Seimo konservatoriai pritarė A. Kubiliaus kandidatūrai į eurokomisarus

Antradienį posėdžiavusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija Seime pritarė europarlamentaro Andriaus Kubiliaus kandidatūrai į eurokomisarus.

„Pritarėme vienbalsiai. Frakcijos nariai akcentavo tinkamas savybes atlikti šias pareigas, nes kandidatas yra buvęs du kartus premjeru“, – Eltai teigė Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma.

Nepaisant to, pažymėjo politikas, frakcijoje būta ir nuoskaudų, dėl nesėkmingos Gabrieliaus Landsbergio kandidatūros.

„Buvo apgailestavimų, kad nebuvo galimybės paskirti Gabrieliaus Landsbergio, bet mes suprantame, kad tik mūsų frakcija be prezidento negali parinkti tinkamiausių kandidatų ir tenka taikstytis su teisine realybe“, – pažymėjo parlamentaras.

Frakcijos nariai akcentavo tinkamas savybes atlikti šias pareigas, nes kandidatas yra buvęs du kartus premjeru.

ELTA primena, kad pirmadienį premjerė Ingrida Šimonytė koalicinei tarybai pristatė europarlamentaro Andriaus Kubiliaus kandidatūrą į Europos Komisiją (EK). Pasak jos, tai yra kandidatas, dėl kurio pavyko atrasti bendrą sutarimą su prezidentu.

Anksčiau žiniasklaidoje ir politikos koridoriuose kaip galimas eurokomisaras aptarinėtas užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis praėjusį penktadienį Eltai sakė sulaukęs informacijos, jog jo kandidatūrai nepritartų prezidentas Gitanas Nausėda.

G. Landsbergiui pasitraukus iš kandidatų, politiniuose užkulisiuose buvo kalbama, kad užimti šias pareigas gali būti pasiūlytas antrai kadencijai Europos Parlamento nariu perrinktas konservatorius A. Kubilius.

Pats A. Kubilius tikina pasiūlymo sulaukęs praėjusią savaitę. Europarlamentaras teigia sutikęs prisiimti atsakomybę tapti Lietuvos atstovu Europos Komisijoje (EK).

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

Valdančiosios partijos apsvarstė A. Kubiliaus kandidatūrą į eurokomisarus: „laisviečiai“ sprendimo dar nepriėmė

Dvi valdančiajai koalicijai priklausančios partijos antradienį pritarė europarlamentaro A. Kubiliaus kandidatūrai į eurokomisarus. Seimo konservatoriai apgailestaudami, kad partijos pirmininko G. Landsbergio kandidatūra nesusilaukė prezidento paramos, vienbalsiai pasisakė už tai, kad būtų teikiama ekspremjero A. Kubiliaus pavardė. Po kelių valandų vykusiame Seimo liberalų posėdyje priimtas analogiškas sprendimas.

Kaip sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos parlamente seniūnas Eugenijus Gentvilas, diskusijų dėl premjerės atneštos naujos pavardės iš esmės nekilo.

„Pasišnekėjome, daug kas iš mūsų pažįsta Andrių Kubilių. Vieni daugiau, kiti mažiau. Pakalbėjome apie galimybes ir valstybės interesus (...). Tad frakcija priėmė sprendimą pritarti kandidatūrai“, – Eltai sakė E. Gentvilas.

„Laisviečiai“ antradienį taip pat buvo susirinkę aptarti A. Kubiliaus kandidatūros į eurokomisarus, tačiau sprendimo nepriėmė. Kaip Eltai teigė Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas, jo atstovaujama partija sprendimą praneš trečiadienį.

Opozicijoje apie paramą A. Kubiliui nekalbama: suskaičiavome, kiek jis žalos padarė

Savo ruožtu opozicijos gretose apie paramą A. Kubiliaus kandidatūrai garsiai niekas nekalba. Politikai niekaip negali pamiršti A. Kubiliaus premjeravimo laikų, kada, pasak jų, buvo priimti Lietuvai skausmingi bei daug kainavę sprendimai.

Todėl, tvirtino „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, jo kolegos Seime premjerės pirmadienį pateiktos kandidatūros į eurokomisarus tikrai nepalaikys.

„Konservatoriai parodė labai aiškiai, kad jie neturi jokių žmonių, kuriuos būtų galima išsiųsti į EK. Aš tikėjausi, kad jie bent pabandys paieškoti tų, kurie turi perspektyvą“, – Eltai sakė R. Karbauskis.

„Visiems aišku, kad „valstiečiai“ už Kubilių nebalsuotų, nes mes buvome suskaičiavę, kiek milijardų jie prarado per finansų krizę“, – sakė R. Karbauskis, abejodamas, ar net išsiųstas į Europos Komisiją A. Kubilius galėtų tikėtis svarbaus portfelio.

„Kaip bus linksma, kai sužinosime, kokį portfelį jis gavo. Tai bus linksmiausia dalis, tikriausiai juoksimės pilvus susiėmę. Dėl to nekyla abejonių, nes gerų portfelių ten nebėra“, – ironizavo „valstietis“.

Visgi, pripažino R. Karbauskis, blogesnės kandidatūros už G. Landsbergio įsivaizduoti apskritai neįmanoma.

„Jis vaikščiojantis anekdotas, o Kubilius nėra anekdotas – jis tiesiog pensininkas“, – situaciją savaip apibendrino R. Karbauskis.

Politikas tikino manąs, kad visa opozicija balsuos prieš A. Kubiliaus kandidatūrą. Anot jo, nereikėtų manyti, kad paramos A. Kubilius neturėtų susilaukti ir iš visų valdančiųjų. R. Karbauskis svarstė, kad balsuoti už konservatorių pateiktą kandidatą greičiausiai nekils rankos „laisviečiams“.

„Juk jie nepalaikė Landsbergio, nes konservatoriai nebalsuoja dėl partnerystės ir dėl kitų sprendimų, kurių labai nori mažosios frakcijos. Tad jei jie dabar pakeis savo sprendimą, aš labai stebėsiuosi. Aš jų rinkėjų klausiu: ar jūs kažką supratote?“, – sakė R. Karbauskis.

Teirausis, ar A. Kubiliui bus pakeliamas eurokomisaro darbo krūvis

Savo ruožtu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad jo frakcija Seime dar nėra priėmus sprendimo, kaip balsuos dėl A. Kubiliaus. Nors parlamentaras pozityviai atsiliepia apie kandidato į EK politinę patirtį, visgi, pasak jo, klausimų dėl A. Kubiliaus tinkamo eiti šias pareigas kyla.

„Labai domina kandidato požiūris, susijęs su užsienio politikos klausimais, ypatingai, jeigu jis bando pretenduoti į plėtros komisaro ar panašią poziciją. (...) Nes ES užsienio politikos pagrindinės gairės tos pačios Kinijos atžvilgiu yra visiškai kitokios negu ponas Kubilius demonstruoja kaip Europos Parlamento narys“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

„Taip pat, aišku, kad tai bus grįžimas į aktyvią politiką iš tokio ramybės uosto. Ir amžius jau yra, komisaro veikla ir darbas tikrai reikalauja daug energijos, daug judesio, daug susitikimų, daug kelionių, daug vizitų. Tai taip pat teirausimės, kaip jam pačiam atrodo, ar tas krūvis jam bus pakeliamas“, – pridūrė jis.

LSDP mano, kad nebūtų teisinga palaikyti A. Kubilių

Pirmadienį apie sprendimą nepalaikyti A. Kubiliaus kandidatūros pranešė ir socialdemokratai. Nors partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė iš pradžių tarsi užsiminė, kad palaikytų A. Kubiliaus perėjimą į eurokomisarus, vėliau partija išplatino pranešimą, kad visgi pagrindo tam nerado.

„Frakcijoje aptarėme tą laikotarpį, kai Andrius Kubilius buvo premjeras. Puikiai prisimename jo inicijuotas naktines mokesčių reformas, įvarius optimizavimus, net pensijų sumažinimus. Tai skausminga istorija, kurią didelė dalis visuomenės kuo puikiausiai prisimena. Todėl mūsų frakcija Seime mano, kad palaikyti A. Kubiliaus kandidatūrą šiuo atveju būtų neteisinga”, – teigė V. Blinkevičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių