A. Veryga kaltina valdžią nepadarius namų darbų: per vasarą tik susipykta su žmonėmis

  • Teksto dydis:

Pastarosiomis dienomis vis dažniau išgirstame apie karantiną – naujų susirgimų banga grėsmingai auga. Reanimacijos beveik pilnos, o kai kurios ligoninės priima tik susirgusius koronavirusu.

Šį pirmadienį, 19.30 val., TV3 laidoje „Karštai su tv3.lt“ vedėjas Artūras Anužis klaus – ar mums ir vėl po kelių savaičių teks užsidaryti?

Apie tai, kas laukia rudenį, laidoje diskutuos Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas ir buvęs sveikatos apsaugos ministras, „valstiečių“ atstovas Aurelijus Veryga.

Santariškių klinikos skelbia, kad jau užimta beveik 90 proc. reanimacijos lovų, o Kauno klinikos akylai stebi vis kylančius nėščių moterų susirgimus. Ar valstybė ne per ilgai delsia imtis atitinkamų veiksmų?

„Valstybė nieko nelaukia jau nuo liepos mėnesio, kai atvejų skaičius ėmė stipriai didėti. Tačiau birželį ir liepą visuomenė manė, kad pandemijos jau gal ir nebebus, laisvai gyveno, atsipalaidavo ir nebegalvojo, kad bus ir ketvirtoji banga. Tačiau pradėjus plisti delta atmainai, Vyriausybė ir valdžia ėmėsi priemonių – buvo aiškiai nustatyti terminai, kas ir kada visuomenės laukia“, – sakys P. Saudargas.

Anot jo, ypatingą reikšmę dabar įgavo galimybių pasas, kuris veikia keliomis kryptimis – ir kaip priemonė suvaldyti pandemijai, ir kaip paskata skiepytis. „Valdžios sprendimai nėra populiarūs, bet akivaizdu, kad tai veikia, nes skiepijimosi apimtys stipriai išaugo. Jei taip ir toliau, ketvirtąją bangą galime ir užlaužti. Tam tikras efektas matėsi jau dabar, nes ketvirtoji banga savo dinamika ženkliai skyrėsi nuo trečiosios ir antrosios bangos“, – teigs Seimo vicepirmininkas.

Visgi A. Veryga su P. Saudargu sutikti linkęs nebus, o naujajai valdžiai negailės kritikos: „Pernai tuo pačiu metu, kol dar neturėjome vakcinų, turėjome keliasdešimt mažesnius skaičius. Šiandien turime apie 70 proc. paskiepytos populiacijos ir vėl tokį dinamišką greitą augimą. Ir viskas dėl to, kad vasarą nepadarėme namų darbų. Buvo garsiai šnekama, kaip bus ruošiamasi rudeniui ir kaip atsakingai tai bus daroma. Bet iš esmės, kas įvyko per vasarą, tai buvo tik susipykta su žmonėmis.“

Anot buvusio sveikatos apsaugos ministro, dabar visuomenė yra kaip niekad jautri, o ją įtikinti skiepytis darosi vis sunkiau – senyvo amžiaus žmonės ir vėl užpildo ligonines, o kol jie įgis imunitetą, užtruks bent mėnesį.

P. Saudargas savo ruožtu tikins, kad senyvi žmonės nenori skiepytis dėl tų pačių priežasčių, kaip ir tie, kurie tikina, kad skiepai kenkia. Kitas klaidingas įsitikinimas, anot jo, yra apgaubęs mirtis.

„Dažnai tie, kurie netiki skiepais sako, kad ir paskiepyti miršta. Taip, ir paskiepyti miršta, bet absoliuti dauguma iš tų atvejų yra žmonės, kurie ir taip turi imuniteto problemų – onkologiniai ligoniai ir kt., kurių imuninė sistema ir taip nėra pajėgi kovoti“, – sakys P. Saudargas.

O štai A. Veryga net ir galimybių paso nelaiko gera priemone, skirta pandemijos stabdymui. „Jis padeda gal tik jauniems žmonėms, kurie nori vaikščioti po barus ar panašias vietas. Pačių vyriausių žmonių paskiepyti jis nepadės todėl, kad šitiems žmonėms neaktualu jokios „Maximos“ – kaime yra ir mažesnių parduotuvių. Ir tie pasai… Paklauskite tų žmonių – gal jie net nežinos, iš kur jį gauti“, – sakys A. Veryga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Janina

Janina portretas
Susipykus su sveiku protu, toliau jau nebesvarbu su kuom pyktis - bus vistiek blogai. Vive la révolution

dėdė Ignas

dėdė Ignas portretas
Dabartinei valdžiai tenka atlikti namų darbus - išvalyti Verygos paliktą brudą visuose namuose.

Jonis

Jonis portretas
Dar šitas idijotas, sugriovęs visą mediciną, sugebą kažką kaltinti? Kas jo tėvai, padarę šitokį dalbajobą. Lauk, padla, iš lietuvos...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių