Sirgaliams uždrausti lankytis viešuose renginiuose galės tik teismas?

  • Teksto dydis:

Seimas ketvirtadienį ėmėsi siūlymo, kad viešąją tvarką pažeidusiems sirgaliams uždrausti lankytis viešuose renginiuose galėtų tik teismas.

Už tokią konservatoriaus Lauryno Kasčiūno pateiktą pataisą po pirmosios pateikimo stadijos balsavo 77 Seimo nariai, prieš buvo vienas ir susilaikė devyni parlamentarai. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai.

Organizuotos futbolo ir krepšinio komandų palaikymo grupės teigia, kad teisę uždrausti lankytis viešuose renginiuose turintys policijos pareigūnai dabar gali piktnaudžiauti turimais įgaliojimais.

„Policija ir toliau galėtų pradėti administracinių nusižengimų teiseną, atlikti tyrimą ir surašyti protokolus, tačiau administracinio poveikio priemonę – draudimą lankytis – viešosiose vietose vykstančiuose renginiuose – galėtų skirti išimtinai tik teismas“, – pataisą argumentuoja L. Kasčiūnas.

Seime šiuo metu svarstomas Vidaus reikalų ministerijos inicijuotas įstatymo projektas, kuris Lietuvos pareigūnams leistų pažeidėjams uždrausti lankytis renginiuose ne tik Lietuvoje, ir kitose Europos Sąjungos valstybėse.

Draudimų atvykti į sporto renginius yra sulaukę Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ krepšinio komandų fanai, taip pat Alytaus „Dainavos“ futbolo komandos gerbėjai.

Dviems pastarosios komandos fanams spalį skirtos baudos ir uždrausta lankytis renginiuose dėl to, kad per rungtynes Vilniuje protestuodami dėl nepatogaus rungtynių laiko jie išskleidė futbolo federaciją įžeidžiantį užrašą ir degino pirotechnikos priemones.

Pastaraisiais mėnesiais skirtingos organizuotos fanų organizacijos per futbolo ir krepšinio rungtynes protestuodami kėlė plakatus su užrašais „Liks „banai“, neliks mūsų“.

Policijos atstovas Ramūnas Matonis BNS sakė, kad policija gerbs bet kokį politikų apsisprendimą, tačiau įžvelgia riziką, kad didelį krūvį turinčiuose teismuose procesai užtruktų gerokai ilgiau.

Jis taip pat atmetė priekaištus, esą policija draudimus taiko selektyviai – R. Matonio teigimu, tokių priemonių sulaukė tiek Kauno „Žalgirio“, tiek Vilniaus „Ryto“ fanų grupių nariai.

Vidaus reikalų ministerijos pozicijos šiuo klausimu BNS gauti kol kas nepavyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių