Antikorupcijos komisija prašys medžiagos, kuri sukėlė VSD klausimų dėl A. Stončaičio

Seimo Antikorupcijos komisija prašys institucijų leisti susipažinti su kriminalinės žvalgybos medžiaga, kuri Valstybės saugumo departamentui (VSD) prieš keletą metų sukėlė klausimų dėl Algirdo Stončaičio galimybių dirbti su slapta informacija.

Seimo Antikorupcijos komisijos vicepirmininkas konservatorius Bronislovas Matelis sako, kad trečiadienį išklausius VSD vadovo Dariaus Jauniškio informaciją tapo aiškiau, kaip buvo išduotas leidimas A. Stončaičiui, tačiau liko neatsakyta į esminį klausimą – kokie ryšiai sukėlė abejonių dėl jo reputacijos.

„Šis žmogus yra mūsų komisijos pirmininkas ir mus natūraliai kyla klausimas, ar mes galime šiuo žmogumi pasitikėti, ir tam mes turime turėti informaciją, kuri kažkur plaukioja, kad yra kriminalinės žvalgybos informacija apie kai kuriuos nepatogius ryšius pono A. Stončaičio su kai kuriais asmenimis“, – po uždaro Antikorupcijos komisijos posėdžio žurnalistams sakė B. Matelis.

Pasak komiteto pirmininko pavaduotojo, nors VSD minėtos medžiagos nematė kliūtimi A. Stončaičiui išduoti leidimą dirbti su slapta informacija, tačiau Antikorupcijos komisijai svarbu ne tik teisiniai, bet ir reputaciniai klausimai.

„VSD kvietėsi poną A. Stončaitį pateikti papildomus paaiškinimus, vadinasi, kažkas buvo. Mes žinome, kad kažkas yra, bet kas yra ir kurioj lentynėlėj – mes nežinom, mums to nepateikė. Mes nusprendėme, kad to dalyko taip nepaliksim ir raštu kreipsimės į specialiąsias tarnybas, kad jos pasvarstytų tą informaciją arba išslaptinti, arba leisti mums susipažinti“, – kalbėjo B. Matelis.

VSD kvietėsi poną A. Stončaitį pateikti papildomus paaiškinimus, vadinasi, kažkas buvo. Mes žinome, kad kažkas yra, bet kas yra ir kurioj lentynėlėj – mes nežinom, mums to nepateikė.

„Tai ne smalsumo reikalas. Jei mes žinome, kad yra kažkokia kriminalinės žvalgybos informacija apie pirmininką, kaip mes galime dirbti?“, – pažymėjo B. Matelis.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotoja Rūta Kaziliūnaitė po posėdžio teigė negalinti detalizuoti, kokio pobūdžio informacija buvo pateikta VSD, tik pažymėjo, kad institucijos bendradarbiaudamos keičiasi informacija, kurią mano galint būti naudinga priimant vienus ar kitus sprendimus.

VSD vadovas D. Jauniškis teigė, kad leidimas dirbti su slapta informacija A. Stončaičiui buvo išduotas įvertinus informaciją pagal įstatymus.

Klausiamas, ar buvo svarstoma galimybė tikrinti A. Stončaitį poligrafu, D. Jauniškis teigė, kad „svarstyta galbūt buvo pareigūno, kuris apklausė, gal tokių minčių ir buvo“, bet dėl uždaro posėdžio jis daugiau komentuoti negali.

VSD vadovas taip pat patvirtino, kad norint A. Stončaitį patikrinti poligrafu būtų reikėję tuometinio premjero Sauliaus Skverneio prašymo. Taip pat jis teigė su S. Skverneliu šio klausimo neaptarinėjęs.

A. Stončaičio trečiadienį posėdyje nebuvo, jis yra išvykęs į užsienį. Pasak B. Matelio, A. Stončaitis kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją dėl posėdžio legitimumo.

Seimo Antikorupcijos komisija ėmėsi aiškintis pirmininko leidimo dirbti su slapta informacija gavimo aplinkybes naujienų portalui „15min“ pranešus, kad A. Stončaitis, prieš kelerius metus būdamas Vyriausybės kancleriu, gavo leidimą dirbti su slapta informacija, nors atsisakė tikrintis poligrafu. Komisija kreipėsi su klausimais į VSD ir kitas institucijas.

VSD atsakymuose Seimo Antikorupcijos komisijai ir NSGK nurodyta, kad leidimas dirbti su slapta informacija A. Stončaičiui buvo išduotas laikantis įstatymų, o oficialaus sprendimo jį tikrinti poligrafu nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
Meitelis šaikos šmeižtų aruodas, ir vėl zadaniją uoliai vykdo

Cha

Cha portretas
Stončaitis wiauktelėjo apie būtina Vilniaus Kauno Klaipėdos galimų finansinių ir kt. korupciniu nusikaltimų išaiškinimą..O kadangi jis ta wiauktelėjo /ir dar garsiai/ seimo antikorupcijos komitete tai va ir turi.Išvada. Galėjo būt kap Bilotaitė but metu metais vargo nemates:D:D

netycia pradejo lyst is po archiviniu popierius ir siuksliu

netycia pradejo lyst  is po archiviniu popierius ir siuksliu portretas
kruvu , uzslaptinti 75 metams ,poligrafais netikrinti konservatliberastiniai lansbirkiniai Sorosiniai korifejai...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių