Seime ketinama atlikti parlamentinį tyrimą dėl trijų VTEK narių veiklos

Seime brandinama idėja atlikti dar vieną parlamentinį tyrimą. Seimo valdyba šią savaitę pritarė tokiai Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto iniciatyvai.

Jeigu Seimas tam pritartų, Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui būtų suteiktas laikinosios tyrimų komisijos statusas. 

Tada komitetas aiškintųsi, ar Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Edmundas Sakalauskas tinkamai deklaravo narystę Mykolo Romerio universiteto Alumni asociacijoje ir Lietuvos nusikaltimų aukų rėmimo asociacijoje. Taip pat analizuotų, ar jis, dėl to tinkamai atliko tarnybines pareigas VTEK.

Komitetas taip pat tirtų, ar VTEK narys Virginijus Kanapinskas tinkamai deklaravo narystę Mykolo Romerio universiteto Alumni asociacijoje, taip pat žiūrėtų jo interesų konfliktą, kurį galėjo lemti minėta narystė.

Komitetas dar aiškintųsi, ar VTEK narys Antanas Šenavičius tinkamai deklaravo duomenis apie narystę Tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriuje.

Liepos 4-ąją VTEK komitetui persiuntė buvusio komisijos darbuotojo Mindaugo Siaurio skundą dėl VTEK pirmininko E. Sakalausko bei komisijos narių V. Kanapinsko ir A. Šenavičiaus galbūt padarytų Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimų.

M. Siaurys teigia, kad VTEK pirmininkas ir du nariai galėjo nepateikti duomenų deklaracijų bei veikti interesų konflikto situacijoje.

Šio skundo pati VTEK nagrinėti negali, nes dalis jos narių (trys iš penkių) susiję su skundu. VTEK sprendimus priima posėdžiuose, kurie yra teisėti, kai juose dalyvauja ir dėl sprendimo balsuoja ne mažiau nei trys VTEK nariai.

Todėl Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto manymu, vienintelis būdas ištirti skunde nurodytas aplinkybes yra laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimų komitetui suteikimas.  

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto vadovė „valstietė“ Guoda Burokienė BNS teigė, kad skundo tyrimo imtasi, nes komitetas kuruoja VTEK.   

„Mes VTEK kuruojantis komitetas, tai mes ir paprašėme, kad tą skundą leistų tirti mūsų komitetui. (...) Per porą trejetą posėdžių ir ištirsime“, – teigė G. Burokienė. 

VTEK pirmininkas E. Sakalauskas sako tyrimui neprieštaraujantis, nes mano, kad interesus deklaravo tinkamai, o viena iš nurodytų organizacijų, Mykolo Romerio universiteto Alumni asociacija, neveikia beveik dešimtmetį.

„Dėl Nusikaltimų aukų asociacijos turiu oficialų patvirtinimą, kad nesu šios asociacijos narys, o dėl alumni – tuo metu, kai ėjau pareigas, manau, tikrai nebuvau alumni narys. Manau, kad deklaravau tinkamai, o jei yra tyrimo iniciatyva, manau, tai ir išaiškins“, – BNS sakė jis.

Tyrimas truktų iki lapkričio. Jo išvada turėtų būti pateikta Seimui.

Skundą dėl VTEK narių parašęs M. Siaurys iš komisijos buvo atleistas 2017 metais nustačius, kad jis rengė išaiškinimą buvusiai Seimo narei „valstietei“ Gretai Kildišienei dėl privačių interesų deklaravimo, kai ši nedeklaravo, kad jos motina iš „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ nuomoja automobilį. M. Siaurys dėl atleidimo bylinėjosi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių