ir juokinga, kai rajonuose ,,prasistumia" ,,sertifikuotos", bet ne tikros amato žinovės, o dar liūdniau, kai partinės -mokytojos eina lengvu keliu , skina laurus, nors jų nominuoti negalima, bet jei partija palaiko, skatina, visi apsimeta, kad nėra to dalyko mokytoja ir teikiamų kūrinių autorė. Beje, kūriniai penkmetį tie patys kartojasi. Visiška savivalė atrankose vertinant...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių