Kilo abejonių, ar teisėtai A. Verygai pratęsta gydytojo licencija

Seimo Liberalų sąjūdžio atstovai kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) siekdami išsiaiškinti, ar nebuvo pažeisti įstatymai bei Konstitucija, kai prieš dvi savaites Seimo nariui ir sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai buvo oficialiai pratęsta gydytojo licencija.

Pagal Konstituciją parlamentaras negali dirbti kito nei Seimo nario darbo, o gydytojo licencija pratęsiama tik turint darbdavio pažymą, patvirtinančią bent trejų metų teisėtą medicinos praktiką per pastaruosius penkerius metus.

Kaip rodo, viešai prieinami įrašai Valstybinėje akreditavimo sveikatos priežiūros veiklos tarnyboje (VASPVT) prie SAM, gydytojo psichiatro licencija sveikatos apsaugos ministrui A. Verygai buvo pratęsta 2019 m. spalio 29 d.

Pagal Medicinos praktikos licencijavimo taisykles, gydytojas pateikdamas dokumentus VASPVT dėl licencijos pratęsimo, kartu turi pateikti ir dokumentą, patvirtinantį bent 3 metų teisėtą medicinos praktiką per praėjusį 5 metų laikotarpį.

„Šiuo atveju kyla pagrįstas klausimas, kada ir kaip A. Veryga galėjo tuo pat metu dirbti ir praktikuojančiu gydytoju-psichiatru, ir ministru bei Seimo nariu, nors tai kategoriškai draudžia daryti įstatymai. Manytume, kad VTEK turėtų atlikti tyrimą ir išsiaiškinti visas aplinkybes, kokiu pagrindu Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldi institucija VASPVT pratęsė sveikatos apsaugos ministrui gydytojo licenciją", – teigia Seimo Liberalų sąjūdžio pirmininkė, frakcijos Seime seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

G. Skaraitienės / Fotobanko nuotr.

Liberalai atkreipia dėmesį, kad pagal gydytojų licencijavimo tvarką, kas 5-eri metai nuo licencijos išdavimo dienos jos turėtojai turi pranešti VASPVT apie profesinės kvalifikacijos tobulinimą ir medicinos praktiką per praėjusį 5 metų laikotarpį bei pateikti patvirtinamuosius dokumentus.

Pagal pateikiamą informaciją gydytojo licencija A. Verygai pirmą kartą buvo išduota 2004-07-14, vadinasi, ją atnaujinti jis turėjo ne vėliau kaip 2009-07-14, po to 2014-07-14 ir atitinkamai 2019-07-14.

Šiuo atveju kyla pagrįstas klausimas, kada ir kaip Aurelijus Veryga galėjo tuo pat metu dirbti ir praktikuojančiu gydytoju-psichiatru, ir ministru bei Seimo nariu, nors tai kategoriškai draudžia daryti įstatymai.

A. Veryga Seimo nariu yra nuo 2016-11-14, o sveikatos apsaugos ministru – nuo 2016-12-14, vadinasi, tapęs parlamentaru, jis negalėjo tęsti savo praktikos kaip gydytojas psichiatras. Tai reiškia, kad teikiant dokumentus VASPVT ministras galėjo turėti teisėtos medicinos praktikos kaip gydytojas psichiatras ne daugiau kaip 2 metai 4 mėnesiai, nors teisės aktai reikalauja 3 metų medicinos praktikos.

„Besiaiškinant sveikatos ministro gydytojo licencijos klausimą, paaiškėjo, kad licencijavimo taisyklėse yra išlyga, kuri leidžia licenciją pratęsti neturint medicininės praktikos, bet dalyvaujant kaip gydytojui profesiniuose tobulinimo kursuose. Šiuo atveju ministras Veryga, norėdamas gauti licenciją, turėjo kaip gydytojas psichiatras išklausyti bent 72 valandų kursą iš psichiatrijos. Kada, kaip, kur ir ar išvis jis tai darė irgi galėtų būti tyrimo objektas. Darant prielaidą, kad sveikatos apsaugos ministras pastaraisiais metais negalėjo dalyvauti kvalifikacijos tobulinimo renginiuose kaip gydytojas psichiatras, nes būtent tokiu statusu jis privalo kelti kvalifikaciją, tai reiškia, kad VASPT irgi galėjo galimai neteisėtai pratęsti ministrui Aurelijui Verygai licenciją", – svarsto Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

S

S portretas
Man kilo abejoniu ar jis psihiskai igalus.

vaikelis

vaikelis portretas
visas seimas psihiatrine ystaiga ,nesakau ligonine ,nes ne vienas nuo durnumo nepagijo ir vaistu nuo to nera ,o licenzija jam pratese teisetai,nesjis taip ysijaute y darba kad pats tapo ligoniu ir dabar vieni kitus supranta is puse zodzio .

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Jam reikia ne daktaru , o pacientu dirbti psichiatrinėj
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių