VRK suka galvas dėl M. Majausko: žeriasi aukas iš tų, kam ką tik įtvirtino lengvatą

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vertins, ar yra pagrindas pradėti tyrimą dėl savarankiškai į Vilniaus merus išsikėlusiam parlamentarui Mykolui Majauskui pervestų aukų iš fizinių asmenų, susijusių su viešojo maitinimo sektoriumi, kuriam palankią lengvatą su opozicijos parama jis įtvirtino prieš savo tuometinių bendrapartiečių konservatorių valią.

VRK vadovė Jolanta Petkevičienė per posėdį ketvirtadienį pabrėžė, kai kol kas tyrimas nėra pradedamas, o komisijos darbuotojai surinks ir pateiks apibendrintą informaciją, kurios pagrindu būtų priimtas sprendimas – pradėti tyrimą ar apsiriboti atsakymu skundo autoriui.

„Šiandien yra pavedimas VRK Teisės tyrimų skyriui dar sykį pažiūrėti, nors kolegos patikino, kad viskas tvarkingai su aukotojais ir sumomis, bet dar sykį teisininkai pasižiūrės ir arba bus atsakymas (į skundą), arba, jei kažkokie kabliukai iškiltų, toliau komisija posėdyje turėtų papildomai pasitarti, ką daryti toliau. Jei situacija yra tvarkinga ir Rinkimų kodekso kontekste viskas tvarkoj, tiesiog pareiškėjui bus parengtas atsakymas“, – žurnalistams po posėdžio sakė J. Petkevičienė.

Ji pažymėjo, kad fizinių asmenų aukos kampanijoms yra leidžiamos, taip pat yra nustatyta, kad parama negali viršyti 10 proc. aukotojo deklaruotų metinių pajamų, ir šie duomenys yra patikrinami.

„Aukotojai yra fiziniai asmenys ir nustatyta pinigų suma, kurią aukotojas, fizinis asmuo gali aukoti, koks procentas neturi būti viršijimas nuo jo deklaruotų pajamų. Mes netikrinam, kur tas fizinis asmuo dirba. Rinkimų kodeksas draudžia aukotojo ir aukos gavėjo bet kokius išankstinius susitarimus, informacijos, kad  tokie susitarimai yra, šiai dienai aš tikrai neturiu ir VRK neturi“, – pažymėjo J. Petkevičienė.

VRK lauks informacijos

Komisija sausio pradžioje sulaukė politiko Stanislovo Buškevičiaus skundo dėl M. Majausko kampanijai gautos paramos. Feisbuke M. Majausko gautomis aukomis viešai pasipiktino ir kai kurie konservatorių partijos atstovai, keldami klausimą dėl jų teisėtumo ir skaidrumo.

Aš manau, kad kol kas nėra jokio teisinio pagrindo pradėti tyrimą, ne mūsų funkcija aiškintis, ar kandidatas gavo paramą kažkokią neskaidrią, STT tokius dalykus tiria.

VRK narys Martynas Čerkauskas per posėdį teigė, kad tyrimui pagrindo nėra, nes parama pervesta teisėtai, o jų skaidrumą gali įvertinti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), o ne rinkimų komisija.

„Aš manau, kad kol kas nėra jokio teisinio pagrindo pradėti tyrimą, ne mūsų funkcija aiškintis, ar kandidatas gavo paramą kažkokią neskaidrią, STT tokius dalykus tiria, parama pervesta teisėtai, man toks truputį politikavimas tokie skundai atrodo“, – sakė M. Čerkauskas.

Komisijos narys Andrius Puksas sakė, kad norint priimti sprendimą, pradėti tyrimą ar ne, reikia turėti surinktą apibendrintą informaciją.

„Galbūt nesivelkime į tą dalį, klausimas labiau skirtas STT, bet aš tikrai nematau šiuo metu jokio pagrindo nieko daryti su ta informacija. Mes turime pasigilinti ir mažų mažiausia būtų prašymas surinkti informaciją, susisteminti, ir jos pagrindu mes priimsime kokį nors sprendimą“, – kalbėjo A. Puksas.

VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė pažymėjo, kad M. Majauskui pervestos aukos jau patikrintos, ir rinkimų sąskaitoje – tik priimtinos aukos, o netinkamos buvo grąžintos.

Gavo beveik 50 tūkst. eurų

M. Majauskas trečiadienį komentuodamas abejones dėl jo kampanijos finansavimo skaidrumo teigė ant buvusių partijos kolegų nepykstantis, nors siekį į rinkimų kampaniją įtraukti tarnybas vadino „desperatišku“.

Buvęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas M. Majauskas prieš konservatorių partijos valią su opozicijos parama išreikalavo pridėtinės vertės mokesčio lengvatą viešojo maitinimo sektoriui, o šiame versle dirbantys žmonės jo kampaniją parėmė tūkstantinėmis lėšomis.

Partijai pasipriešinęs M. Majauskas iš jos buvo pašalintas. Netrukus jis paskelbė savarankiškai keliantis savo kandidatūrą į Vilniaus merus.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) trečiadienį BNS nurodė, kad kol kas pagrindo tyrimui dėl šios situacijos nematanti, o politinių kampanijų finansavimo teisėtumo kontrolę turėtų vykdyti VRK.

Savarankiškai į sostinės merus kandidatuojantis M. Majauskas tarp atskirų kandidatų išsiskiria fizinių asmenų aukomis – kampanijai pervesta beveik 50 tūkst. eurų, rodo VRK skelbiami duomenys.

Dalis aukotojų yra susiję su viešojo maitinimo verslu, kuriam palankią lengvatą tvirtinant biudžetą palaikė M. Majauskas.

Didžiausiomis aukomis jį yra parėmę Ona Žemaitienė – 7,5 tūkst. eurų, Vidmantas Martikonis – 7 tūkst. eurų, įmonės „Inovatyvūs restoranai“ vadovas Aurelijus Jasevičius – 6 tūkst. eurų, Mindaugas Vėgelė – 5 tūkst. eurų.

Taip pat po 3 tūkst. eurų buvusiam Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovui paaukojo Zenonas Svetlikauskas, „Amber Food“ restoranų tinklo atstovė Lina Nikonovaitė, po 2 tūkst. eurų – Ramunė Kabašinskienė, Marija Cholodova, maitinimo paslaugas teikiančios bendrovės „Sky Star Catering“ vadovė Gintarė Liorentienė, „Amber Food“ dirbantis Stanislovas Andrijauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas.

Antanas. portretas
IŠ jo reklamos intensyvumo matosi, kad kažkas gerai uždirbantis visa tai finansuoja. Nebemąstančiųjų tarpe jam populiarumą didina tai, kad jis iš Konservatorių išvarytas. Tačiau ... jau jeigu net tie išvarė - tai daug ką pasako. Kaip sakoma "Krito žemiau grindjuostės".

Marija taurage

Marija taurage portretas
Buškevičius aferistas, gražuolio, puidoko t.t. Prototipas. GARBĖ MAJAUSKUI!

Parsidavė Majauskas su visais batais ...

Parsidavė Majauskas su visais batais ... portretas
Tik jis pamiršo , kad "yra laikas akmenis laidyt , ir laikas , kai reikia juos surinkti"(šv. rašte parašyta).
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių