Alytaus gaisravietės degėsių tyrimai: apdegusios padangos – pavojingos

  • Teksto dydis:

Po gaisro Alytuje esančioje padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ likusiose padangų liekanose pavojingos medžiagos viršija normas, ketvirtadienį pranešė šias atliekas tvarkanti valstybės valdoma bendrovė „Toksika“.

„Apdegusių padangų liekanose viršijama daugelis nustatytų pavojingųjų medžiagų parametrų. Tai reiškia, kad tokioms atliekoms patekus į aplinką, vanduo ir gruntas bus užteršti dideliais organinių cheminių junginių kiekiais. Tokios atliekos netinkamos perdirbti“, – pranešime teigė įmonės generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas.

„Toksika“ paėmė papildomus degėsių ir apdegusių padangų mėginius, kuriuos ištyrė akredituota Vokietijos laboratorija „Analytik-Team GmbH“.

„Buvo nustatyti sunkiųjų metalų, esančių atliekose, kiekiai. Vokietijos laboratorijos specialistai nustatė, kad apdegusios padangų liekanos turi būti termiškai apdorojamos, t.y. sudeginamos“, – sakė „Toksikos“ vadovas.

Pasak A. Dirvinsko, tokių atliekų saugojimas tiek pavojingų, tiek nepavojingų atliekų sąvartyne negalimas, todėl apdegusių padangų likučiai bus surinkti, susmulkinti ir išvežti į „Toksikos“ pavojingųjų atliekų deginimo jėgainę.

„Čia padangų degėsiai bus saugiai sudeginti kartu su kitomis pavojingosiomis atliekomis. Preliminariai suskaičiuota apie 1000 tonų apdegusių padangų“, – rašoma pranešime.

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis teigė, kad gaisravietės tvarkymo darbai eina į pabaigą, o apdegusias padangas paskelbus pavojinga atlieka, jų tvarkymo darbai užtruks apie savaitę.

„Esu patenkintas, kad „Toksika“ operatyviai, efektyviai ir sąžiningai atliko visus gaisravietės tvarkymo darbus. Įmonei pavyko gana greitai išvalyti apdegusius sandėlius. Vandens valymo klausimas taip pat išspręstas, tad jau matome darbų pabaigą“, – pranešime cituojamas N. Cesiulis.

Buvo nustatyti sunkiųjų metalų, esančių atliekose, kiekiai.

Tuo metu „Toksikos“ vadovas A. Dirvinskas taip pat pabrėžė, kad kitą didelę atliekų dalį sudaro gaisravietėje susidarė degėsiai, kurie buvo išrūšiuoti ir, atlikus tyrimus, nustatyta, kad šios atliekos gali būti saugiai deponuojamos įmonės pavojingųjų atliekų sąvartyne.

Pasak „Toksikos“ vadovo, tarp degėsių dominuoja apdegęs betonas, keramzitas, gumos likučiai, dervos, pelenai. Visas šis degėsių mišinys turi pavojingumą lemiančių savybių, todėl bus saugiai utilizuotas pavojingųjų atliekų sąvartyne.

Gaisravietėje išrūšiavus degėsius, „Toksika“ surinks ir išveš tik pavojingąsias atliekas. Pavojaus nekeliančios metalo atliekos – gelžbetonis, apdegę mechanizmai – bus palikti gaisravietėje.

Per pirmąjį Alytaus gaisravietės tvarkymo etapą „Toksika“ išvežė dviejų artimiausių patalpų degėsius. Iš viso – 680 tonų pavojingų atliekų.

Per antrąjį etapą planuojama išvežti apie 6 tūkst. tonų pavojingų atliekų.

Atliekos deginamos pavojingų atliekų deginimo jėgainėje Šiaulių rajone, anot įmonės, į aplinką jėgainės išmetamų teršalų kiekiai nepadidėjo, o pati jėgainė dirba su dideliu rezervu.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

Gaisro priežastis vis dar aiškinasi ekspertai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių