Seimas tobulins Vyriausybės įgaliojimų suteikimo iš naujo procedūrą

Siekiant įgyvendinti Konstitucinio Teismo nutarimą, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras Seimui pateikė Statuto pataisas, siūlančias tobulinti įgaliojimų Vyriausybei suteikimo iš naujo procedūrą.

Seimas bendru sutarimu po pateikimo antradienį joms pritarė, nutardamas Seimo plenarinių posėdžių salėje jas svarstyti balandžio 15 d.

Kai pasikeičia daugiau kaip pusė ministrų ir Vyriausybė iš naujo turi gauti Seimo įgaliojimus, siūloma, kad Vyriausybei įgaliojimai iš naujo būtų suteikiami, kai Seimas priima nutarimą pritarti Vyriausybės programai. Priešingu atveju Vyriausybė turi atsistatydinti.

„Siekiant užtikrinti, kad įgaliojimų suteikimo Vyriausybei iš naujo procedūra nebūtų formali, siūlytina nustatyti, kad pasikeitus daugiau nei pusei ministrų ir Vyriausybei turint iš naujo gauti Seimo įgaliojimus, Vyriausybės programa pateikiama, svarstoma ir dėl jos balsuojama Statuto nustatyta tvarka. Tai yra tokiu atveju būtų taikoma ta pati detaliai reglamentuota Vyriausybės programos svarstymo ir pritarimo jai procedūra kaip ir naujai suformavus Vyriausybę“, – sako projekto autorius.

Tai yra tokiu atveju būtų taikoma ta pati detaliai reglamentuota Vyriausybės programos svarstymo ir pritarimo jai procedūra kaip ir naujai suformavus Vyriausybę.

Tai atvejais, kai paskutinis ministrų pakeitimas, viršijantis pusę visų ministrų skaičiaus, padarytas tarp sesijų – naujai paskirtas ministras turėtų būti pristatytas ir Seimui Vyriausybės programa svarstyti turėtų būti pateikta neeilinėje sesijoje. Todėl Seimo statute siūloma nustatyti, kad Seimo pirmininkas turi teisę sušaukti neeilinę sesiją. Ji būtų šaukiama ne vėliau kaip per 7 dienas.

ELTA primena, kad pernai rugpjūčio 28 d. Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė išvadą, kad Seimui iš naujo suteikiant įgaliojimus premjero Sauliaus Skvernelio Vyriausybei buvo pažeista Konstitucija.

Šis KT nutarimas teisės aktų registre oficialiai buvo paskelbtas 2020 metų gruodžio 23 dieną.

Konstitucinis Teismas pripažino, kad kai kurios Seimo statuto nuostatos dėl įgaliojimų Vyriausybei suteikimo iš naujo, kai pasikeičia daugiau kaip pusė ministrų, bet Vyriausybės programos pakeitimai nėra padaromi, prieštarauja Konstitucijai, konstituciniams atsakingo valdymo, teisinės valstybės principams.

Kreipimąsi į Konstitucinį Teismą inicijavę praeitos kadencijos Seimo nariai pažymėjo, kad prezidentas Gitanas Nausėda pernai rugpjūčio 7 d. dekretu patvirtino Vyriausybės sudėtį, kurioje, skaičiuojant nuo įgaliojimų jai suteikimo dar 2016 m. gruodžio 13 d., pasikeitė daugiau kaip pusė ministrų. Seimas, vadovaudamasis Statuto straipsniu, kuris numato įgaliojimų Vyriausybei suteikimą iš naujo, suteikė įgaliojimus su dar 2016 m. patvirtinta Vyriausybės programa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kažkoks keistas tas Šedbaras Mano nuomone jis iš šlykščios fizionomijos atstovaujantis pedofilams.,melagis ,aferistas. Darantis viskas kad tiesa žlugtų. Per tokius kaip šedbaras ir naikinama Lietuva. Šlykštynė,snukis įgrisęs..

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
seimos narys ant dviejų kėdžių
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių