VRK: prezidentė kritikavo premjerą, o ne kandidatą į prezidentus

Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasisakyme apie premjerą Saulių Skvernelį rinkimų dieną draudžiamos agitacijos nebuvo, konstatavo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Tokį atsakymą gavo „valstiečiai“, kurie D. Grybauskaitę skundė VRK teigdami, kad ši prieš kelias savaites antrojo merų rinkimų turo dieną, komentuodama prezidento rinkimuose kandidatuojančio S. Skvernelio veiksmus, pažeidė agitacijos draudimą.

Šis atsakymas viešai VRK posėdyje nebuvo svarstytas. Išvados rengėjai rašte nurodo, kad atsakymas „suderintas su VRK nariais elektroniniu paštu“. Su komisijos vadove Laura Matjošaityte BNS kol kas susisiekti nepavyko.

VRK atsakyme teigia, jog žurnalistai prezidentės teiravosi apie S. Skvernelio kaip premjero, o ne kandidato veiksmus, „buvo klausiama prezidentės nuomonės apie konkrečią jos į pareigas paskirtų pareigūnų veiklą“.

Konstitucijos ir įstatymų prezidentui suteikti įgaliojimai nedraudžia viešai vertinti ar reikšti kritiką bet kurio valstybės pareigūno, o ypač paskirto į pareigas paties prezidento, atžvilgiu.

„VRK nevertina prezidentės išsakytos nuomonės apie ministro pirmininko S. Skvernelio veiklą pagrįstumo, tačiau pažymi, kad Konstitucijos ir įstatymų prezidentui suteikti įgaliojimai nedraudžia viešai vertinti ar reikšti kritiką bet kurio valstybės pareigūno, o ypač paskirto į pareigas paties prezidento, atžvilgiu“, – teigiama rašte.

Rinkimų komisija taip pat įvertino, kad šalies vadovės išsakyti komentarai negali būti vertinti kaip naudojimasis tarnybine padėtimi, priešingai, nei savo skundė nurodė „valstiečiai“.

Per balsavimą merų rinkimų antrojo turo metu žurnalistams premjero veiksmus komentavusi D. Grybauskaitė pareiškė, kad S. Skvernelio pasiūlymas Baltarusijai dėl Astravo atominės elektrinės yra antikonstitucinis veiksmas, nes nebuvo su ja derintas.

Premjero svarstymus apie santykius su Latvija prezidentė įvertino kaip Lietuvai daromą tarptautinę gėdą.

„Valstiečiai“ teigė, kad kritikuodama prezidento rinkimuose kandidatuojantį S. Skvernelį prezidentė pažeidė rinkimų agitacijos draudimą.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas draudžia rinkimų agitaciją iki jų pradžios likus 30 valandų ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Net nesitiki: VRK nepakluso Karabasui.

...

... portretas
Šiaip tai tas premjeras berods Konstitucija PRISIEKĖ sąžiningai MUMS dirbt; dabar gi, skersą ant Konstitucijos padėjęs, užsimanė sotesnio lovio - kažkaip nelabai tai sąžiningumu kvepia. Taip kad -tokiems, BANDANTIEMS savo įsipareigojimų MUMS atsisakyt, PRIVALU skelbt APKALTĄ! (tuomet IR rinkimai būtų skaidresni, MUMS aiškumo daugiau, o ir tokių kazusų nekiltų)

chamas

chamas portretas
Jei būtų galima Grybauskaitei kandidatuoti dar kartą, garantuoju, kad ji ir vėl būtų išrinkta. O ponas Skvernelis yra tinkamas tik duoti įsakymus policininkams, daugiau jokiame poste jis neatrodo solidžiai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių