Seimo vadovė: šiuo metu būtų labai rizikinga teikti Stambulo konvenciją ratifikuoti

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad vertinant dėl Stambulo konvencijos Seime tvyrančias įtampas yra akivaizdu, jog teikti konvenciją ratifikavimui šiuo metu būtų labai rizikinga. Vis dėlto politikė viliasi, kad anksčiau ar vėliau politinė valia ir drąsa ratifikuoti Stambulo konvenciją Seime atsiras.

„Kalbant apie Stambulo konvenciją, aš norėčiau vertinti situaciją realiai. Ir matydama, kokia yra nuotaika, koks yra požiūris Seime, kokios įtampos, man rodos, nepagrįstai kyla Stambulo konvencijos atžvilgiu, akivaizdu, kad norint ratifikuoti Stambulo konvenciją, teikti ją Seimui ratifikavimui dabar, būtų labai rizikinga“, – portalui 15 min. duotame interviu teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Visgi politikė akcentuoja, kad tiek moterų teisių klausimai, tiek smurto artimoje aplinkoje problemos nelaukia. Todėl, pasak jos, smurtą artimoje aplinkoje yra bandoma užkardyti inicijuojant ir priimant kitus šią problemą sprendžiančius įstatymus.

Kas 9 minutes Lietuvoje yra sulaukiama pagalbos skambučio. Dažniausiai moteris skambina prašydama pagalbos, nes patiria smurtą artimoje aplinkoje.

„Kas 9 minutes Lietuvoje yra sulaukiama pagalbos skambučio. Dažniausiai moteris skambina prašydama pagalbos, nes patiria smurtą artimoje aplinkoje. Ir suvokiant, kokia šiandieną yra situacija, suvokiant, kad reikia imtis sprendimų, ir suvokiant, kad negalima laukti, kol Stambulo konvencijai ratifikuoti bus pakankamas ir labai užtikrintas palaikymas Seime, mes imamės tam tikrų įstatymų priėmimo“, – atkreipė dėmesį Seimo pirmininkė.

„Štai dabar yra smurto artimoje aplinkoje įstatymo naujoji versija svarstoma Seime, prieš gerą mėnesį buvo priimtas persekiojimo įstatymas, kas irgi yra žingsnis žmogaus teisių užtikrinimo prasme ir taip pat pagalba dažniausiai moterims, kurios tampa persekiojimo aukomis“, – pridūrė ji.

V. Čmilytė-Nielsen neabejoja, kad iniciatyvų spręsti smurto artimoje aplinkoje problemą bus ir daugiau. Vis dėlto V. Čmilytė-Nielsen teigė mananti, kad Lietuvoje ateis laikas, kai bus pritarta tiek Partnerystės įstatymui, tiek ir Stambulo konvencijai.

„Tokių iniciatyvų yra ir net neabejoju, kad jų bus ir toliau, kol mes pagaliau ateisime į tą momentą, kur politinės valios, balsų, pasiryžimo, drąsos Seime bus pakankamai, kad ratifikuotume Seime Stambulo konvenciją“, – sakė Seimo pirmininkė.

ELTA primena, kad pavasario sesijoje Seimas pateikimo stadijoje atmetė ir grąžino tobulinti daugybę emocijų visuomenėje keliantį lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projektą. Iniciatyvą palaikė 63 parlamentarai, 58 balsavo prieš ir 7 susilaikė. Įstatymo projekto iniciatoriai žada grąžintą tobulinti įstatymą vėl teikti rudenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

užmirškit

užmirškit portretas
tą ištvirkėlių ''konvenciją'' ............... kartu su vaivorykšte

O

O portretas
O kodel ne basos ir tik trys nepatenkintos juokinga tik trys
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių