Šiaulių konservatoriai ragina merus imtis veiksmų dėl išpuolio Kryžių kalne

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Šiaulių miesto skyriaus pirmininkas Martynas Siurkus ir TS-LKD Šiaulių rajono skyriaus pirmininkas Jonas Novogreckis kreipėsi į Šiaulių miesto merą Artūrą Visocką ir rajono merą Antaną Bezarą dėl Kinijos piliečių veiksmų Kryžių kalne.

Savaitgalį socialiniuose tinkluose ėmus plisti informacijai, kad Kinijos Liaudies Respublikos piliečiai išniekino protestus Honkonge remiančius krikščioniškus kryžius juos išmesdami arba užrašydami ant jų kinų kalba nepagarbius užrašus, Šiaulių miesto ir rajono TS-LKD lyderiai kreipiasi į miesto ir rajono vadovus reikšdami didelį susirūpinimą dėl tokio itin nepagarbaus elgesio Kalėdų metu ir ragina merus A. Visocką ir A. Bezarą koordinuotai, kuo skubiau sušaukti neeilinius Tarybos posėdžius, priimti Tarybos sprendimą „Dėl Kinijos piliečių veiksmų Kryžių kalne”, kuris smerkia Kinijos piliečių išpuolį, ragina reikalauti viešo Kinijos Liaudies Respublikos atsiprašymo bei veiksmų ir priemonių plano iš Kinijos ambasados Lietuvoje, kad tokie Kinijos piliečių veiksmai nepasikartotų.

„Kryžių kalnas yra vienu svarbiausių Šiaulių vyskupijos simbolių, kurį aplankė Popiežius Jonas Paulius II ir kurį nuolat lanko ne tik mūsų šalies, bet ir daugybė užsienio šalių gyventojų, bendruomenių, piligrimų, liudydami Jėzų Kristų, melsdamiesi, statydami savo kryžius bei dalyvaudami tradiciniuose Kryžių kalno atlaiduose. Kartu kryždirbystės amatas įtrauktas į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, tad keliaujantys po mūsų šalį Kinijos piliečiai mažų mažiausiai turėtų gerbti mūsų tradicijas, mums svarbias simbolines vietas ir paveldą, o ne vandalizmo priemonėmis reikšti savo įsitikinimus kur tinkami“, – pažymėjo Šiaulių TS-LKD skyriaus pirmininkas M. Siurkus.

Kinijos piliečiai mažų mažiausiai turėtų gerbti mūsų tradicijas, mums svarbias simbolines vietas ir paveldą, o ne vandalizmo priemonėmis reikšti savo įsitikinimus kur tinkami.

Šiaulių rajono TS-LKD skyriaus pirmininkas J. Novogreckis, pabrėžė, kad Kryžių kalnas yra tapęs pasipriešinimo tikėjimo persekiojimams bei Lietuvos laisvės simboliu, kuris buvo prievarta bandytas griauti tiek carinės Rusijos, tiek Sovietų Sąjungos okupacinės valdžios, bet drąsių, tikinčiųjų žmonių pastangomis buvo išsaugotas.

Gruodžio 30 dieną Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, kartu su prokurorais įvertinę surinktą medžiagą dėl Kryžių kalne galimai išniekintų kryžių, priėmė sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą, primena ELTA.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl kapo ar kitos viešosios pagarbos vietos išniekinimo dėl rasinių, nacionalinių ar religinių motyvų. Už tokius veiksmus baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūros prokurorai.

Kaip ELTA jau skelbė, policija sekmadienį ėmėsi tikslinti informaciją dėl socialiniame tviterio tinkle paskelbtų įrašų apie kinų elgesį ant Kryžių kalno Šiauliuose. Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip kiniškai kalbanti moteris tolyn numeta kryžius su užrašu „Parama Honkongui“ ir sako padariusi gerą darbą. Kitoje nuotraukoje matyti ant vieno lietuvių šeimai pastatyto kryžiaus užrašytas prakeiksmas protestuotojams Honkonge. Matomi ir kryžiai, kuriuose užtušuoti užrašai „Už paramą Honkongui“.

Honkonge protestai prasidėjo prieš daugiau nei šešis mėnesius, tai buvo atsakas į dabar jau atšauktą ekstradicijos į žemyninę Kiniją įstatymo projektą. Tačiau demonstracijos peraugo į platesnį prodemokratinį judėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Okupanto kryžiai Lietuvos žemelę ir dabar TERŠIA, tarprautinę nesantaiką kursto.

teroristiniai konservatoriai TURI P A T I R T Į,

teroristiniai konservatoriai  TURI P A T I R T Į, portretas
kaip regzti provokacijas ir nusikaltimus,kad a p k a l t i n t i nieko dėtus KINUS. Manau ir šį kartą KYŠO konservatorių nusikaltimo UODEGA i š n i e k i n a n t KRYŽIUS, jiems tai ž y m i a i paprasčiau ,nei susprogdinti BRAŽUOLĖS gelž. tiltą

Koks

Koks portretas
pridurkas drista vezti tuos azijatus i Kryziu kalna.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių