Seimo opozicija surinko parašus – nori atstatydinti Ž. Pavilionį

Seimo opozicija surinko reikiamą skaičių parašų iniciatyvai dėl nepasitikėjimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininku, konservatoriumi Žygimantu Pavilioniu.

„Aš turiu virš 50 parašų ir vis dar renkame. Ketiname įteikti pareiškimą Seimo pirmininkei, tai bandysime susitarti, kada ji bus galėtų priimti“, – BNS antradienį sakė „valstietė“ Aušrinė Norkienė.

„Tai yra mūsų frakcijos iniciatyva. Pakvietėme prie šitos iniciatyvos jungtis ir kitas opozicines frakcijas, tai pasirašė ir Darbo frakcijos, ir Regionų frakcijos ir Socialdemokratų frakcijos nariai“, – pridūrė ji.

Pagal Seimo statutą, pasiūlymas atleisti Seimo pareigūną turi būti svarstomas, kai tai motyvuotu raštu pateikia Seimo valdyba, komitetas ar ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 29 parlamentarai.

Tam, kad Seimo pareigūnas būtų atleistas, slaptame balsavime turi balsuoti mažiausiai 71 parlamentaras.

Neatsakingas ir nediplomatiškas URK pirmininko elgesys pasitaiko ne pirmą kartą.

Kaip antradienį pranešė „valstiečiai“, parašai pradėti rinkti po to, kai Ž. Pavilionis kalbėjosi su apsimetėliais iš Rusijos.

„Neatsakingas ir nediplomatiškas URK pirmininko elgesys pasitaiko ne pirmą kartą. Matėme, kaip prieš keletą mėnesių jis sukėlė diplomatinį skandalą Sakartvele ir sužlugdė Lietuvos galimybes tarpininkauti deeskaluojant ten kilusį konfliktą“, – frakcijos pranešime teigė A. Norkienė.

„Dabartinis elgesys, paskutinis interviu apsimetėliams iš Rusijos, ne tik kad paskui buvo išnaudotas mums nedraugiškų valstybių propagandos, bet ir daro URK pirmininką pažeidžiamu, diskredituoja URK darbą užsienio partnerių akyse. Siekis apsaugoti parlamentinę diplomatiją nuo anaiptol nediplomatiškų URK pirmininko veiksmų ir buvo tai, kas paskatino nepasitikėjimo procedūros inicijavimą“, – sakė ji.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen praėjusią savaitę teigė nematanti pagrindo atstatydinti Ž. Pavilionį iš URK pirmininko pareigų.

Opozicija teigia, kad pokalbyje su apsimetėliais iš Rusijos Ž. Pavilionis parodė nepagarbą prezidento institucijai, pademonstravo „beribį susireikšminimą“.

Rusijos pokštininkai, žinomi pravardėmis „Vovan“ ir „Lexus“, su Ž. Pavilioniu susisiekė šių metų pavasarį, jis manė kalbantis su Rusijos opozicionieriumi Leonidu Volkovu. Tačiau įrašas paskelbtas tik šiomis dienomis.

Vaizdo įraše Ž. Pavilionis dėsto savo ir valdančiųjų požiūrį įvairiais užsienio politikos klausimais, o pokalbio pabaigoje paragina pašnekovą nekreipti dėmesio į prezidento Gitano Nausėdos požiūrį ir pavadino prezidentą „simboliniu“.

Anksčiau URK pirmininkas Seimo opozicijos kritikos ir reikalavimo jį atleisti iš pareigų buvo sulaukęs dėl komandiruotės Sakartvele, kai jis viešai išreiškė paramą šios šalies didžiausiai opozicinei partijai ir tuomet suimtam jo lyderiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

????

???? portretas
Butinai nuotrauka det?

Kozas Nostras

Kozas Nostras portretas
Atsargiai , Kubos ir aplamai Amerikos mafija galinga. Galit nukentėti.

Augis

Augis  portretas
Ne atstatidinti, o mesti lauk iš seimo ir iškelti baudžiamąją bylą už valstybės išdavimą!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių