Seime apdovanotas JAV senatorius: Lietuva yra maža dydžiu, bet galinga dvasia

Lietuva yra maža savo dydžiu, bet galinga dvasia, pirmadienį Seime atsiimdamas Aleksandro Stulginskio žvaigždės apdovanojimą sakė JAV senatorius Richardas Josephas Durbinas (Ričardas Džozefas Derbinas).

„Labas, ačiū“, – savo kalbą lietuviškai pradėjo senatorius, iš Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen priėmęs apdovanojimą už paramą Lietuvai siekiant nepriklausomybės, ją įtvirtinant, pagalbą plėtojant ryšius su JAV.

„Šiandien aš matau Lietuvą kaip mažą dydžiu, bet galingą dvasia, aktyvią Europos Sąjungos ir NATO narę, kovotoją už žmogaus laisvę ir orumą – ne tik Baltijos regione, bet ir Baltarusijoje, Ukrainoje, Europoje ir visame pasaulyje, Baltijos vilties švyturį sunkiais laikais“, – sakė R. J. Durbinas.

Savo kalboje JAV atstovas pabrėžė, kad nepriklausomybę prieš tris dešimtmečius iškovojusi Lietuva dabar užtikrino, kad jos laisvė niekada nebus laikoma ir energetinių išteklių įkaite bei savo eurais nefinansuos „pragariško Putino karo Ukrainoje“.

Šiandien aš matau Lietuvą kaip mažą dydžiu, bet galingą dvasia, aktyvią Europos Sąjungos ir NATO narę, kovotoją už žmogaus laisvę ir orumą.

Prisimindamas savo apsilankymą Lietuvoje 1990 metais R. J. Durbinas pasakojo, kaip Seimo rūmuose jam buvo parodytas slaptas laisvės gynėjų ginklų arsenalas – ten buvo penki ar šeši šautuvai, tinkami ūkininkui ar medžiotojui, bet niekaip neprilygstantys „sovietų karo mašinai“.

„Po devynių mėnesių aš iš Amerikos mačiau, kaip sovietų tankai įriedėjo į Vilnių bandydami sutraiškyti jūsų demokratiją. Tą dieną 14 žmonių žuvo už Lietuvos laisvę, bet šios išdidžios tautos žmonės buvo ginkluoti stipresniu ginklu nei sovietų tankai. Kaip šiandien drąsūs kovotojai Ukrainoje, jie buvo apsiginklavę tikėjimu ir drąsa“, – kalbėjo R. J. Durbinas.

Jis taip pat pabrėžė savo lietuviškas šaknis, jo mamai Onai Kutkaitei būnant dvejų išvykus iš Jurbarko su šeima į JAV.

„Prieš 111 metų jauna mama Jurbarke atsisveikino su visais ir viskuo, ką ji pažinojo, ir su savo trimis mažais vaikais išvyko į Ameriką pas mano senelį. Savo rankose ji laikė jauniausią vaiką, dvejų metų mergaitę. Ta mergaitė, Ona Kutkaitė, buvo mano mama“, – pasakojo senatorius.

I. Gelūno/BNS nuotr.

„Mano mama niekada daugiau nepamatė šios gražios žemės, bet Lietuva visada buvo jos širdyje, ji meldėsi už Lietuvos laisvę ir savo vaikus išmokė didžiuotis lietuviška kilme. Jei mano mama būtų čia šiandien, matytų jos sūnų atsiimant šį A. Stulginskio, didžio Lietuvos patrioto, vardo apdovanojimą, ji būtų priblokšta ir stipriai sujaudinta. Kaip ir aš dabar“, – sakė R. J. Durbinas.

Jis taip pat pabrėžė esantis pagerbtas, ką šį apdovanojimą gavo kartu su kadenciją baigusiu prezidentu Valdu Adamkumi ir jam dalyvaujant įteikimo ceremonijoje.

„Kaip prezidento, kuris vedė Lietuvą į Europos Sąjungą ir NATO, V. Adamkaus indėlis į Lietuvos saugumą ir eurointegraciją yra istoriniai ir monumentalūs. Aš didžiuojuosi galėdamas ji vadinti savo draugu“, – teigė R. J. Durbinas.

V. Adamkus ir R. J. Durbinas tapo pirmaisiais A. Stulginskio žvaigždės apdovanojimo laureatais.

Prezidentui V. Adamkui šis apdovanojimas skirtas už jo indėlį Lietuvai stojant į NATO ir Europos Sąjungą, buvo įteiktas per Seimo posėdį gegužės 17 dieną.

Šiuo Seimo prieš porą metų įsteigtu apdovanojimu pagerbiama Steigiamojo Seimo pirmininko, ėjusio prezidento pareigas, A. Stulginskio asmenybė.

Apdovanojimas teikiamas kasmet gegužės 15-ąją, kai 1920 metais Steigiamasis Seimas Lietuvos valstybę paskelbė Lietuvos Respublika, arba kai gali dalyvauti laureatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GERAI BŪTŲ....

GERAI BŪTŲ.... portretas
Kad Nausėda konkrečiai įvardintų jo "nuopelnus" Lietuvos žmonėms. Gal kokią gamyklą ar elektrinę pastatė Lietuvoje?...O gal žemės ūkį pakėlė į neaprėpiamas aukštumas?...

baisu

baisu portretas
kgb sveikina už nieka
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių