V. Landsbergis: geriau ankstesni rinkimai negu ilgas klampojimas

Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis mano, kad Seimo dauguma atrodo labai nekompetentinga, suinteresuota vietinėmis tarpusavio kovomis dėl įtakos, dėl postų, o valstybės reikalai nesprendžiami, atidedami ir nustumiami. Todėl, profesoriaus nuomone, geriau greičiau surengti Seimo rinkimus negu toliau klampoti.

„Yra svarstymas, kad apskritai rinkimus daryti pavasarį, metų pradžioje, tada ir finansiniai planavimai geriau susiklosto. Tai čia vienas požiūris, kitas požiūris yra į konkrečią padėtį dabar. Yra sumaištis, valdžia, taip sakant, Seimo dauguminė valdžia, atrodo labai nekompetentinga ir labiau suinteresuota tokiomis vietinėmis tarpusavio kovomis  dėl įtakos, dėl postų dėl pareigybių negu iš tikrųjų valstybės reikalais. Valstybės reikalai nesprendžiami, atidedami, nustumiami. Ir jau kalbų yra, kad štai ateina rinkimai, tai jau nieko spręsti  ir nereikia, jau tiktai metus kaip nors ištempti. Bet tas laikas yra labai brangus. Metus toliau klampoti, nieko nedaryti ir tiktai laukti rinkimų... Tai geriau tuos rinkimus daryti greičiau, kad tas klampojimas būtų trumpesnis. Aš labai seniai esu pasisakęs, kad ankstesni rinkimai palengvintų padėtį“, – sakė prof. V. Landsbergis, Lietuvos naujienų agentūrai ELTA komentuodamas Seime įregistruotą pirmalaikių Seimo rinkimų iniciatyvą.

Profesorius nesiėmė nurodyti datos, kada tokie rinkimai galėtų būti surengti.

Valstybės reikalai nesprendžiami, atidedami, nustumiami. Ir jau kalbų yra, kad štai ateina rinkimai, tai jau nieko spręsti  ir nereikia.

„Aš nežinau, reikia skaičiuoti pagal visokias taisykles ir įstatymines galimybes. Bet tai vėlgi yra teorinė pusė. O praktinė pusė – tai yra Seimo narių interesas: ar yra valstybinis interesas ir supratimas, kad iš tikrųjų tą reikia padaryti dėl valstybės reikalų, ar  privatus arba asmeninis ar grupinis interesas, kad mums dar reikia pabūti valdžioje ir pasinaudoti tuo“ – svarstė jis.

Paminėjus, kad naujausioje parlamentarizmo istorijoje neatsirado tokių Seimų, kurie savanoriškai nutrauktų kadenciją ir surengtų pirmalaikius rinkimus, išskyrus Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą, V. Landsbergis suabejojo, kad dabar tokia valia realiai galėtų atsirasti.

"Mano galvojimas neturi jokios reikšmės, ką aš galvoju, ar realu. Galbūt nerealu todėl, kad dauguma Seimo narių nenorėtų anksčiau laiko atsisakyti savo turimų vietų ir atlyginimų, ir pozicijų be garantijos, kas bus toliau. Tai čia yra ta realybė, apie kurią negalima negalvoti. Todėl visokie svarstymai,  kaip būtų geriau, kada, kokį mėnesį, daryti kabo ore. Tai yra gana tuščias dalykas, jeigu nėra matoma bendros tokios sutartinės valios, kad reikia tai daryti. Tai  pirmiausia reikia tikrinti tą sutartinę valią, o paskui jau nagrinėti datas ir taip toliau. Iš anksto nagrinėti datas beveik nėra prasmės, tik laiko gaišinimas“, – mano prof. V. Landsbergis.

Šių metų spalio 22 d. parlamentarų grupė įregistravo nutarimo projektą, kuriame siūlo 2020 m. sausio 19 d.  paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus, primena ELTA.

Kaip numato Seimo rinkimų įstatymas, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma.

Eiliniai Seimo rinkimai bus surengti 2020 metų rudenį. Įstatymas numato, kad jie rengiami Seimo narių įgaliojimų pabaigos metais spalio mėnesio antrą sekmadienį. Juos skelbia Respublikos prezidentas ne vėliau kaip likus šešiems mėnesiams iki Seimo narių įgaliojimų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cia apklausos nepades

cia apklausos nepades portretas
MAN JAU ATRODO,KAD NELABAI KAS IR BALSUOS UZ TA TAIP SENOJO ISGIRTA KONSERVATORIU PARTIJA.Juk jau sociai turime patirties kaip jie nugyveno Lietuva,ir kur jos turtai subegiojo,igavo kojytes tai ir vaiksciojo,tai zeme,tai fabrikai kazkur dingo,tai saukstai,tai namai is vieno pasidare trys.ir taip toliau.O kad patys turtuose paskendo tai jau niekamne paslaptis.

Geofizikas 41-jų tremtinys inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Geofizikas 41-jų tremtinys  inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
Kas dėl V. Landsbergio PRIPAŽINIMO ar NEPRIPAŽINIMO, tai spręsti turi ne Lietuvos parlamentas, bet LIETUVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bugi-vugi

bugi-vugi portretas
Landzbergis skuba pamatyti,kaip jo anuka ir misraine bus pasiusta velniop.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių