„Valstiečiai“ atšaukia tarybos posėdį, R. Karbauskis nevyks į susitikimus

Seimo valdančiosios koalicijos taryba penktadienį specialaus neeilinio posėdžio metu aptarė politikų atsakingo elgesio koronaviruso situacijoje principus.

Į tai reaguodamas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad „valstiečiai“ atšaukė kitą savaitę suplanuotą tarybos posėdį, o jis pats artimiausiu metu nevyks į susitikimus su rinkėjais.

„Mes priėmėme sprendimą, kad neorganizuosime susitikimų, jokių tarybos posėdžių tame laikotarpyje, kada tai gali kelti grėsmę. Nors jokio draudimo tokius renginius nėra, bet tiesiog susitarėme nedaryti to, kas nėra būtina. Mes planavome kitą savaitę turėti ir partijos tarybos posėdį – jo nedarysime, ir pats planavau pirmadienį bei kitomis dienomis važiuoti į susitikimus – to nedarysiu dėl to, kad tai keltų kažkokią papildomą riziką. Jeigu kažkoks atvejis yra dar neužfiksuotas, kad tai gali kažkur papildomai pasklisti, visi suprantame savo atsakomybę“, – po valdančiosios koalicijos tarybos posėdžio žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Atsitraukia nuo sumanymo

Šią savaitę partijas kvietęs pasirašyti susitarimą dėl plintančios koronaviruso epidemijos R. Karbauskis teigia, kad toks užmojis yra neįgyvenamas ir šiuo metu nebereikalingas.

Po penktadienį Seime vykusio valdančiosios koalicijos tarybos neeilinio posėdžio politikas tvirtino, kad opozicijos ir prezidento kritikos sulaukęs užmojis buvo ne tiek kvietimas parengti realų susitarimą, kiek prevencinis žingsnis, siekiant tiesiog iškelti klausimą.

Mes jį pasiūlydami padarėme tai, ką ir turėjome padaryti. Mes tiesiog padarėme kreipimąsi – reakcija į pasiūlymą mums ir buvo svarbiausia.

„Mes jį pasiūlydami padarėme tai, ką ir turėjome padaryti. Mes tiesiog padarėme kreipimąsi – reakcija į pasiūlymą mums ir buvo svarbiausia (...). Mes tiesiog bandėme kalbėti apie tai, kad politikai neturi tokioje situacijoje politikuoti ir šios ligos (koronaviruso. – ELTA) atžvilgiu daryti kažkokius pareiškimus“, – žurnalistams Seime aiškino R. Karbauskis, pridūręs, kad realybėje vargu ar įmanoma tokį sumanymą realizuoti.

Kita vertus, akcentavo jis, šiuo metu politinių partijų lyderiai elgiasi atsakingai ir tokio pobūdžio susitarimas apskritai nebereikalingas.

„Čia lygiai taip pat kaip ir su susitarimu dėl švietimo. Jo neįmanoma pasirašyti, per didelis susipriešinimas tarp opozicijos ir pozicijos. Bet šiuo atveju mes tiesiog pasidalinome savo nuomone (...). Mes tik prevenciškai pasakėme, kad galbūt reikia susitarimo, bet dabar suprantame, kad ir be susitarimo politikai, ypač kalbant apie partijų lyderius, supranta savo atsakomybę“, – aiškino R. Karbauskis.

„Partijų vadovai elgiasi pakankami solidžiai, ir visi supranta, kad yra padaryta viskas, kas buvo įmanoma. Dabar aš tikiuosi, kad informacija, kurią šiandien gavome, leidžia manyti, jog situacija bus valdoma“, – pabrėžė R. Karbauskis.

Seimo valdančiosios koalicijos taryba penktadienį specialaus neeilinio posėdžio metu aptarė politikų atsakingo elgesio koronaviruso situacijoje principus.

„Suprantame vieną, kad padėtis yra tikrai kontroliuojama ir abejonių dėl to nėra. Sutarėme, kad politikai iš tikrųjų vengs komentuoti konkrečias situacijas ir aplinkybes. Mes turime per mažai informacijos. Kita vertus, mūsų kompetencijos yra nepakankamos“, – po posėdžio sakė R. Karbauskis.

Pasiūlymą sukritikavo opozicija ir prezidentas

„Valstiečių“ pirmininko pasiūlymas dėl partijų susitarimo sulaukė nemažai kritikos. Seimo opozicinių partijų atstovai tvirtina, kad „valstiečių“ lyderio R. Karbauskio pasiūlymas rengti partijų susitarimą dėl plintančios koronaviruso epidemijos yra absurdiškas, o pasinaudoti žmonių baimėmis, minint viruso plitimą, pasak jų, yra žema.

Kritikos R. Karbauskio pasiūlymas sulaukė ir iš prezidento Gitano Nausėdos. Prezidento teigimu, tai yra perteklinis žingsnis, nes, pasak G. Nausėdos, susitarti pirmiausia reikėtų dėl kol kas sunkiai kelią besiskinančio nacionalinio susitarimo dėl švietimo.

Koalicijos tarybą sudaro valdančiosios koalicijos partijų pirmininkai, šių partijų atstovai ir premjeras Saulius Skvernelis. Į koalicijos tarybos posėdį kviečiamas ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Politikai turėtų remtis džentelmeniškais susitarimais

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad R. Karbauskio paskelbtas kvietimas partijoms ruošti susitarimą dėl plintančios koronaviruso epidemijos nebūtinai turi būti pasirašytas raštu. Pasak premjero, tai turėtų būti džentelmeniškas politikų susitarimas nespekuliuoti informacija.

„Nemanau, kad kuri nors politinė jėga norės spekuliuoti šita situacija. Galbūt ir norės, bet žmonės tai įvertins. Sutarimas nebūtinai turi būti raštu, tai džentelmeniškas sutarimas, kas nenori, tas gali nesilaikyti“, – sakė premjeras.

Nemanau, kad kuri nors politinė jėga norės spekuliuoti šita situacija. Galbūt ir norės, bet žmonės tai įvertins.

Pasak ministro pirmininko, koronaviruso epidemija – neeilinė situacija, todėl politikai kviečiami susitelkti bendram darbui.

„Turime unikalią galimybę susitelkti, nes virusas yra grėsmė. Nereikėtų daryti šioje vietoje kažkokių populistinių žingsnių ir sprendimų. Parodymas, kad galime susitelkti tiek politikai, tiek visuomenė bendram darbui. Kantrus darbas, ramybė ir nepanika gali mums padėti sėkmingai situaciją valdyti, kas šiuo metu ir vyksta“, – teigė premejras.

Lietuvoje penktadienį nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu (COVID-19) atvejis. Atlikus tyrimus, infekcija nustatyta iš Veronos (Italija) vasario 24 d. grįžusiai šiaulietei. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad 39 metų pacientė, užsikrėtusi koronavirusu, yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Bobut, neapsimetinėt: ėjai pas Dėdulę į Tvartelį, jo (aptriestus) pusbačius bučiavai, o tau niekas nepasakė kad jam Broleriukas jau 'karūną' atgabeno; tu gi dabar gavai 'zadaniją' visus 'valstiečius' apskrepliuot, kam pas tave vykt?.. :/

Bobutė

Bobutė portretas
Taip Tavęs laukiau Ramunėli, maniau atvažiuosi, papasakosi kokie niekšai tie konservatoriai, kaip jie trukdo dyrpt ir mylėtis. O tu koronės viruso išsigandai, nuvylei.

Taip

Taip portretas
Konservai didžiausia korono viruso nešiotojai.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių