Seimo pirmininkas: finansavimas Lietuvos gynybai turėtų nustoti augti

  • Teksto dydis:

Lietuvai kitąmet pradėsiant skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) krašto apsaugai, finansavimas gynybai augti nebeturėtų, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Pasak jo, pasiekus 2 proc. BVP gynybai Lietuva įgyvendins tai numatantį partijų susitarimą ir įsipareigojimus NATO, o pats krašto apsaugos finansavimas bus „demonstratyviai geras“.

„Mes turbūt turėtume pirmiausiai įgyvendinti įsipareigojimą. Įsipareigojimas yra 2 proc. ir kelti daugiau mums turbūt nereikia“, – sekmadienį transliuotame interviu LRT televizijai sakė parlamento vadovas.

„Mes turime susitarimą su partijomis, kad 2 proc. užtikriname. Tai yra nepakankamas finansavimas mūsų gynybai, bet tai yra demonstratyviai geras, nes tai yra tik septinta šalis, kuri tokį įsipareigojimą įgyvendina. Tai, manau, kad to dabar pakanka ir didinti procentų kol kas neturėtumėme“, – pridūrė jis.

Įsipareigojimas yra 2 proc. ir kelti daugiau mums turbūt nereikia.

Anot Seimo pirmininko, tokiu būdu daugiau lėšų būtų galima skirti socialinėms reikmėms.

Lietuva gynybai kitąmet turėtų skirti beveik 900 mln. eurų arba 2,07 proc. BVP. Krašto apsaugos ministerija tikisi, kad finansavimas krašto apsaugai 2020 metais išaugs iki 2,35 proc. BVP.

Šiemet šalies gynybos finansavimas siekia beveik 724 mln. eurų arba 1,8 proc. BVP. Daugiausiai gynybai išleidžiamų pinigų skiriama ginkluotės įsigijimams ir antros sausumos pajėgų brigados plėtrai.

Lietuva ėmė didinti gynybos finansavimą nuo 2014 metų, reaguodama į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.

Šiuo metu tarp NATO šalių mažiausiai 2 proc. BVP gynybai skiria Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Graikija, Estija, Lenkija ir Rumunija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zemaitis

Zemaitis portretas
Ne seimo pirmininkui spresti... Didinsime kiek reiks!

Juokas

Juokas portretas
O tai gal vis tik rusai uzpuls.Ginkluojasi ginkluojasi, namus ir sodybas statosi, kas prieina prie pinigu.O tie kaip nepuola, taip nepuolaBet algas gera gauna nieko nedarydami...

Jonas

Jonas portretas
Visiškai pritariu ponui tikram profesoriui, kad Lietuvai ir 2 procentų gynybai per akis, be jokių bokserių, o jei Lansbergis ir Grybauskaitė nori daugiau, tai iš savo milionų gali ir dasidėti...Per brangu Lietuvai Dalios ar Juknevičienės pasivažinėjimui pirkti pasaulyje brangiausius boxerius !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių