Seimo pirmininkė siūlo, kad kontrolieriais galėtų dirbti ir žmogaus teisių gynėjai

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen su Liberalų sąjūdžio seniūnu Eugenijumi Gentvilu registravo siūlymus, kad kontrolieriais galėtų dirbti ir žmogaus teisių srities atstovai.

Liberalai registravo atitinkamus siūlymus parlamente svarstomiems Seimo, Vaiko teisių apsaugos, Lygių galimybių ir Žvalgybos kontrolierių įstatymų pataisų projektams. Jais šalia reikalaujamos teisinio darbo stažo patirties alternatyviai įrašoma darbo patirtis žmogaus teisių ir laisvių apsaugos srityje.

„Iki šiol skiriant Seimo, žvalgybos ar vaikų teisių apsaugos kontrolierių buvo atsižvelgiama, be kitų reikalavimų, tik į teisinio arba teisinio pedagoginio darbo stažą. Kadangi tai yra vienos pagrindinių institucijų, skirtos asmens teisių ir laisvių, lygių galimybių apsaugai užtikrinti, tikslinga sudaryti galimybę ombudsmenais skirti ir tokius piliečius, kurie turi atitinkamos patirties žmogaus teisių ir laisvių apsaugos srityse“, – pranešime spaudai sako V. Čmilytė-Nielsen.

Šuo metu kandidatams į kontrolierius taikomas bendras 10 metų teisinio arba teisinio pedagoginio darbo stažas, parlamentarai registravo pasiūlymus, kad kandidatuoti į pareigas būtų galima turint analogišką stažą vykdant veiklą, susijusią su žmogaus teisių ir laisvių apsauga.

Apie galimybę kontrolieriaus pareigas eiti žmogaus teisių srities atstovui parlamento vadovė užsiminė Seime paskyrus pirmąjį žvalgybos kontrolierių – juo kovą tapo Valstybės saugumo departamente anksčiau dirbęs Nortautas Statkus.

Iš viso yra numatytos dvi žvalgybos kontrolieriaus pareigybės, tačiau V. Čmilytė-Nielsen sakė kontrolieriaus ieškosianti labiau susijusio su žmogaus teisių sritimi. Ji pastabėjo, kad tam gali teikti koreguoti įstatyme kontrolieriui keliamus reikalavimus.

Dabartiniame įstatyme numatytas reikalavimas žvalgybos kontrolieriui turėti ne mažesnę kaip 10 metų patirtį vykdant veiklą, susijusią su nacionaliniu saugumu ir gynyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laskutovas Šiauliai

Laskutovas Šiauliai portretas
Vėl pasmirdo kgbistiniu šūdu....

Kad tie

Kad tie portretas
ZT gynejai ir taip musu visu ir dar sorosu neblogai islaikomi. Negi dar eitu dirbti!?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių