Siūlo skubos tvarka įteisinti Georgijaus juostos ir rusų karinių simbolių draudimą

Lietuvos socialdemokratų frakcijos Seime narys Linas Jonauskas kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, kad Georgijaus juostos bei Rusijos Federacijos karinių pajėgų invazijos simbolių prilyginimas sovietinei bei nacistinei simbolikai Seime būtų svarstomas ir priimamas ypatingos skubos tvarka.

„Rusijos Federacijos karinių pajėgų invazijos į Ukrainą simbolis „Z“ vis dažniau tampa teroro priemone. Jau kelis kartus „Z“ ir „V“ raidėmis buvo aprašinėti Panerių memorialo Holokausto aukoms atminti skirti paminklai. Būtina kuo greičiau apsispręsti dėl šių simbolių draudimo. Manau, kad simbolių apimtis gali būti išplėsta. Taip pasiūsime aiškų signalą, kad jų naudojimas bus netoleruojamas ir grės dar didesnė atsakomybė nei už įprastą vandalizmą, turto niokojimą“, – teigia L. Jonauskas.

Pasak Seimo nario, reikia suskubti priimti teisės aktus iki gegužės 9-osios, kuri gali būti pasitelkiama įvairioms provokacijoms.

Jau kelis kartus „Z“ ir „V“ raidėmis buvo aprašinėti Panerių memorialo Holokausto aukoms atminti skirti paminklai. Būtina kuo greičiau apsispręsti dėl šių simbolių draudimo.

„Valstybės saugumo departamentas (VSD) įspėja, kad artėjanti gegužės 9-oji, kurios metu rusai mini pergalę Antrajame pasauliniame kare prieš nacistinę Vokietiją, gali būti pasitelkiama įvairioms provokacijoms. Gegužės 9-ąją Rusijos Federacija išnaudoja propagandai, o šios dienos simbolis – Georgijaus juosta jau yra tapusi penktosios Rusijos kolonos Lietuvoje įrankiu provokuoti, skaldyti, kiršinti žmones, agresijos bei smurto simboliu, kuris nieko neturi bendro su Antrajame pasauliniame kare žuvusiųjų pagerbimu. Gali būti, kad šiais metais provokacijų, susijusių su Georgijaus juostos demonstravimu, dar padaugės. Gali kilti konfliktai, kurie vėliau gali būti panaudojami Rusijos propagandos mašinos nesantaikos kurstymui. Laikas paskubėti ir prilyginti Georgijaus juostą sovietinei simbolikai, kurios naudojimas ir demonstravimas Lietuvoje yra draudžiamas“, – sako L. Jonauskas.

ELTA primena, kad kovo 24 d. Seimas po pateikimo pritarė Seimo narių Lino Jonausko ir Monikos Ošmianskienės inicijuotoms Administracinių nusižengimų kodekso bei Susirinkimų įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama dvispalves juodai oranžines Georgijaus (Šv. Jurgio) juostas bei Rusijos Federacijos karinių pajėgų invazijos simbolį „Z“ prilyginti nacistiniams ir komunistiniams simboliams.

Seimas taip pat pritarė Seimo narės konservatorės Paulės Kuzmickienės iniciatyvai, kuria siekiama numatyti administracinę atsakomybę už autoritarinių režimų simbolių, naudojamų propaguoti jų įvykdytą ar vykdomą karinę agresiją, platinimą, naudojimą susirinkimuose ar viešosiose vietose.

Administracinių nusižengimų kodekso pataisas pateikusi Seimo narė prie tokių simbolių siūlo priskirti dvispalvę juodai oranžinę Georgijaus (Šv. Jurgio) juostą, „Z“ ir (arba) „V“ ar kitus šias raides išreiškiančius elementus ir kitus simbolius.

Šių klausimų svarstymas yra įrašytas į preliminarią balandžio 12 d. Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę.


Šiame straipsnyje: Georgijaus juostaZinvazijos simboliaiDraudimasSeimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių