Seimas leido Vyriausybei įpareigoti darbuotojus privalomai tirtis dėl COVID-19

Seimas leido Vyriausybei įpareigoti kai kurių sričių darbuotojus privalomai periodiškai tirtis dėl koronaviruso (COVID-19).

Parlamentas antradienį priėmė tokias Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas. Už jas balsavo 75 Seimo nariai, prieš buvo 14 ir susilaikė 28 parlamentarai.

Numatyta, kad pataisos įsigalios kovo 26 dieną. Jas dar turės pasirašyti šalies vadovas Gitanas Nausėda.

Pataisos leidžia Vyriausybei esant ekstremaliajai situacijai ar karantinui nustatyti sąrašą darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, ar neserga.

Atsisakęs tikrintis arba be labai svarbių priežasčių nepasitikrinęs darbuotojas, atsižvelgiant į darbo pobūdį, bus skiriamas dirbti nuotoliniu būdu arba perkeliamas toje pačioje darbovietėje į kitą darbą.

Jei tokių galimybių nėra, jis bus nušalinamas nuo darbo, nemokant jam darbo užmokesčio, iki tos dienos, kol jis pasitikrins, ar neserga užkrečiamąja liga.

Pataisos kritikai teigė, kad projektas pažeidžia žmogaus teises, nes atsisakę tikrintis darbuotojai bus nušalinami nuo darbo nemokant užmokesčio.

Šalininkai argumentavo, kad papildomi reikalavimai dėl sveikatos ir šiuo metu yra nustatyti tam tikrose darbo sferose, pvz., švietimo, viešojo maitinimo ir t. t., o pandemijos metu Vyriausybė turi imtis priemonių, reikalingų visuomenės saugumui užtikrinti.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pristatydamas projektą tvirtino, kad pakeitimų tikslas – užtikrinti visuomenės sveikatą, šalyje paskelbus karantiną ar ekstremaliąją padėtį dėl užkrečiamosios ligos.

Pataisos taip pat įtvirtina, kad nustačius darbovietėje ligos protrūkį darbuotojams taip pat bus leidžiama dirbti tik pasitikrinus, ar neserga. Išsitirti turinčių darbuotojų sąrašą nustatys Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Taip pat nustatyta, jog darbuotojų papildomi sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos gali būti finansuojami valstybės biudžeto lėšomis Vyriausybės nustatyta tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liepa

Liepa portretas
Šaunu .seniai reikėjo kas naudojasi internetu sutaupys daug laiko.

Anonimas

Anonimas portretas
Zmones privalo tuos Soroso statytinius pasiusti N . A . C . H . U . I . arba imtis radikaliu veiksmu. VISU NEISSAUDYS.

OG

OG portretas
Kada pagaliau ši mafija, neteisėtai išrinkta, baigs siautėti. Nejaugi jie galvoja, kad visi idiotai ir nesupranta kas čia vyksta. Žmonės, tik nepasiduokite baimei ir vadovaukitės savo protu, nes šiems valdžiažmogiams parsidavusiems už Sorošo pinigus, nieko švento nėra.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių