V. Blinkevičiūtė: konservatorių puolimas dėl prezidento atstovavimo EVT atrodo negražiai

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininke išrinkta europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė kritiškai įvertino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) konfliktą su prezidentu Gitanu Nausėda dėl Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT). Socialdemokratė teigia, kad prezidentas į EVT susitikimus vyksta visiškai teisėtai, todėl konservatorių pozicija šiuo klausimu jai neatrodo priimtina.

„Man konservatorių laikysena prezidento atžvilgiu tikrai nepatinka. Neturėtų taip būti. Manau, kad prezidentas turi visas galimybes ir galias dalyvauti EVT, aš tame nematau absoliučiai jokios problemos“, – Eltai teigė V. Blinkevičiūtė, akcentuodama, kad prezidentas yra renkamas tiesiogiai, visų Lietuvos žmonių.

„Žiūrint iš šalies, negražiai ir neskaniai atrodo šalies prezidento puolimas iš konservatorių pusės. Vis tik prezidentas yra išrinktas mūsų šalies žmonių ir tikrai turi teisę atstovauti EVT“, – kalbėjo socialdemokratė.

Visgi europarlamentarė neatmeta, kad būtų galima svarstyti, jog ateityje į dalį EVT posėdžių, kuriuose sprendžiami Vyriausybės kompetencijos klausimai, galėtų vykti ir premjerė. Tačiau, socialdemokratės nuomone, TS-LKD šį klausimą turėjo kelti ne pradėdami konfliktą su prezidentu, bet ieškodami sutarimo ir kompromisinio sprendimo.

„Jeigu mes norime pasidalinti dalyvavimą tarp šalies prezidento ir premjero, tai reikia iš valdančiųjų pusės eiti ne konflikto keliu, bet stengtis tarpusavyje suderinti tuos dalykus“, – tvirtino V. Blinkevičiūtė.

Sprendžiant vien iš praėjusios savaitės konservatorių ir Prezidentūros komunikacijos, EVT klausimu susitarimą rasti nėra lengva.

Man konservatorių laikysena prezidento atžvilgiu tikrai nepatinka. Neturėtų taip būti.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija praėjusį trečiadienį konstatavo, kad Užsienio bei Europos reikalų komitetai, teikdami rekomendaciją, kas turėtų atstovauti Lietuvai EVT, peržengė savo kompetencijos ribas. Taip Seimo etikos sargai pasisakė po to, kai kovo mėnesį Užsienio bei Europos reikalų komitetuose buvo nutarta rekomenduoti Vyriausybei, kad, sudarant delegaciją kovo 25–26 dienomis nuotoliniu būdu vykusiai EVT, Lietuvai atstovautų prezidentas. Šiuo nutarimu pasipiktino dalis opozicijos atstovų, mat konservatoriams priklausantys parlamentarai ne kartą viešai kalbėjo, kad komitetai lygiai taip pat galėtų rekomenduoti, jog į EVT turėtų vykti premjerė I. Šimonytė.

Dalies opozicijos teigimu, apskritai Europos reikalų komiteto sprendimas imtis teikti rekomendacijas, kas turėtų vadovauti Lietuvos delegacijai EVT, yra viršijantis komiteto kompetencijas. Pasak jų, privalu toliau tęsti praktiką, kai Seimo komitetai prieš vyksiančias EVT tik tvirtindavo Lietuvos pozicijas atskirais klausimais, tačiau dėl delegacijos sudėties nepasisakydavo, o šaliai daugiau nei dešimtmetį atstovaudavo tik prezidentas.

Tuo metu, anot konservatorių, kur kas efektyviau būtų, jei Vyriausybės prerogatyvoje esantys klausimai būtų atstovaujami premjerės, o prezidentas į EVT vyktų tik tuomet, kada būtų sprendžiami klausimai, susiję su užsienio politika.

Ir nors trečiadienį EVT atstovavimo klausimą kėlę Seimo komitetai nusprendė neteikti jokios pozicijos dėl to, kas turėtų vadovauti Lietuvos delegacijai šią savaitę Portugalijoje vyksiančioje neformalioje EVT, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis prakalbo apie esą Vyriausybės vadovo teises uzurpavusį prezidentą. Jo teigimu, tai, kad prezidentas išvyko į neformalią EVT Portugalijos mieste Porte, yra žalinga Lietuvai, mat jis neturi jokios kompetencijos atstovauti Vyriausybės prerogatyvoje esantiems socialiniams klausimams. Būtent jiems ES lyderiai šią savaitę ir skirs dėmesį.

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė, komentuodama situaciją, konservatorių pasirinktą būdą kelti atstovavimo EVT klausimą pavadino „antivalstybišku“ ir kenkiančiu šalies įvaizdžiui. Galiausiai ji pareiškė viltį, kad Seimas įsiklausys į Etikos ir procedūrų komisijos poziciją dėl Seimo komitetų viršytų įgaliojimų, rekomenduojant, kas turėtų vykti į EVT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mikasė

Mikasė portretas
Tai kad pats prezidentas ir puola. Nori būti vienvaldis ir nenori su niekuo derinti pozicijų. Norėjo susodinti savus ministrus, nori būti kaip gal kaip Smetona, bet, deja, valios ir sugebėjimų beigi charzmos nulikas...

@

@ portretas
Teisingai pasake. Kaip ziureti i toki bendravima ir ko tiketis valstybej gero, kai taip daro?? Koncervu virsuneles, labai susireiksmine, tik tiek galiu pasakyti.

Manau

Manau portretas
Kad ne susidės su dabartiniais valdančiaisiais, jei bus kaip Paluckas, socdemams galas
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių