Siūlo visas paslaugas teikti elektroniniu būdu – nuo notarų iki savivaldybės

Laisvės partijos pirmininkė, Seimo narė Aušrinė Armonaitė registravo įstatymų pakeitimus, kurie leistų visas valstybės, savivaldybių, taip pat notarų paslaugas gyventojams teikti nuotoliniu būdu.

„Lietuva yra nuveikusi labai daug perkeliant paslaugas į elektroninę erdvę: turime elektroninius valdžios vartus, naudojame elektroninį parašą, taigi ir dabar didelę dalį paslaugų žmonės jau gali gauti nuotoliniu būdu. Tačiau mums susidūrus su pandemijos iššūkiu paaiškėjo, jog ne visos valstybės institucijos noriai teikia paslaugas gyventojams nuotoliniu būdu, egzistuoja 145 paslaugos savivaldybėse, kurių nuotolinis teikimas yra apribotas aukštesnės galios teisės aktų painiavos. Be to, gyventojai iki šiol negali gauti nuotolinių notarų paslaugų, nors Teisingumo ministerija yra tą žadėjusi bent laikinai“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Jos teigimu, pasaulį užklupusi sveikatos ir ekonominė krizė parodė, kad valstybė ir verslas savo paslaugas žmonėms teikdami išmaniųjų sprendimų pagalba, veikia efektyviau ir skaidriau, o tai taip pat leidžia mums tapti konkurencingiems pasaulyje. „Karantino metu dirbdami iš namų supratome, jog daugybę dalykų realiai galime susitvarkyti neišėję iš namų, būdami bet kurioje pasaulio vietoje“, – teigė A. Armonaitė. 

Karantino metu dirbdami iš namų supratome, jog daugybę dalykų realiai galime susitvarkyti neišėję iš namų, būdami bet kurioje pasaulio vietoje.

Seimo narė naujai Vidaus reikalų ministerijos parengtame Viešojo administravimo įstatymo projekte siūlo įtraukti nuostatą, kad viešojo administravimo subjektas, teikiantis administracines paslaugas, užtikrintų paslaugų teikimą ir nuotoliniu būdu, elektroninėmis ryšio priemonėmis. Suteikiant paslaugas asmens tapatybė patvirtinama prisijungus prie valstybės įdiegtų ir teisės aktais patvirtintų elektroninių platformų. Esant būtinybei, asmens tapatybė taip pat galėtų būti patvirtinta ir nuotolinėmis vaizdo identifikavimo priemonėmis.

A. Armonaitė taip pat registravo Civilinio kodekso pakeitimus, kurie numatytų, kad pasirašant notarinius sandorius šalių tapatybės būtų užtikrinamos elektroninėmis asmens tapatybės patvirtinimo priemonėmis. Jeigu reikalingas papildomas fizinių asmenų identifikavimas, jis taip pat būtų įgyvendinamas naudojantis nuotolinėmis vaizdo identifikavimo priemonėmis.

Parlamentarės teigimu, įstatymų pakeitimai reikštų, jog gyventojai, pavyzdžiui, norėdami gauti socialines išmokas ar užbaigti nekilnojamojo turto sandorius neturėtų fiziškai eiti į valstybės ar notarų biurus, o tą daryti iš namų, ar bet kurios kitos vietos Lietuvoje ir pasaulyje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsakas anonimui

Atsakas anonimui portretas
Lietuvą valdo ne komunistai padori sąžininga valstiečių partija

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Bet yra žmonių kurie nemoka naudotis, vaikai išvyti iš Lietuvos. Komunistai valdo Lietuvą ir jų paliekoniai

Anonimas

Anonimas portretas
Butu labai gerai. Zmones, kuriems reikia socialiniu ismoku, labai sutaupytu laiko ir pinigu turedami galimybe elektroniniu budu uzpildyti paraiskas, kaip ir kitose ES salyse.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių