VRK: rinkimų apylinkės yra pritaikytos judėjimo negalią turintiems rinkėjams

Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario – mero rinkimuose sudarytos sąlygos balsuoti asmenims su negalia.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), remiantis Radviliškio rajono savivaldybės pateiktais duomenimis, informuoja, kad visos rinkimų apylinkės yra pritaikytos judėjimo negalią turintiems rinkėjams.

Rūpindamasi, kad balsuoti atėjusiam klausos negalią turinčiam rinkėjui informacija apie rinkimus būtų labiau suprantama, VRK inicijavo, kad Radviliškio mero rinkimuose balsuosiantys piliečiai, turintys klausos negalią, galėtų per „Skype“ programėlę susisiekti su gestų kalbos vertėjais, kurie bus pasirengę padėti komunikuoti su rinkimų komisijų nariais.

Rinkimų metu rinkėjams su klausos negalia iš savo išmaniųjų įrenginių, per „Skype“ paskambinus vaizdo skambučiu į 24/7LGKvertimas, bus suteikiamos vertimo į gestų kalbą paslaugos.

Regėjimo negalią turintiems rinkėjams VRK užsakymu pagamintos specialios rinkimų biuletenių įmautės Brailio raštu, kurios bus balsavimo vietose ir kuriomis naudodamiesi aklieji ir silpnaregiai galės balsuoti be kitų asmenų pagalbos, asmeniškai ir slaptai.

Atvykęs į rinkimų apylinkę, rinkėjas turėtų paprašyti rinkimų komisijų narių išduoti jam rinkimų biuletenį, kuris jau įdėtas į šią specialią įmautę. Joje yra ta pati informacija, kaip ir rinkimų biuletenyje, taip pat – Brailio raštu surašytos kandidatų pavardės, šalia kurių – specialiai iškirpti laukeliai, kuriuose rinkėjas galės pažymėti savo pasirinkimą.

Anot VRK, siekiant užtikrinti rinkėjo balsavimo slaptumą, pabalsavęs rinkėjas turėtų išimti iš įmautės balsavimo biuletenį, įmesti jį į balsadėžę, o įmautę, kuria pasinaudojo balsuodamas, pasilikti sau. Jos grąžinti rinkimų komisijai nebereikia.

VRK taip pat pasirūpino, kad kiekvienoje rinkimų apylinkėje būtų specialių padidinamųjų stiklų, skirtų silpnaregiams rinkėjams. Šie padidinamieji stiklai balsavimo dienomis bus kiekvienoje rinkimų apylinkėje. Jais taip pat kviečiami naudotis ir vyresnio amžiaus rinkėjai.

Per balandžio 11 d. vyksiančius rinkimus Radviliškio rajono savivaldybės mero posto siekia septyni kandidatai.

Radviliškio rajono savivaldybės mero vieta atsilaisvino ilgamečiam buvusiam šios savivaldybės merui Antanui Čepononiui tapus Seimo nariu.

Iš anksto balsavo 3,60 proc. Radviliškio rajono rinkėjų

Per dvi išankstinio balsavimo dienas Radviliškio rajono savivaldybės mero rinkimuose dalyvavo 1110 rinkėjų, kas sudaro 3,60 proc. VRK duomenimis, iš anksto balsavo 1042 rinkėjai, o specialiuose punktuose – 68.

Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario – mero rinkimuose balsavimo teisę turi beveik 31 tūkst. šios savivaldybės gyventojų.

Penktadienį prasidėjo balsavimas namuose. Balsavimo namuose metu balsuoja neįgalieji, neįgaliuosius namuose slaugantys ar juos prižiūrintys asmenys, dėl ligos laikinai nedarbingi žmonės, sulaukę 70 metų ir vyresni asmenys bei rinkėjai, esantys saviizoliacijoje dėl COVID-19 ir pateikę prašymus balsuoti namuose.

VRK duomenimis, iš 30 858 į šios savivaldybės rinkėjų sąrašą įrašytų asmenų 8 324 turi teisę balsuoti namuose, tačiau tik 2210 pareiškė pageidavimą šia galimybe pasinaudoti ir pateikė prašymus rinkimų komisijoms.

Balsavimo namuose metu rinkėjų prašoma dėvėti nosį ir burną dengiančias veido apsaugos priemones bei, pagal galimybes, rinkimų dokumentus pasirašyti savo asmeniniu rašikliu.

Penktadienį dar tęsis balsavimas sveikatos priežiūros įstaigose, globos namuose, įkalinimo vietose ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių