Seime renkami parašai dėl akademinės etikos kontrolieriaus atleidimo

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis penktadienį paragino atsistatydinti akademinės etikos ir procedūrų kontrolierių Vigilijų Sadauską, sulaukusį kaltinimų antisemitizmu po pasiūlyto atlygio už mokslinį darbą apie XX a. žydų nusikaltimus.

Pats kontrolierius trauktis neketina.

Neišlaikė neutralumo egzamino

Pasak Seimo pirmininko, V. Sadauskas „neišlaikė neutralumo egzamino“.

„Jis neišlaikė neutralumo egzamino vertinti savo pareigas aukščiau nei piliečio norą dalyvauti procesuose“, – žurnalistams po Seimo valdybos susitikimo su V. Sadausku sakė parlamento vadovas.

„Aš neabejoju, kad jis turėtų atsistatydinti, kad jis galėtų atsistatydinti“, – pridūrė jis.

Seimo valdyba pavedė akademinės etikos kontrolieriaus veiksmus įvertinti Seimo Švietimo ir mokslo komitetui.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierių skiria visas parlamentas Lietuvos mokslo tarybos teikimu.

V. Sadauskas pasiūlė 1 tūkst. eurų už mokslinį darbą apie „žydų tautybės asmenis, kurie žudė žmones, prisidėjo prie trėmimų ir kankinimų“.

Atsistatydinti akademinės etikos kontrolierių paragino ir Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas.

„Jeigu tu laisvas žmogus, kelk ką nori. Siūlyk pinigus, rink, taip toliau ir panašiai. Bet etikos kontrolierius – tai yra valstybės institucijų hierarchija ir panašiai“, – kalbėjo politikas.

Pats kontrolierius tvirtina trauktis neketinantis, nes teigia nieko neįžeidęs.

„Žmogus atsistatydina, jeigu yra padaręs ką nors neteisingo, neigiamo arba blogo. (...) Aš nemanau, kad esu įžeidęs, nuskriaudęs, sumenkinęs“, – kalbėjo V. Sadauskas.

Jis teigė, kad idėja sumokėti pinigus už tyrimą apie žydų nusikaltimus gimė jo interneto svetainėje kilus diskusijai apie kolektyvinę tautų atsakomybę už kelių jos atstovų veiksmus.

„Ir buvo klausimas: kodėl taip yra traktuojama? Juk jeigu vienas ar keli lietuviai žudė, tai gali būti žydšaudžių tauta lietuviai. Jeigu klausimas, kad keli žydai žudė, kodėl traktuojama, kad žydai lietuvius žudė visi?“ – sakė kontrolierius.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky akademinės etikos kontrolieriaus veiksmus pavadino antisemitizmu.

„Mes negalime negirdėti tos pusės, kuri jautriausiai į tai reaguoja“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

V. Sadausko kandidatūrą 2013 metais pateikusios Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas Dainius Haroldas Pauža ragina iki galo išsiaiškinti situaciją, tačiau teigia, kad kontrolierius savo tiesiogines pareigas atlieka gerai.

„Mes labai greitai skubame kažką nuteisti. Vis tiek reikėtų pirmiausia išsiaiškinti iki galo, kas čia buvo norėta pasakyti“, – BNS sakė profesorius.

V. Sadausko kadencija baigiasi šių metų birželį.

Premjeras: V. Sadauskas elgėsi nederamai

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad atlygį už atskleistus XX a. žydų nusikaltimus pasiūlęs akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius Vigilijus Sadauskas pasielgė nederamai.

Premjeras penktadienį BNS teigė remiantis Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio siūlymą jam atsistatydinti.

„Aš manau, kad Seimo kontrolieriui, ypatingai kalbant apie akademinę etiką atsakingam asmeniui, taip elgtis nederėjo. Tai Seimo pirmininko pasiūlymas yra logiškas ir, manau, teisingas“, – sakė S. Skvernelis.

Seime renkami parašai dėl atleidimo

Seimo narė liberalė Aušrinė Armonaitė pradėjo rinkti parlamentarų parašus dėl nepasitikėjimo akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriumi Vigilijumi Sadausku.

Nepasitikėjimas inicijuojamas dėl V. Sadausko paskelbtos 1000 eurų premijos žmogui, kuris surinks informaciją ir parašys publikaciją apie žydų tautybės asmenis, žudžiusius ar prisidėjusius prie trėmimų, kankinimų.

„Tai yra proaktyvus antisemitizmas, nes yra aiškiai suformuluota užduotis studentams ieškoti vienos tautybės žmonių, konkrečiai – žydų, įsitraukimo į žudynes ar trėmimų organizavimą, įrodymų. Tai nėra nei akademiška, nei etiška, nei žmoniška, ypač turint galvoje skaudžią Lietuvos žydų istoriją“, – teigia A. Armonaitė.

Jos teigimu, tokiais savo pareiškimais V. Sadauskas diskredituoja valstybės pareigūno statusą ir Seimo instituciją, nes ji skiria akademinės etikos ir procedūrų kontrolierių.

Anot Seimo narės, Lietuvos įstatymai draudžia kurstyti neapykantą tautiniu pagrindu, todėl ji inicijuoja Seimo narių kreipimąsi į Seimo pirmininką, prašydama atleisti šį valstybės pareigūną iš pareigų.

Mokslo ir studijų įstatymas numato, kad akademinės etikos kontrolierius iš pareigų gali būti atleistas, kai nepasitikėjimą juo pareiškia daugiau kaip pusė visų Seimo narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

arvydas damijonaitis

arvydas damijonaitis portretas
Rusijos tautos bankrotas, tragedija – žydų kilmės Josifo Stalino asmenybės kultas. Šuniškas Šarikovo personažas rašytojo Bulgakovo romane „Šuns širdis“ – rusų staliniečio fanatiko portretas. Neproporcingai didelis žydų procentas represinėse NKVD, KGB ir Kremliuje – kodėl ši probleminė tema yra tabu? Po perversmo Rusijoje 1917 metais,valdžią Kremliuje užgrobė žydai. Perversmo teoretikai,žydai,įvertino rusijos liaudį kaip „silpniausią grandį“pasaulyje. Leninas – žydo Blank vaikaitis. Ant Stalino motinos antkapio – žydu apeigų taurė KIDDUŠ. Dviejų šimtų tūkstančių Rusijos stačiatikių dvasininkų žudynės – Kremliaus komisarų (80 proc.žydai) nusikaltimas.Po karo nusikaltimo HOLODOMOR 1932-1933 m.,kai Ukrainoje buvo numarinta badu apie 11 milijonų ukrainiečių, „raudonieji“ Kremliaus sionacistai turi būti nuteisti be senaties termino,kaip ukrainiečių tautos genocido organizatoriai ir vykdytojai. Pagarbiai Arvydas Damijonaitis

Armonaite tu armonaite

Armonaite tu armonaite portretas
Lietuviu tautos likimas ne maziau tragiskas nei zydu. Geriausi faktiskai sunaikinti. Kiaules akis reikia tureti kalbeti kaip kalbat. Teisybe visada akis bado.

Cha cha cha

Cha cha  cha  portretas
Ponai minkštakiaušiai, ką norit pasakyti? Lenkai priėmę įstatymą draudžiantį dergti jų valstybę – kvailiai? Kas pas mus išdrįs tą padaryti?
VISI KOMENTARAI 58

Galerijos

Daugiau straipsnių