Seimo pirmininkė: VRK vadovės prisiimta atsakomybė yra gerbtina

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Jolantos Petkevičienės prisiimta atsakomybė yra gerbtina, sako Seimo vadovė.

„Noriu padėkoti pirmininkei už darbą, puikiai suprasdama, kad sąlygos buvo sudėtingos, buvo didžiuliai iššūkiai. Jos šiuo atveju prisiimta atsakomybė yra gerbtina“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Viktorija Čmilytė-Nielsen, komentuodama VRK pirmininkės sprendimą trauktis iš pareigų.

Parlamento pirmininkė patvirtino, kad šio žingsnio J. Petkevičienė su ja nederino, iš anksto apie jį neinformavo.

V. Čmilytė-Nielsen sakė ieškosianti naujo VRK vadovo, bet kiek laiko tai gali trukti, ji neprognozavo.

„Mano interesas, kad kuo greičiau būtų rastas kandidatas, kuris galėtų eiti tikrai tokias svarbias pareigas, pareigas, kaip matome, kuriuose tikrai yra labai dideli iššūkiai“, – teigė ji.

Noriu padėkoti pirmininkei už darbą, puikiai suprasdama, kad sąlygos buvo sudėtingos, buvo didžiuliai iššūkiai. Jos šiuo atveju prisiimta atsakomybė yra gerbtina.

VRK pirmininką Seimo vadovo teikimu skiria Seimas.

V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad pirmą kartą pagal naują Rinkimų kodeksą rengti savivaldos rinkimai atskleidė ir šio teisės akto spragas. Anot parlamento vadovės, artimiausiu metu jį reikės tobulinti.

„Manau, kad neišvengiamai ruošdamiesi 2024 metų rinkimų maratonui peržvelgsime ne vieną pasiūlymą“, – sakė ji.

Daugiausiai kritikos VRK sulaukė dėl merų rinkimų Anykščių rajono ir Visagino savivaldybėse, kur į antrą turą patekę kandidatai Kęstutis Tubis Anykščiuose ir Dalia Štraupaitė Visagine buvo pašalinti iš rinkimų, o vėliau į juos grąžinti. Prieš pat rinkimus šie kandidatai buvo pripažinti kalti dėl korupcinių nusikaltimų ir jiems pritaikytos baudžiamojo poveikio priemonės eiti tam tikras pareigas. Būtent tai sukėlė VRK nariams klausimų, kaip vykdyti šiuos teismų sprendimus.

„Kalte turėtų dalytis ir Seimo nariai, kurie priėmė Rinkimų kodeksą su spragomis, turbūt ir Rinkimų komisija, ir, sakyčiau, net teismai, kurių negali kaltinti..., bet kaip čia taip atsitinka, kad lieka kelios savaitės iki lemiamos rinkimų dienos ir teismai priima sprendimą. Teismai irgi turėtų pasižiūrėti, kad nebūtų dviprasmybių, į kurias paskui įsivelia, pavyzdžiui, VRK“, – antradienį Seime sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Jo teigimu, VRK pirmininkės J. Petkevičienės sprendimas atsistatydinti „ganėtinai logiškas“.

„Šiandien pirmininkė, mano manymu, kvalifikuotai atsakė į klausimus ir geranoriškai. Teoriškai ji galėjo ateiti posėdžio pradžioje ir pasakyti: aš atsistatydinu, ir atstokite nuo manęs. Tačiau ji pakalbėjo net apie tą, ką reikėtų tobulinti. Mums, kaip Seimo nariams reikėtų išgirsti tai. Aš vertinu, kad ponia Jolanta stoiškai, didvyriškai atlaikė šitą procedūrą ir priėmė garbingą sprendimą nelengvoje situacijoje“, – tvirtino E. Gentvilas.

Tuo metu opozicijos atstovė, Mišrios Seimo narių grupės narė Rita Tamašunienė sakė, kad VRK pirmininkės pasitraukimas problemų neišsprendžia.

„Nėra žmogaus nėra problemos? Aš nemanau, kad tai yra sprendimas, nes problemos liko, nebeliko tik žmogaus“, – tvirtino ji.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos narė teigė iš VRK vadovės norėjusi išgirsti apie padarytas klaidas ir siūlomus jų sprendimo būdus

„Nepakanka išdėstyti chronologiją. Norėtųsi, kad po kiekvienos klaidos atsirastų sprendimai“, – sakė R. Tamašunienė.

Jos teigimu, į daug partijų keltų klausimų dėl rinkimų organizavimo liko neatsakyta.

„O tai sukelia visuomenės nepasitikėjimą, kas yra baisiausia – nepasitikėjimas rinkimų demokratiškumu, skaidrumu, nešališkumu ir visais kitais dalykais“, – sakė parlamentarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Remigijus

Remigijus portretas
Protingam žmogui tame durnių laive tikrai nėra ką veikti

Anonimas

Anonimas portretas
ir kiti is paskos TAIP PAT turetu padaryti

Rici

Rici portretas
Kada pareikalausit atsakomybės iš Skuodžio ir Armonaitės ?Ar eilinį kart durniais apsimesit ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių