A. Adamkienės bičiulė B. Vizgirdienė: ji buvo moters ikona

Buvusi pirmoji Lietuvos ponia Alma Adamkienė buvo tikra moters ikona, teigia jos bičiulė Birutė Vizgirdienė.

Anot jos, po ilgų sovietų valdymo dešimtmečių Adamkai atvėrė ir parodė Lietuvą pasauliui.

„Ji buvo moters ikona – švelnumas, inteligentiškumas, natūrali elegancija. Viskas, kas yra gražu ir gera, ypač gera, yra apie ją“, – sekmadienį BNS sakė B. Vizgirdienė.

Anot jos, su Valdu ir Alma Adamkais Vizgirdos susipažino prieš 25 metus grįžę į Lietuvą ir V. Adamkui pirmą kartą kandidatuojant į prezidentus.

Nuo to laiko B. Vizgirdienė su A. Adamkiene nuolat palaikydavo ryšį, drauge dalyvavo labdaringoje veikloje.

Ji buvo moters ikona – švelnumas, inteligentiškumas, natūrali elegancija.

„Ji parodė pavyzdį visai Lietuvai, kokia turėtų būti pirmoji ponia. Man didelį įspūdį padarė, kaip prieš Kalėdas atvažiuodavo didelis sunkvežimis į Rotušės aikštę ir ten žmonės galėdavo nešti perskaitytas ar naujas knygas. Tas knygas ji vežė į kaimus vaikams, kurie neturėjo galimybės tais laikais jų įsigyti. Tokiu būdu pradėtos steigti mažos bibliotekos“, – pasakojo B. Vizgirdienė.

A. Adamkienė taip pat buvo tarptautinės Kalėdų labdaros mugės globėja.

Pasak B. Vizgirdienės, kartais organizacinės grupės pasitarimai net vykdavo pas Adamkų rezidencijoje.

„Ji labai mokėdavo išklausyti, niekada nepertraukdavo. Tuo man priminė karalienę Elžbietą II, nes teko ir su ja susitikti. Šios dvi moterys, kai tu ką nors pasakoji, jos žiūri tau tiesiai į akis. Ir matai, kad visas dėmesys yra apie tai, ką tu kalbi. Labai retas žmogus tai moka“, – sakė B. Vizgirdienė.

Anot A. Adamkienės bičiulės, jos dėmesys žmogui buvo nuoširdus ir tikras. Ji pati paskambindavo pasidomėti, kaip sekasi draugei, pasidalyti įspūdžiais.

Pasak B. Vizgirdienės, pastaruoju metu, kai A. Adamkienė jau sirgo ir negalėjo vaikščioti, ji prasitardavo, jog norėtų tiesiog išeiti iš namų, pabendrauti su žmonėmis.

„Jos didžiausias skundas buvo dėl to, kad negali nueiti į parduotuvę ir paliesti kokios nors skardinės, obuolio... Sakydavo: taip noriu ištrūkti iš namų, nes jau pastaruoju metu negalėjo vaikščioti. Sakė: daugiausia pasiilgstu žmonių“, – prisiminė B. Vizgirdienė.

96 metų A. Adamkienė mirė sekmadienį Vilniuje po sunkios ligos.

V. Adamkus Lietuvos prezidento pareigas ėjo dvi kadencijas 1998–2003 ir 2004–2009 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebejimas

pastebejimas portretas
Ikona-tai Dangiskoji DIEVO MOTINA-SV.MARiJA,kaip galima lyginti paprastą mirtingaji žemės žmogeli,jus netikintis į Dievą, garbinat stabus ir net nesusimastot apie tikėjimą, apie tikrąjį pomirtinį gyvenimą

to-Jūra

to-Jūra portretas
Šviesyulelė??? Anekdotus mėgstat??? Man ji-TUŠČIA vieta.

Moteris

Moteris portretas
Moteris-ikona ta, kuri pagimdė ir UŽAUGINO SAVO vaikus dorais žmponėmios. Adamkienė- ne tokia. Gyveno nerūpėstingą gyvenimą Adamkaus šešelyje. Buvo VISŲ mūsų išlaikytinė. Jokia ji ikona.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių