Seimo vadovė: parlamentų vadovų susitikime Lietuva kels Ukrainos narystės NATO klausimą

  • Teksto dydis:

NATO parlamentų pirmininkų susitikime Lietuva kels Ukrainos narystės NATO klausimą, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Taip Seimo vadovė kalbėjo trečiadienį po nuotolinio susitikimo su Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininku Ruslanu Stefančuku.

Ji pakvietė Ukrainos Rados vadovą į birželio 1–3 dienomis Vilniuje rengiamą NATO parlamentų pirmininkų susitikimą. Šis pažadėjo atvykti.

„Kolegai sakiau, kad Lietuva kelia ambicingus Vilniaus susitikimo darbotvarkės tikslus, tarp kurių ir Ukrainos narystės NATO ateitis, ir kad šie tikslai atsispindės specialioje Seimui teikiamoje svarstyti rezoliucijoje“, – pranešime cituojama V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė taip pat aptarė Ukrainos pasirengimą deryboms dėl narystės Europos Sąjungoje, narystės NATO perspektyvas.

V. Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad Lietuva toliau rems ukrainiečių kovą už laisvę, europinę ir demokratinę ateitį.

„R. Stefančukas pasakojo, kad dabar tarp svarbiausių darbų yra Ukrainos ir ES teisinės sistemos harmonizacija. Kalbėjome, jog būtina toliau koordinuoti pastangas dėl sankcijų ir tarptautiniu mastu izoliuoti Rusiją, įskaitant draudimą jos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose“, – kalbėjo Seimo vadovė.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis, jame tikimasi apie 40 NATO šalių-narių ir šalių partnerių delegacijų.

Pernai rugsėjį Rusijai oficialiai aneksavus keturis okupuotus Ukrainos regionus, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė prašymą priimti šalį į NATO taikant spartesnę procedūrą.


Šiame straipsnyje: Viktorija Čmilytė-NielsenNATOUkrainaRuslanas Stefančukaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių